Home KRYESORE Promovohet monografia “Austro-Hungaria dhe Shqipëria 1916-1918”

Promovohet monografia “Austro-Hungaria dhe Shqipëria 1916-1918”

Në kuadër të Vitit Kulturor Austri-Shqipëri, më 26-27 janar të vitit 2018 në sallën UNESCO të Muzeut Historik Kombëtar u organiza konferenca shkencore “Austro – Hungaria dhe Shqipëria në vitet 1916 – 1918”, aktivitet i organizuar në sajë të bashkëpunimit midis Ministrisë së Kulturës, Muzeut Historik Kombëtar, Ambasadës së Austrisë në Tiranë dhe Akademisë së Studimeve Albanologjike. Në konferencën shkencore morën pjesë studiues të shumtë të shkencave të albanologjisë, vendas dhe të huaj si: Prof. Dr. Paskal Milo, Prof. Dr. Anila Omari, Prof. Dr. Valentina Duka, Prof. Dr. Luan Perzhita, Prof. Ass. Ledia Dushku, Prof. Dr . Aljula Jubani, Prof. Dr. Beqir Meta, Prof. As. Dr. Izer Maksuti, Prof. Dr. Proletar Hasani, Dr. Dorian Koçi, Dr. Kurt Gostentschnigg, Dr. Ilir Kalemaj, Dr. Marenglen Kasmi, Dr. Rovena Vata, Dr. Tamara Scheer, Dr. Skënder Bushi, Dr. Enriketa Pandelejmoni (Papa), Dr. Gentiana Kera, Dr. Esmeralda Agolli.

Një vit pas përfundimit të Konferencës “Austro-Hungaria dhe Shqipëria 1916-1918” që nisi vitin kulturor Austri-Shqipëri, monografia që promovohet është një punim me 20 kumtesa që përfshijnë kontributet austriake në themelimin e një administrate publike moderne, politika austro-hungareze në rajon, ndikimet në stabilitetin financiar, krijimin Komisisë Letrare, zhvillimet urbane, gërmimet arkeologjike në Apoloni e themelimin e Muzeut Kombëtar etj.

Share: