Home KRYESORE Sekretet shëndetësore të një populli që jetojnë mbi 100 vjeç dhe nuk...

Sekretet shëndetësore të një populli që jetojnë mbi 100 vjeç dhe nuk kanë kancer

Të lumtur, të shëndetshëm dhe plot jetë, duket sikur populli i luginës Hunza i përkasin një planeti tjetër. Ata hanë kajsi të freskëta, thithin ajrin malor, duken të rinj dhe rrallë sëmuren.

Njerëzit shpesh janë të befasuar kur ata mësojnë se banorët Hunza (të njohur edhe si njerëz Burusho) zakonisht jetojnë deri në moshën 120 vjeç. Ata lehtësisht mund të bëjnë fëmijë edhe pas moshës 60 vjeç dhe është shumë e rrallë për ta që të kenë tumorë.

Si është e mundur kjo? Si është e mund që ata të jenë kaq të shëndetshëm? Cilat janë sekretet e tyre? Le të shohim nëse janë këto fakte të arsyeshme apo thjesht mite.

Jetëgjatësia mesatare e një Hunza është 120 vjeç

Jetëgjatësia mesatare e një pakistanezi është 67 vjeç. Ndërsa në Hunza, të jesh 100 vjeç nuk ju bën person të moshuar. Edhe në këtë moshë ata janë çuditërisht të fortë dhe të guximshëm.

Thënia “ju jeni ajo që ju hani” është i sekreti i jetëgjatësisë së tyre. Në vend që të jetojnë për të ngrënë, ata hanë për të jetuar. Ata kanë dy vakte në ditë: një mëngjes i pasur ndjekur nga një darkë pas perëndimit të diellit. Për më tepër, ata vetëm hanë produkte natyrore ushqimore të tilla si fruta, perime, drithëra, qumësht dhe djathë. Nuk ka kimikate apo shtesa në ushqimet e tyre.

Është e zakonshme për Hunzët të kenë fëmijë pas moshës 60 vjeç

Kjo mund të tingëllojë shokuese për ju, por Hunzët lehtë mund të kenë fëmijë edhe në moshën 60 dhe 90-vjeçare. Përsëri, sekreti i rinisë së tyre është ushqimi i tyre të jashtëzakonshëm dhe aktivitet fizik.

Hunzët nuk stresohen për gjëra të vogla. Ata janë gjithmonë të qeshur.

Tensioni, stresi, dhe mendimet kontradiktore janë të panjohura për Hunzët. Ato janë krejtësisht të lirë nga sëmundjet e lidhura me stresin, si dhe kanë krijuar plotësisht imunitet ndaj mossigurisë në vete dhe dështimeve. Kjo nuk do të ishte gabim të thuhet se ata çojnë një jetë si fëmijë. Të kënaqur me jetën e tyre, njerëzit e Hunza e jetojnë momentin.

Nuk ka diç të tillë si kanceri në Hunza

Sipas hulumtimit, kajsitë e luginës Hunza është e thënë të jenë çelësi prapa mungesës së tumoreve. Hunzët hanë sasi të mëdha frutash të cilat janë të pasur me amygdalin (vitamin B-17). Amygdalin është e njohur gjerësisht për vetitë e saj antikancer.

Banorët Hunza nuk janë përtacë. Ata janë aktiv dhe të shpejtë!

Nga agimi deri në muzg, fshatarët punojnë shumë. Në vend se të shikojnë filma dhe të udhëtojnë në destinacione të gjata, ideja e tyre e argëtimit qëndron në ecje dhe përfshirje në aktivitete sportive.

Për dy deri në katër muaj, ata nuk konsumojnë asgjë përveç lëngut të nxjerrë nga kajsi të thata.

Një herë në vit për një periudhë prej dy deri në katër muaj, Hunzët marrin pushim nga dieta e tyre e rregullt dhe jetojnë vetëm në lëng dhe kajsi të thata. Kjo është një traditë e vjetër të cilën ende e ndjekin gjatë kohës kur kajsitë janë të papjekura. Shkencëtarët pajtohen se ajo kontribuon për shëndetin e tyre të mahnitshëm.

Uji nga akullanja është fshehtësia për lëkurën e tyre të mrekullueshme!

Hunzët pinë dhe lahen në ujë të pastër akullnaje që vjen direkt nga malet. Pija e tyre më e famshme – jo aq sekret – është një çaj bimor i bërë nga ujë i zjerë akullnaje dhe një barishte e njohur si Tumuru. Uji i akullnajës dhe bimët janë arsyeja që ata kanë lëkurë me shkëlqim të tillë. /tesheshi.com/

Share: