Home KRYESORE Lule dhe Kurora! Jacques Prevert

Lule dhe Kurora! Jacques Prevert

Jacques Prévert à son bureau pendant le tournage de l'émission "Les Heures chaudes de Montparnasse" Jacques Prévert to his office during the shooting of the program "The hot Hours of Montparnasse"

Përktheu nga poezi të përzgjedhura “Paroles”, Elvis Zaimi

Njeri

Duke vështruar mbi më zemërlënduarën dhe të frikshmen lule tokësore

si gjithë të tjerave ti i dhe asaj një emër

E quajte Mendim

Mendim

Ishte, siç është bërë thashethem, emër i vërejtur dhe shqyrtuar mirë

I mirëmenduar

Dhe këto lule të marrosura që as jetë nuk kanë por as edhe nuk fishken kurrë

Ti ato i kërkove të quhen të pavdekshme…

Dhe kjo u shërbeu më së miri…

Porse jargavanët i quajte ti jargavanë

Për jargavanin emri ishte saktësisht po i njëjti

Jargavan…Jargavan…

Margaritave, u dhe emrin e një gruaje

Ose ndryshe, grave u dhe emrin e një luleje

Ishte e njëjta gjë

Më kryesorja ishte të ishin të bukura

Detyrimisht duhet të falnin kënaqësi

Së fundmi u dhe emra të thjeshtë çdo luleje të thjeshtë

Dhe më të madhes, emrin më të bukur

Asaj që mugullon për të mbirë vetëtimthi mbi plehnajën e mjerimit

Asaj që i qëndron pranë hoveve të vjetra dhe të ndryshkura pranverore

pranë qenve të vjetër të pikëlluar

pranë dyshekëve të vjetër barkçarë

pranë barrakave me dërrasa ku jetojnë të nënushqyerit

Kësaj luleje, të shndritshme mrekullisht me aq gjallësi

Gjithë e verdhë, gjithë brilante

Që të diturit e quajnë Helianthus

Ti e quajte atë Diell

…Diell…

Sa fatkeqësi! Sa fatkeqësi ! dhe plot herë të tjera sa për fat të keq!

Kush vështron për nga Dielli, hë?

Kush e sheh Diellin?

Askush nuk e sheh më Diellin

Njerëzit janë bërë çfarë janë bërë

Njerëz inteligjentë…

Një lule zhardhokore e kancertë, tepër përpikshëm e mbërthyer kujdeshshëm si sumbull në thile

Ata ecin rrotull duke shikuar përtokë

Dhe sakaq mendojnë për qiejt

Ata mendojnë…Ata mendojnë…ata nuk e ndalin të menduarin

Ata nuk mund të dashurojnë më lulet e gjalla dhe të vërteta

Ata dashurojnë lulet e fishkuara, lulet e përthara

Të pavdekshmet dhe mendimet

Dhe ata ecin në baltovinën e kujtimeve, rropaten të lerosur në llumin e keqardhjeve

Ata pa dëshirë e tërheqin vetveten më tej zvarrthi

Me shumë mundim

Në moçalishten e të shkuarës

Dhe ata i tërheqin…i tërheqin vargojtë e tyre

Dhe ata I zvarrisin me hap ritmik këmbët e tyre

Ata shkojnë para me shumë vuajtje

Të zhytur përfund ligatinave të të tyreve Champs Elyse

Duke kënduar me zërin në kupë të qiellit këngët e tyre mortore

Ose duke kënduar

Me gjithë zërin që kanë në kokë

Atë që në kokët e tyre ka vdekur

Sikur të gjithë botën të ma dhuronin nuk do t’ua hiqja kapelen në nderim

Sepse

Brenda kokëve të tyre

Mbiu dhe nxitet të rritet

Lulja e vogël, e hollë dhe e ndyrë

Lulja e hidhur

Lulja përherë e fishkur

Lulja personale…

…Mendimi…

Share: