Home Approccio Italo Albanese Një Histori E Emigrimit Shqiptar Në Itali

Një Histori E Emigrimit Shqiptar Në Itali

Nga Arbri Merkaj

Emigrimi shqiptar në Itali u zhvillua gjatë një periudhe mjaft të gjerë dhe u zhvillua në faza të ndryshme, secila prej të cilave karakterizohej nga ngjarje të ndryshme historike (kryesisht ushtarake, por edhe, siç do të shihet, politiko-diplomatike, ekonomike etj. kulturore) që preku gadishullin Ballkanik, më parë dhe pushtimin e gjatë turko-osman të shek. XV, atëherë. Në gjendjen e tanishme të njohurive, në një masë të madhe të prekur si nga masa, në të njëjtën kohë gjeografike dhe kohore të supozuar nga ky fenomen i veçantë, dhe nga pamjaftueshmëria dhe shpërndarja e të dhënave dokumentare, është shumë e vështirë të vendosni kufijtë historikë me siguri historiografike të zhvendosjeve individuale dhe, për rrjedhojë, madhësisë së tyre reale dhe efektive.

Kufizimi i vetvetes në fazat që i paraprinë menjëherë Diasporës aktuale të fundit të shekullit të pesëmbëdhjetë, nuk mund të mbështetet në rezultatet domethënëse të hetimeve të sakta arkivore të kryera në dekadat e fundit. Prania e grupeve të vogla dhe sporadike të shqiptarëve, kryesisht familjeve me origjinë nga zonat ngjitur me qendrat e mëdha portuale të Durrësit, Ulqinit, Barit, destinacionet e detyrueshme të rrugëve kryesore tregtare për në Lindje, është regjistruar midis fundit të trembëdhjetë dhe fundi i shekullit XIV në rajonet bregdetare të Italisë qendrore dhe jugore, me degëzime në Siçili perëndimore, ku kërkesa për armë pune ishte veçanërisht e fortë dhe ku zona të mëdha toke ishin të pa kulturuara dhe të braktisura.

Të punësuar pa vështirësi si punëtorë dhe aksionarë (në Siçili si jurnateri dhe zappaturi) me familjet e mëdha feudale italiane, këta shqiptarë që preferuan të banonin në qendrat rurale dhe që nuk pranuan të punojnë si massari, lindi një fenomen migrator shumë i gjerë dhe i artikuluar. Bazuar në dëshmitë arkivore, prania e tyre është zbuluar në mbi njëqind shtëpi në fermë në Italinë qendrore-lindore, nga veriu në jug, nga Pescara në Porto San Giorgio dhe nga lindja në perëndim, nga bregu i Adriatikut në zonë menjëherë më parë Apennines Umbria-Marche. Këta shqiptarë u zhytën brenda një kohe të shkurtër duke lënë vetëm lajme të pakta për praninë e tyre, kryesisht të njëjtat që përmbaheshin në veprat noteriale me të cilat hynë në punën e tyre dhe në marrëdhëniet e biznesit të vogël. Kolonia e lulëzuar e shqiptarëve ishte e ndryshme dhe shumë më e qëndrueshme dhe u vendos në Venecia dhe në territoret e qeverisura nga Republika Serenissima ku emigrantë të shumtë gjetën mikpritjen dhe një mjedis kulturor që u lejonte atyre të shprehin një kontribut të rëndësishëm dhe origjinal të veprave dhe ideve në të Rilindjes Evropiane.

Fenomeni shtegtar, i cili u krijua në thelb nga shkaqe kontingjente dhe ekonomike dhe kulturore, jo vetëm që nuk prodhoi efekte të veçanta as në nivelin e politikës së kolonizimit të brendshëm të zonave në fjalë, ose, duke folur gjerësisht, në atë të politikës ndërkombëtare, por as nuk mund të konsiderohet si një parashikim i rrjedhës shumë më të konsiderueshme sesa disa dekada më vonë, megjithatë rreth fundit të gjysmës së parë të shek. XV, do të kishte përfshirë pothuajse të gjitha rajonet jugore italiane.

Valët e para të mrekullueshme migratore, siç dihet, kanë ndodhur gjatë dhe pas periudhës së mbizotëruar nga figura e Giorgio Kastriota Skënderbeut (1404 – 1468), princi shqiptar që për më shumë se një çerek shekulli kundërshtoi pushtimin osman me armë . Datat në të cilat u zhvilluan valët e migrimit shqiptar në Itali janë mjaft të pasigurt. Duke lënë anash esetë e shumta që merren me origjinën historike të bashkësive shqiptare në Itali, nuk mund të lihet pas dore të vihen në dukje hipotezat e ndryshme dhe ndonjëherë edhe kontradiktore në lidhje me shkaqet, numrin dhe radhën kronologjike të fazave të ndryshme të migracionit. Ndërsa neglizhoi të futej në meritat e këtyre hipotezave dhe ndërsa merrte si e mirëfilltë faktin që emigrimet shqiptare në katër drejtime, Muhamedi mbret i turqve, sipas këtij emri, mori Kostandinopojën dhe më pas qytetin e Durrësit dhe Peloponezit, dhe më pas shumë kaluan në Sicili kolonitë e grekëve.

Këto themeluan shumë fshatra, të cilat ende quhen Casali dei Greci. Në shekullin e gjashtëmbëdhjetë-gjashtëmbëdhjetë në Itali që ata regjistroheshin para dhe pas vitit 1468 (vit i vdekjes së Skënderbeut), është e nevojshme të theksohet se në bazë të këtyre rrjedhave migratore ka pasur shkaqe kontingjente që nuk mund të përgjithësohen, por përkundrazi vlerësohen me kujdes rast pas rasti , rajoni sipas rajonit. Për të mos rënduar kronologjinë e pyetjes epineuse të përbërë nga fazat migratore, kufizohemi të dallojmë ato para vitit 1468 të cilat ndodhën kryesisht pas lëvizjeve ushtarake, nga ato pasuese, këto të fundit të karakterizuara nga arratisjet masive të popullatës shqiptare i kërcënuar nga pushtimi turk. Tre do të ishin lëvizjet e Albanesi në Itali para vitit 1468. Kalimi i parë i shqiptarëve në Itali do të kishte nd

Kalimi i parë i shqiptarëve në Itali do të kishte ndodhur ndërmjet viteve 1440 dhe 1448 kur Alfonso V i Aragonës, akoma i angazhuar në konsolidimin e pushtetit të tij, u detyrua të kërkojë ndihmën e Kastriota për të zmbrapsur sulmet e Angevins dhe për të shtypur rebelimet e disa aleatëve të baronesh kalabriane të armiqve të tij historikë. Me atë rast, tre ekipe ushtarësh shqiptarë të udhëhequr nga Demetrio Reres dhe dy djemtë e tij, Giorgio dhe Basilio, do të kishin mbërritur në Itali, së shpejti për t’u bërë protagonistë të përleshjeve ushtarake të dhunshme që do të kishin parë armiqtë e Alfonso-s të mposhteshin dhe poshtëroheshin. Madhështorja, si shenjë miqësie dhe si shpërblim për një ndihmë të tillë, do t’i kishte ofruar Demetrio guvernatorit të Kalabrisë dhe do t’i kërkonte Giorgio-s të transferohej në Sicili me trupat e tij, në mënyrë që të kryesonte
bregdetin perëndimor nga çdo gardh i Angevin.

Në Kalabri ushtarët e Reres do të kishin krijuar kolonitë më të vjetra shqiptare në Itali, të gjitha të vendosura në zonën Catanzaro. Me të mbërritur në Siçili në 1448, shqiptarët, të gjithë ushtarët dhe mercenarët, do të ishin vendosur së pari në kështjellën e lashtë të Bizirit, afër Mazarasë dhe më pas, pas lëvizjeve të njëpasnjëshme drejt Lindjes, pranë kalasë së braktisur të Calatamauro, më në fund në fiefdoms e afërt të Contessa Entellina ku u ndalën për disa dekada, derisa, pas mosmarrëveshjeve të brendshme, disa vendosën të braktisin vendin për t’u bashkuar me grupet e tjera shqiptare që u ndalën në Kalabria ose për t’u rikthyer në Shqipëri.

Shqiptarët ishin gjithashtu pjesë e të njëjtit grup që ai themeloi, ose më saktë ripopullimin e Contessanella në gjysmën e parë të shekullit XV, i cili u zhvendos në të njëjtën periudhë në Mezzoiuso dhe Palazzo Adriano, gjithashtu fermat e lashta të braktisura dhe të shpërndara (6). Të Alfonso (1458), biri i paligjshëm i Magnanimo, Ferdinando, u ngjit në fronin e Napolit, ndërsa Sicilia kaloi në duart e vëllait të Alfonso, Giovanni d’Aragona. Ferdinandi, i detyruar nga rebelimet e baronesh besnikë të shtëpisë së Anjou që kërkonte të drejta për Mbretërinë e tij, i kërkoi Skënderbeut ndihmë. Një ekspeditë e parë shqiptare në Itali ndodhi në vitin 1460 me ardhjen e Giovanni Stresa Balsha, nipi i Skënderbeut dhe një kontigjent ushtarak shqiptar.

Sapo ishte ndërprerë revolta, shqiptarët u kthyen në atdheun e tij, por në hapësirën e një viti Ferdinandi rinovoi kërkesën për ndihmë Skënderbeut për shkak të një revolte të re. Në gusht 1461, ishte vetë princi shqiptar, me nipin e tij Giovanni Balsha, i cili i çoi trupat e tij (rreth 3,000 burra) për në Itali. Pas humbjes së shpejtë dhe përfundimtare të ushtrisë së Angevin nën komandën e Giacomo Piccinino dhe rivendosjen e autoritetit aragonal në rajonet jugore, Skënderbeu dëshironte të shpërndajë shqetësimet e shtëpisë aragonese për përsëritjen e çdo sulmi të ri të Angevinit. Për këtë qëllim, sipas dëshmisë së sjellë nga Barlezio, para se të largohej nga Italia, Skënderbeu dërgoi në Kalabri 500 kalorës të udhëhequr nga nipi i tij Giovanni në qëllimin e dyfishtë për të ndjekur armiqtë e mundur dhe për të kryesuar rajonin që shumica ai kishte kontribuar në rebelimet e Angevinit. Ishte në këtë rrethanë që vendbanime të reja shqiptare u ngritën në Puglia, saktësisht në Capitanata, në Tarantina Shqipëri dhe në Molise.

Kalimi i tretë dhe i fundit i shqiptarëve ndodhi në Siçili në 1467, disa muaj pas udhëtimit në Itali të bërë nga Kastriota (janar-mars 1467) i angazhuar për të mbledhur fonde për luftën e tij kundër turqve. Atë vit një grup fisnikësh konsagjinarë shqiptarë nga Skënderbeu kërkuan dhe morën nga Gjoni i Aragonit që të mund të vendoseshin me familjet e tyre në kolonitë që tashmë ekzistojnë në ishull. Dy përgjërime të dallueshme të 8 dhe 18 Tetorit 1467 të fisnikëve shqiptarë Pravatà, Gropa, Cuccia, Manes dhe familjet e tyre dhe përgjigjet e lidhura me të cilat sovrani njohu prerogativat dhe privilegjet që më parë i ishin dhënë Skënderbeut për miqësi dokumentojnë këtë veprim. dhe besnikërinë që tregoi ndaj kurorës aragonese. Këta “fisnikë” shqiptarë atëherë do të ishin vendosur në të vërtetë në komunitetet arbëreshe të Siçilisë, duke e shpërndarë veten në Contessa Entellina, Palazzo Adriano dhe Mezzoiuso.

Valët e migracionit që shtynë shqiptarët të braktisin atdheun e tyre pas vdekjes së Skënderbeut ishin krejt të ndryshme dhe sigurisht më të qëndrueshme. Sipas njohurive të tanishme, është jashtëzakonisht e vështirë të jesh në gjendje të japësh llogari të detajeve, pasi dokumentacioni që disponon ne, për mënyrat me të cilat u krijua diaspora masive, të cilën ata e krijuan, u krijua midis fundit të shekullit XV dhe deri në gjysmën e parë të shekullit të gjashtëmbëdhjetë, mijëra të arratisur që kërkuan strehim në brigjet e afërta italiane.

Nuk ka dyshim se me depërtimin në rritje të ushtrisë turke në Shqipëri dhe, në përgjithësi, në Ballkan, popullsitë nga përtej Adriatikut e kanë parë më të dobishme të largohen nga atdheu sesa të pësojnë një skllavërim dramatik për sundimtarët e rinj . Për këtë, fjalët e përzemërta që ngjallin ende disa emocione, ndoshta sepse ato janë shumë aktuale, me të cilat Papa Pali II i përshkroi Philip Dukës së Burgundit skenat e dëshpërimit dhe terrorit që u dëshmuan në plazhet e Italisë së Jugut.

Themelet e një numri të madh të fermave në rajone të ndryshme italiane, veçanërisht në Kalabria dhe Siçili, janë të lidhura me eksodin masiv të jetimëve të Skënderbeut, pothuajse të gjitha ato u ngritën në çerekun e fundit të shekullit të pesëmbëdhjetë. Rrjedha migratore nuk u ndal, por vazhdoi pandërprerë me zgjerimin e pushtimit turk, në mënyrë që, nga agimi i shekullit të gjashtëmbëdhjetë, grupe të reja të mërgimtarëve braktisën brigjet e Ballkanit të Adriatikut për të gjetur strehim në Itali. Sidoqoftë, kjo valë e re kishte karakteristika të ndryshme nga ajo e mëparshmja, pasi shumica e refugjatëve vinin nga qytetet e Peloponezit e cila ra në duart e Portës Sublime.

Nga 1517 në 1532-34 kishte disa eksodë që shtynë shumë familje shqiptare, të vendosura për një kohë të gjatë në Greqi, për të emigruar në Itali. Sidoqoftë, shumë më të shumtë ishin refugjatët që transportoheshin në Itali nga anijet e Charles V, pasi u futën në Corone dhe Modone, për t’u sulmuar nga ushtria turke. Kjo është raportuar nga historiani sicilian Tommaso Fazzello i cili në vitin 1566 shkroi në vitin e shëndetit tonë 1453, më 29-të më shumë, kur perandori Charles V pushtoi qytetin e Corone dhe menjëherë pas kësaj ia la atë turqve, të gjithë grekët që ata e banuan atë, I transferuan banesat e tyre në Siçili.

Në realitet, shqiptarët e “kurorëzuar” të cilëve tradita u njeh meritat për t’i dhënë një impuls të fortë ruajtjes së identitetit etnik-gjuhësor dhe fetar të arbëreshëve, u shpërndanë në shumë bashkësi të tjera shqiptare në Itali, veçanërisht në Kalabria, në Bazilika. dhe, siç është thënë, në Siçili. Në dekadat në vijim, fluksi vazhdoi pandërprerë edhe nëse nuk do të kishte më karakteristikat e një eksodi të vërtetë. Nga burime të ndryshme arkivore, në të vërtetë, ka raporte për zhvendosje, si në Siçili ashtu edhe në Kalabria, të grupeve të shpërndara shqiptare, të cilët, përgjatë shekullit të shtatëmbëdhjetë, lanë atdheun me familjet e tyre, me shpresën për t’u bashkuar me komunitetet e rindërtuara në Itali nga bashkatdhetarët e tyre. Vetëm në gjysmën e parë të shekullit të tetëmbëdhjetë ishte një lëvizje tjetër e rëndësishme e popullsisë, saktësisht në 1744, kur një grup i madh shqiptarësh vendosën të vendosen në Villa Badessa, në provincën e Pescara-s, njëzëri konsiderohet, nga një këndvështrim kronologjik, si komuniteti i fundit shqiptar me një zgjidhje historike.

Edhe pse shkaqet që përcaktuan fazat e mbërritjes së shqiptarëve kanë qenë të ndryshme dhe mënyrat se si ata kanë qëndruar në Itali kanë qenë të ndryshme, nuk ka dyshim që futja e tyre në rajonet jugore të Italisë mund të shpjegohet edhe nga kushtet e vështira ekonomike dhe shoqërore që kjo e fundit jetonte në atë nyje historike. Kryqëzuar nga një krizë me përmasa të gjera (krizë e rëndë demografike, rënie e prodhimit bujqësor, braktisje e fshatrave dhe qendrave rurale mesjetare, duke kërkuar gjithnjë e më shumë kërkesa tatimore), shumë rajone të jugut italianë filluan një proces të ristrukturimit të thellë të rrobave dhe ekonomike dhe prodhuese duke i dhënë jetë periudhës së gjatë të kolonizimit të brendshëm ose repopullimit politik të fshatit, i cili, midis shekujve XV-XVII, solli shoqërinë dhe ekonominë jugore në një transformim rrënjësor të ekuilibrit të saj të brendshëm.

Tani është e sigurt për historianët se grupet e shumta shqiptare që kaluan Adriatikun kontribuan në mënyrë të konsiderueshme për përurimin e lacolonisations de fiefs abandonnés.Në Siçili vlerësohet se rreth një duzinë vendbanimesh të reja para vitit 1550, tetë ishin koloni shqiptare. Situata në Kalabri është analoge, e cila, e dobësuar nga luftërat midis aragonezëve dhe Angevins, e nxitur nga lakmia e baroneve të shqetësuar dhe rebelë, në çerekun e fundit të shekullit. XV … tregoi shenja të gjalla të rënies civile dhe ekonomike dhe që vetëm përmbysën trendin pas futjes së punëtorëve të shumtë shqiptarë në strukturën sociale dhe ekonomike të Kalabrisë.

Rëndësishëm janë edhe vendbanimet shqiptare në Puglia të cilat, të favorizuara nga përjashtimi nga taksat e kohëzgjatjes dhjetë vjeçare të dhëna nga autoritetet napolitane, prekën disa zona në Tarantino që formuan të ashtuquajturën Shqipëri Tarantina (Salentina, sipas të tjerave), gati një lloj entiteti territorial homogjen. Për nga gjuha, tradita, zakonet dhe besimi fetar, plotësisht identic me ato në al në të njëjtën identitet me ato që gjetkë në Itali do të kishin fituar pasuri më të madhe në shekujt vijues. Vendbanimeve të këtyre kolonëve të rinj u paraprinë përgjithësisht çështja e autorizimit të rregullt (licentia populandi) dhe përcaktimi i mëpasshëm i kapitujve të zakonshëm të fondacionit, veprave noteriale të vërteta që përcaktuan të drejtat dhe detyrat e palëve kontraktuese dhe të cilat sot përbëjnë një dokumentacion shumë të rëndësishëm me qëllim vlerësimin e plotë të kushteve reale ekonomike dhe shoqërore në të cilat lindi dhe u zhvilluan vendbanimet e reja njerëzore të shekujve XV dhe XVI.

Një tjetër të dhënë e fituar tani nga historiografët bashkëkohorë ka të bëjë me tendencën e fortë drejt “lëvizjes” së popullsisë emigruese shqiptare, të cilët, në Kalabria si në Siçili dhe në rajone të tjera, u zhvendosën nga një komunitet në tjetrin, duke i dhënë shkas brendshme, të rastit apo të organizuar, nga të cilat sot nuk është gjithmonë e lehtë të matet shtrirja dhe lloji i efekteve. Nga këto zhvendosje, shpesh krijohen bashkësi të reja të cilat, megjithëse nuk mund të lidhen drejtpërdrejt me emigracionin nga Shqipëria, megjithatë janë një pasojë e drejtpërdrejtë e politikës së kolonizimit të ndjekur nga autoritetet e rajoneve jugore italiane. Vendbanimet e më shumë kolonëve të rinj në paraprinë gjithëpërfshirëse të autorizimit të rregullt (licentia populandi) dhe bisedimi I mëpasshëm i kapitujve të zakonshheëë të fondaitrait dt. Tutje sot do të jepni një dokumentacion të shumtë për të dhënë më shumë vlerësime të mëparshme dhe të tregoni për rishikim ekonomik dhe shoqëror në përhapjen e lindi dhe në zhvillimin e vendbanimet e reja të Shteteve të Bashkuara.

Një tjetër për të fituar tani tani nga historiografët bashkëkohorë ka për mua me tendencën e drejtimit “lëvizjet” e popullsisë emigruese shqiptare, për të parë, në Kalabria si në Siçili dui në Siçili dhë në Qyteti shkas më poshtë, të vërtetëit apo të organizuar, nga të dhëna sot nuk është plotësisht i mundur për matet shtrirja dhe llojet e efekteve. Nga ana zhvendosje, shpesh krijohen bashkësi të reja për të thënë, megjithëse nuk mund të lidhen drejtpërdrejt me emigracionin nga Shqipëria. Përkundrazi, shumë bashkësi shqiptare – veçanërisht në Molise, Puglia dhe, pjesërisht, në Basilicata dhe Kalabria – u detyruan ose nga mungesa e priftërinjve ose nga metodat shtrënguese të peshkopëve Latinë ose të baroneve lokale, të braktisnin ritet fetar origjinale dhe t’i nënshtroheshin  kishës latine. Por shumica e tyre arritën t’i rezistojnë këtyre presioneve dhe të ruajnë, së bashku me gjuhën, ritin grek, një mjet të rëndësishëm për vetë-identifikimin e këtyre komuniteteve.

Ky fakt historik i vazhdueshëm shoqërohet me rezistencën e duruar të kundërshtuar në më shumë se pesë shekuj ndaj kushteve të vështira të krijuara nga ndërprerja territoriale dhe presioni i fortë homologues i ushtruar gjatë shekujve nga kulturat mbizotëruese. Në veçanti, kur karakteristikat origjinale që u kanë dhënë atyre homogjenitet kulturor, në të njëjtën kohë antropologjik dhe gjuhësor, komunitetet shqiptare të Italisë kanë qenë në gjendje të transmetojnë lidhjen më të fortë të identitetit të tyre kulturor. Kjo vërtetohet me faktin se pikërisht në zonat më të ngurta dhe homogjene, është rasti i bashkësive që ekzistojnë në territorin e Parkut Pollino dhe, megjithëse në një masë më të vogël, të bashkësive shqiptare të Siçilisë, lidhjen me traditat, me gjuhën dhe për ritin Greko-Bizantin ajo ka përfaqësuar dhe ende paraqet mbështetjen kryesore të mbijetesës së dimensionit të lashtë kulturor që u fut në Itali që nga shekulli I XV-të.

Një dukuri që preku thellësisht pakicën shqiptare në Itali ishte ajo e emigrimit me zhvendosjen të familjeve të shumta Një fenomen që preku thellësisht pakicën shqiptare në Itali ishte ai I emigrimit me lëvizjen e shumë familjeve jashtë zonave territoriale të vendbanimit historik. Ky është një fenomen që, megjithë larminë e rasteve të evolucionit të tij, është shfaqur në kohë dhe mënyra të ndryshme që i atribuohen tre llojeve të veçanta:
a) emigrimi në qendrat e afërta urbane, përgjithësisht kryeqytetet krahinore;
b) emigrimi në destinacione jo-evropiane;
c) emigrimi në qendrat urbane të vendosura në zona larg vendbanimeve origjinale historike, përgjithësisht në Italinë veriore dhe vendet e Evropës veriore. Një rikonstruksion i këtij fenomeni migrator, i përcaktuar ashpër si “diaspora në diasporë”, nuk është e vështirë të afrohet gjithashtu sepse është çështje ngjarjesh që lidhen me lëvizjet normale dhe të zakonshme për shkak të tërheqjes në qytetet e mëdha të grupeve pak a shumë thelbësore të popullsisë rurale ose ato janë eksodi domethënës që preku realitetin jugor, së pari, midis fundit të shekujve XIX dhe fillimit të shekujve XX dhe, pastaj, pas konfliktit të dytë botëror. Tipi (a) është padyshim më i vjetër. Qendra të tilla si Palermo, Cosenza, Bari, Lecce, Brindisi, Napoli ishin të banuara, tashmë përgjatë shekullit të 16-të, nga familje shqiptare, të cilët, së pari në mënyrë sporadike, më me intensitet, por kurrë më masivisht, vendosën të transferojnë vendbanimin e tyre atje kryesisht për arsye ekonomike. Për shkak të kësaj pranie, kishat e ritit Greko-Bizantin janë lindur në shumë prej atyre qyteteve ose, të paktën, disa prej tyre janë destinuar. Kështu në Palermo, Cosenza dhe Leçe. Këto grupe familjare kanë mbajtur përgjithësisht marrëdhënie me komunitetin e origjinës si për kujdesin për interesat e tyre ekonomik ashtu edhe për marrëdhëniet familjare që ende rezistuan pavarësisht vijimit të brezave.

Një ndërrim i ngjashëm, por me shkallë dhe cilësi më të vogël, u regjistrua drejt qendrave urbane rurale jo-shqiptare fqinje. Sidoqoftë, në këtë rast, familjet ose individët u zhytën menjëherë, duke lënë vetëm një gjurmë të vetes në traditën onomasiologjike. Fenomeni shtegtar drejt qyteteve të afërta kryeqytetase krahinore ka qenë shumë më i qëndrueshëm dhe, mbi të gjitha, i vazhdueshëm me kalimin e kohës. Palermo, për shembull, edhe për shkak të lëvizjeve të popullsisë që kanë ndodhur në kohërat më të fundit, ka rreth 30,000 Albanofonë pa llogaritur ata që, ndërsa tradhtojnë origjinën e tyre shqiptare, nuk ruajnë më kujtesën e identitetit të tyre gjuhësor, as për identitetin e tyre kulturor dhe fetar. Tipi (b) përkoi me emigrimet masive në vendet transoqeanike, në veçanti drejt Amerikës së Veriut (Shtetet e Bashkuara dhe Kanada), e cila ndodhi në dekadën e fundit të shekullit XIX dhe në të parin e shekullit vijues. Për sa i përket sasisë dhe cilësisë, kjo është e para “diasporë” kryesore e shqiptarëve italianë, i nxitur nga shkaqe ekonomike (dhe në disa raste për arsye politike) zgjodhi rrugën e “shpresës”, duke lëvizur pothuajse përfundimisht në vendet e largëta me vetëdijen se, shumë ata ndoshta nuk do të ktheheshin kurrë në bashkësinë e shtëpisë. Komunitetet italiane dhe shqiptare të gjeneratës së parë dhe të dytë kanë mbajtur një bashkim ideal me komunitetin e origjinës dhe, si emigrantët sicilianë ose kalabrianë ose venedikas ose emigrantët nga Evropa Qendrore-Lindore, kanë krijuar shoqata kulturore dhe shoqëritë e ndihmës së ndërsjellë që shprehën, përveç solidaritetit në grup, nevojën për të mbajtur kujtesën e identitetit të tyre si etnik-kulturor ashtu edhe gjuhësor. Edhe sot, në mesin e arbëreshëve të Amerikës të gjeneratës së tretë, gjenden albanofone kompetenca gjuhësore e të cilëve është një vërtetim i një gjallërie të jashtëzakonshme dhe një dokument me interes dhe rëndësi të madhe për studimet sociolinguistike dhe dialektologjike.

Lloji (c) është konfiguruar si një fenomen migrator i kohërave të fundit (nëse jo shumë i fundit) i cili është shumë i qëndrueshëm në numër dhe mjaft i rëndësishëm nga pikëpamja cilësore. Lëvizjet drejt rripave industrialë të Italisë veriperëndimore datojnë që nga vitet 50 dhe 1960. Ato prekën shumë arbëreshe dhe, përgjithësisht, familjet jugore, të cilët përbënin forcën e madhe punëtore të të ashtuquajturës “mrekulli ekonomike” të Italisë së pasluftës. Me rëndësi të ngjashme socio-ekonomike, por me më pak rëndësi ishte fenomeni migrator arbëresh që preku, pak a shumë në të njëjtën periudhë, rajonet e Evropës qendrore dhe veriore (Zvicër, Francë, Belgjikë, Gjermani), ku grupet e familjes ishin të vendosura rreth qyteteve të mëdha industriale dhe pranë minierave të famshme (dhe tragjike).

Në të dy rastet, grupet e imigrantëve kanë mbajtur gjallë kujtimet kulturore dhe fetare dhe kompetencën gjuhësore që evoluuan vetëm në gjeneratat e reja për shkak të tërheqjes fatale Në të dy rastet, grupet e emigrantëve kanë mbajtur gjallë kujtimet kulturore dhe fetare dhe kompetencën gjuhësore të cilat kanë evoluar vetëm në gjeneratat e reja për shkak të tërheqjes fatale të përcaktuar nga asimilimi me standardet e jeta dhe organizimi shoqëror i Italisë veriore dhe Evropës. Sidoqoftë, megjithëse ka ende mungesë të të dhënave të sakta për numrin e shqiptarëve që banojnë në këto zona, angazhimi i tyre për të mbrojtur traditat e tyre kulturore dhe gjuhësore është i lavdërueshëm dhe i denjë për vëmendje.

Share: