Home KRYESORE Trondit NASA: Mund të mos dërgojmë më njerëz në Hënë pas asaj...

Trondit NASA: Mund të mos dërgojmë më njerëz në Hënë pas asaj që i ndodhi…

Një astronaut i NASA-s, i cili kaloi një vit në hapësirë ??tani ka ADN të ndryshëm nga vëllait të tij binjak – një zbulim që mund t’i ndalonte njerëzit që shkojnë ndonjëherë në Mars.

Scott Kelly kaloi më shumë se 500 ditë në hapësirë, por kur ai u kthye, një bateri e testeve zbuloi diçka befasuese.

ADN-ja e Scott, e cila më parë ishte identike me vëllain e tij të astronautit Mark, kishte ndryshuar dukshëm.

NASA tha: “Telomerat e Scott-it (skajet e kromozomeve që shkurtohen me moshën tuaj) në të vërtetë u bënë më të gjatë në hapësirë.

“Ndërsa ky zbulim u paraqit në 2017, ekipi verifikoi këtë ndryshim të papritur me teste të shumta dhe testime të gjenomikës.

Përveç kësaj, një gjetje e re është se shumica e atyre telomeres u shkurtuan brenda dy ditëve nga kthimi i Scott në Tokë. ”

Dhe megjithëse shumica e gjeneve të Scott-it u kthyen mbrapa pasi ishin në Tokë për disa kohë, disa prej tyre nuk vepruan.

Rreth 7% e gjeneve të tij kanë treguar ndryshime afatgjate ose edhe të përhershme.

Scott tha: “Kam lexuar në gazetë një ditë tjetër se 7% e ADN-së im kishte ndryshuar përgjithmonë.

“Dhe unë jam duke e lexuar atë, unë jam si,” Huh, edhe kjo është e çuditshme. ”

Studimi i ADN-së së Scott-it mund të ketë implikime të mëdha në planet e NASA-s për t’i vënë njerëzit në hapësirë ??gjatë një kohe të gjatë.

NASA si dhe misioni i SpaceX i Elon Musk  janë duke kërkuar në të mundësinë e astronautëve që udhëtojnë në Mars.

Por një udhëtim i tillë do të duhej të paktën tre vjet.

Dhe tani shqetësimet janë ngritur që trupi i njeriut nuk mund të përballojë një mision të tillë, me ADN-në në trup transformohet rrënjësisht me efekte të panjohura.

Trondit NASA: Mund të mos dërgojmë më njerëz në Hënë pas asaj që i ndodhi astronautit


360grade.al

Share: