Home KRYESORE A mund të shkaktojnë medikamentet anti-inflamatore një atak kardiak?

A mund të shkaktojnë medikamentet anti-inflamatore një atak kardiak?

Një studim i ri sugjeron se mund të ketë një lidhje midis marrjes së dozave të larta të ilaçeve të zakonshëm anti-inflamatore, të tillë si ibuprofen dhe sulmet në zemër.

Ky studim bazohet në një punë të mëparshme që lidh këto barna me problemet e zemrës dhe tregon se rreziku mund të jetë më i madh në 30 ditët e para të marrjes së barnave.

Por shkencëtarët thonë se gjetjet nuk janë të qarta. Ata thonë se faktorë të tjerë – jo vetëm pilula – mund të përfshihen. Në studim, një ekip ndërkombëtar i shkencëtarëve analizoi të dhëna nga 446 763 njerëz dhe u përpiqen të kuptojnë kur mund të lindin probleme të zemrës.

Ata u përqendruan tek personat që i merrnin medikamentet anti-inflamatore (të tilla si ibuprofen, diclofenac, celecoxib dhe naproxen) nga ana e mjekëve dhe jo tek ata që blejnë ilaçet kundër dhimbjeve të përditëshme.

Ndërgjegjësim

Nga studimi i të dhënave nga Kanadaja, Finlanda dhe Britania e Madhe, studiuesit sugjerojnë që këto qetësues për të trajtuar dhimbjet dhe inflamacionet  mund të rrisin rrezikun e sulmeve të zemrës edhe në javën e parë të përdorimit dhe sidomos në muajin e parë kur marren me doza të larta.

Por shkencëtarët thonë se ka një sërë faktorësh të tjerë që e bëjnë të vështirë të jenë absolutisht të sigurt për këtë lidhje të rill si pirja e duhanit dhe obeziteti.

A duhet përfundimisht të fajësojmë qetësuesit?

Kevin McConway, profesor i statistikave në The Open University, tha se studimi hodhi dritë mbi marrëdhëniet e mundshme midis anti-inflamatorëve dhe sulmeve të zemrës.

Por ai shtoi: “Megjithë numrin e madh të pacientëve të përfshirë, disa aspekte ende mbeten mjaft të paqarta. Mbetet e mundshme që qetësuesit e dhimbjes nuk janë në të vërtetë shkaku i sulmeve të zemrës shtesë”.

Ai tha se, për shembull, dikush kishte marrë një dozë të lartë të një qetësuesi për shkak të dhimbjes së rëndë dhe pastaj kishte pësuar një atak në zemër javën e ardhshme, do të ishte “shumë e vështirë” të vërtetohej nëse sulmi në zemër ishte shkaktuar nga ilaçi kundër dhimbjeve ose nga faktor të tjerë, thotë ai.

Çfarë duhet të bëjnë pacientët?

Mjekët tashmë janë të vetëdijshëm nga studimet e mëparshme se medikamentet anti-inflamatore mund të rrisin rrezikun e problemeve të zemrës dhe goditjeve.

Dr Mike Knapton në Fondacionin Heart Heart, sugjeron që pacientët dhe mjekët peshojnë rreziqet dhe përfitimet e marrjes së dozave të larta të këtyre ilaçeve të zakonshme, sidomos nëse ata i kanë mbijetuar një sulmi në zemër ose janë në rrezik më të lartë.

Ndërkohë, udhëheqësja e studimit Profesor Helen Stokes-Lampard tha se ishte e rëndësishme që çdo vendim për të përshkruar ishte i bazuar në rrethanat individuale të pacientit dhe historinë mjekësore, dhe u shqyrtua rregullisht.

Por ajo shtoi: “Përdorimi i anti-inflamatorëve në praktikën e përgjithshme për të trajtuar pacientët me dhimbje kronike është zvogëluar dhe disa prej ilaçeve në këtë studim nuk janë më të përshkruara në mënyrë rutine në Britaninë e Madhe, siç janë coxibs, siç e dimë se përdorimi afatgjatë mund të çojë në pasoja serioze për disa pacientë”.

Sa të mëdha janë rreziqet?

Studiuesit e pavarur thonë se një nga grackat kryesore e studimit është se nuk përcaktohet qartë se sa është rreziku absolut – ose rreziku bazë i njerëzve që kanë një sulm në zemër.

Ndërkohë, Prof Stephen Evans, i Shkollës së Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër, tha se edhe pse studimi tregoi se përdorimi për disa ditëve ishte i lidhur me një rrezik në rritje, mund të mos jetë aq i qartë sa autorët sugjeruan.

Ai shtoi: “Dy çështjet kryesore janë se rreziqet janë relativisht të vogla dhe për shumicën e njerëzve që nuk janë në rrezik të lartë të një sulmi në zemër, këto zbulime kanë implikime minimale”./360grade.al/

Screenshot_9.jpg

Share: