Home KRYESORE Letër e një votuesi deputeteve te Kosovës!

Letër e një votuesi deputeteve te Kosovës!

Nga Ismet Kryeziu, Drejtor i Institutit Demokratik i Kosoves 

Ty deputeti/ja im/e, që dje të votova e sot me përfaqëson në Kuvendin e Kosovës

Kolegët tu nga opozita po arrestohen dhe për këtë nuk po rezistojnë fare. Ata po ju binden institucioneve shtetërore, prokurorisë dhe policisë, pavarësisht që disa nga ta tani gjenden në paraburgim apo në mbajtje.

Ti deputeti im, nuk po e çel gojën fare. Ti heshtur po pajtohesh me partitë në pushtet të cilat ka muaj që kanë filluar të ushqejnë frikë tek qytetarët, të krijojnë pasiguri dhe të tensionojnë situatën. Këtë po e bëjnë përmes disa telallve që s’janë deputetë. Po e bëjnë përmes deklaratave të tyre publike për gjoja veprimet e kolegëve tu nga opozita. Por deputeti im, kolegët e tu nga opozita po bëjnë të kundërtën e asaj çka kanë proklamuar deri më tani subjektet e koalicionit tënd në pushtet.

Tani, unë dhe Ti deputeti im edhe nëse kemi dyshuar tani po e dimë se deputetët e opozitës, kolegët e tu po pranojnë dhe do të pranojnë dhe më tutje që të burgosen për idealet e tyre në të cilat besojnë. Qëllimet tani e sa kohë i kanë bërë publike për opinionin vendor dhe ndërkombëtar, gjithashtu dhe për ty.

Tani ti deputeti im, a din të më tregosh – pasi po i dimë qëndrimet e opozitës ”“ se cilat janë qëndrimet e tua dhe cilat janë qëndrimet e pozitës?! A e din çka po dëshironi?! A po dëshiron që të kesh një parlament pa kolegët e tu opozitarë?! A po dëshiron që të kesh një veprim dhe mendim parlamentar të siguruar nga policia me maska?! A po dëshiron që të kesh sistem një partiak?! Deputeti im, unë votën të kamë dhënë që besoi të mjafton për të qenë përfaqësuesi im. A po dëshiron që ti burgosin të gjithë kolegët e tu që mendojnë ndryshe?! A po dëshiron ti përfaqësosh të gjithë edhe ata që nuk të kanë votuar ty?!

Deputeti im, nuk është as funksionim i jetës parlamentare, e as i institucioneve kjo gjendje e kjo formë e mbajtjes së seancave plenare. Besojë se e din se asnjë masë apo gjendje e përkohshme nuk i zgjedh problemet dhe nuk garanton funksionalitet dhe jetë institucionale pa veprime dhe zgjidhje politike. Deputeti im, nuk bëhet dialogu politik vetëm në kolltukët e Kuvendit, sepse ti e din kur më ke kërkuar votën ke bërë dialog në oda dhe kafe, në shkolla e sheshe. Për ditë e për natë ke takuar qytetarë si unë.

Prandaj, si deputeti im, ke ndërgjegje për besimin që të kamë dhënë, dhe para se të merr pjesë në një seancë të rrethuar me forca speciale, policore e ushtarake dhe para se të heshtësh e të bëhesh aparat i votimit, fol e mos hesht. Hajde takomë, pyetëm, merre mendimin tim, ngrite kokën dhe përfaqësomë.

Paralelisht me këtë, Ti deputeti im, aty nuk je vetëm për të regjistruar pjesëmarrjen në seancë plenare; nuk je aty vetëm për të garantuar mëditjen tënde; nuk je aty për të heshtur; nuk je aty vetëm për të ngritur dorën për të votuar një apo disa ligje. Ti deputeti im, je aty për të më përfaqësuar mua. E mua nuk më përfaqëson duke i arrestuar të tjerët, duke mos ditur çka po voton, duke mos pasur as mendim e as idenë për ato pika të rendit të ditës, duke mos dialogu as me mua as me askënd tjetër që të kanë votuar.

Ti je aty për të garantuar jetën demokratike; ti je aty për të garantuar pluralizmin partiak; ti je aty për të garantuar konsensusin shoqëror. Kosova dhe shoqëria e jonë, deputeti im, ka pasur nevojë për lirinë si instrument që garanton pluralizmin partiak, garanton mendimin ndryshe dhe garanton të drejtën qytetare për tu përfaqësuar përmes deputetëve të zgjedhur nga qytetarët. Ti deputeti im, ngrite kokën dhe përfaqësomë, sepse për atë të kam dhënë besimin tim për të vendosur jo vetëm për mua por dhe për të ardhmen e fëmijëve të mi.

Me respekt Votuesi i Yt, Ismet Kryeziu

Share: