Home KRYESORE Rënia e diktaturave dhe shembja e idhujve! Nga Diana Skrapari

Rënia e diktaturave dhe shembja e idhujve! Nga Diana Skrapari

Diktatorë ranë dhe shumë të tjerë do të bien. Askush s’mund të ndalë një popull të mbajtur nën zgjedhen e diktaturës me vite me rradhë. Një popull të cilit i është mohuar e drejta  më  e rëndësishme  e  çdo  qenie  njerëzore,  e drejta  e  të  shprehurit  të  lirë  të  mendimeve,  do  të ngrejë gjithmonë krye.

Kjo mund të na kujtojë ne shqiptarëve një fragment   të  historisë   tonë   të   kaluar, kohën   kur krijohej njeriu i ri i socializmit, njeriu i shndërruar në robot që ishte vetëm një numër më shumë i popullsisë shqiptare. Dhe neve, për mëse 45 vjet na i mohuan të drejtat tona themelore.

Shikoni këta njerëz, këta diktatorë që një ditë  u zgjuan me idenë se mund të zinin vendin e Zotit në mendjet dhe zemrat e popujve.Ata krijuan kultin e individit, njeriut që  ndriçonte me “zemergjerësine”e tij jetën e njerëzve.Diktatori ishte burimi i lumturisë dhe mireqënies     së     popujve. Por     faqja     tjetër     e monedhës ishte krejt ndryshe.

Diktatori ishte qenia më egoiste që vinte interesat e tij mbi interesat   e të tjerëve.Ishte ai që  s’pranonte rivalitetin dhe kritikën, ishte  ai  që  zhdukte  pa  mëshirë  çdo  disident  ose mendim disident.Vetëm ata që kanë jetuar nën një diktaturë mund  të  jenë  të  aftë  të  kuptojnë  revoltën dhe zemërimin e popujve ndaj diktatorëve. Rënia e monumentit të Sadam  Huseinit në 2003, i ka kujtuar çdo shqiptari një ngjarje të ndodhur në shkurt të vitit 1991…

Diktatorët pasi hapën kutinë e Pandorës me gjithë të këqiat e saj kundër popujve të tyre, lanë shpresën të fshehur thellë në  zemrat  e  njerëzve     për  një  të ardhme të lirë dhe të bukur në një vend demokratik.Një ditë këta   popuj u zgjuan nga gjumi letargjik dhe u ngritën kundër diktatorëve.Zoti që është Krijuesi ynë na fali vullnetin e lirë që   të vendosim  vetë  për  fatet  tona  dhe  jo  të  bëhemi skllevër të diktatorëve  zemërngushtë, të  cilët  kanë një mendje që i punon së prapthi vetëm për të keqen. Kështu që morali,     që mund të nxjerrim nga këto “fabula famëkeqe” të historisë, është se njerëzit kanë lindur të lirë dhe duhet të vdesin të lirë. Nëse një ditë  dikush do  t’i  lidhë  me  zinxhirë,  ata  do  të ngrihen  kundër këtij individi dhe do të shkatërrojne këtë idhull.

“Mos adhuro asnjë Zot përveç Zotit tënd…” Ja kuptimi i vërtetë   që   nxjerrim  nga   historia   e shembjes  së idhujve të diktatorëve…

 

Share: