Home KRYESORE Kryepeshkopi i Greqisë, Jeromenos pranon që është shqiptar: Jemi vëllezër, gjaku nuk...

Kryepeshkopi i Greqisë, Jeromenos pranon që është shqiptar: Jemi vëllezër, gjaku nuk bëhet ujë

Nga Arben Llalla

Kryepeshkopi i Kishës Ortodokse të Greqisë, Jeromenos ditë më parë zhvilloi një takim me përfaqësuesit e kishës unitare të Kalabrisë, e cila njeh autoritetin e Vatikanit. Kjo është kisha bizantine e arbëreshëve.

Delegacioni përbëhej nga shkëlqesia e tij Donato Oliverio, papa Antoni Belushi, e të tjerë.

Gjatë takimit me vëllezërit e tij të gjakut dhe të gjuhës së mëmës dhe shpirtit Kryepeshkopi i Greqisë, Jeromenos tha “ghiaku UI Nen bëghet”, që do të thotë “gjaku nuk bëhet ujë.”

Kjo frazë e tij i referohet historisë së arbërit që pas tragjedisë së luftërave kundër ormanëve emigruan nga Morea-Peloponezi për në Kalabri, Siçili, e gjetkë.

Deklarata e klerikut të lartë të ortodoksisë së Greqisë vërteton edhe një herë se ishin shqiptarët ata që vunë themelet e Greqisë së Re, nga heronjtë, presidentët, kryeministrat, akademikët, aktorë, e kështu me radhë. Por, në Greqi përherë ka ekzistuar një luftë e ashpër kundër arvanitasve, të cilët janë sulmuar nga qytetarët grekë me origjinë sllave nga Azia e Vogël dhe vllehët, të cilët duan të shiten për autoktonë në Greqi. E vërteta është se vetëm shqiptarët që njihen me emrin arvanitas janë vendas, autoktonë të Greqisë së Lashtë dhe të Re.

Kryepeshkopi i Greqisë dhe i Athinës, Jerome Eminence Donato falënderoi për vizitën dhe tha se do të propozojë që të Sinodit të Shenjtë të Kishës së Greqisë të dërgojë në Kalabri një komision historianësh, teologësh dhe peshkopët për të studiuar historinë e greko-italiane.

Ndërsa arbëreshët me këtë rast thanë një vajtim “oh një Bella Morea”: “Që kur kam lënë, kam lënë atje dhe babai im, ku kam lënë nënën time atje dhe u largua vëllai im. Të gjithë nën tokë.”


360grade.al

Share: