Home KRYESORE 17 vite me pare dhe sot, NATO, Kosova dhe Serbia

17 vite me pare dhe sot, NATO, Kosova dhe Serbia

Nga Enver Bytyci

Sot jane mbushur 17 vite kur presidenti amerikan, Bill Clinton urdheroi sulmet ajrore kunder Serbise per çlirimin e shqiptareve te Kosoves nga dhuna e terrori serb.

Bombardimet e 24 marsit 1999 shenuan ngjarjen me madhore ne historine e Kosoves e te shqiptareve, Ato ishin njekohesisht kufiri i nje epoke ne marredheniet nderkombetare.

Per here te pare ne historine e njerezimit bota e qyteteruar mori ne mbrojtje jeten e nje kombi, duke deshmuar se bota e sotme eshte e duhet te jete humane dhe se humanizmi eshte detyre e shteteve dhe organizatave nderkombetare.

Avionet e NATO-s bombarduan per 78 dite radhazi caqet ushtarake e policore serbe, derisa e detyruan Milosheviçin te kapitulloje e te dorezohet. Por edhe pse Milosheviçi u dorezua, Beogradi akoma nuk ka deshmuar se eshte plotesisht i gatshem ta pranoje ate realitet te pakthyeshem, pavaresine e Kosoves, te cilen e paraprine bombardimet e NATO-s.

Ende udheheqesit politike dhe shumica e qytetareve te Serbise e shohin NATO-n si armike te tyre e persa kohe do te vazhdoje ky percaktim, aq kohe paqja dhe siguria ne rajonin tone nuk do te jete e garantuar.

Share: