Home KRYESORE Po shkatërohet qyteti i UNESCO-s ! SOS Gjirokastra.

Po shkatërohet qyteti i UNESCO-s ! SOS Gjirokastra.

Nga Roland Bejko

Atë që Gjirokastrës nuk ja bënë luftrat dhe pushtuesit, ja bën Edi Rama me studion e tij Atelir 4.

Ky është projekti i betonizimit të by pass-it të qytetit në formën e një gjarpri mu në faqen ballore të qytetit poshtë kalasë.

Qytetarët dhe opozita janë kundër projektit. Bashkia është PJO .

Nuk e di çmendojnë qytetarët gjirokastritë kudo që ata ndodhen tani që barbarët po e shkatrojnë qytetin e UNESCO-s në emër të rilindjes urbane.

Stop shkatrimit të vlerave muzeale.
Shijet e estetikës perverse të Edi Ramës nuk mund të shkatrojnë vlerat muzeale të Gjirokastrës.

Ne propozojmë të tjera alternativa për të ndërtuar unazën, nga ura e Nanzës buzë përoit, poshtë kalasë te ura e Zerzebilit. Rrugë e bukur, e fshehur dhe nuk ndërhyn në ansamblin muzeal të shtëpive.

Banorët e Gjirokastrës i kanë drejtuar peticion Qeverisë, Bankës Botrore si financuesja kryesore, UNESCO.

Sipas tyre projekti ka këto probleme:

1. Prish fasadën e qytetit muzeal.

2. Rrezikon shembjen e shtëpive dhe vet kalasë.

3. Nuk është funksional.

4. Teren me probleme sizmike.

5. Tjetër projekt është miratuar, dhe tjetër projekt po zbatohet.

6. Ka nisur proçedura e tenderimit.

(Dikush që mundet është i lutur t’ ja dërgojë këtë foto I.Kadaresë)

fb_img_1482480535174

Share: