Home I pakategorizuar Kthimi i karantinës/ Shqipëria në shtetrrethim gjatë natës (Krahasimi me vendet e...

Kthimi i karantinës/ Shqipëria në shtetrrethim gjatë natës (Krahasimi me vendet e BE)

Shpërthimi i një vale të dytë të pandemisë Covid-19 ka detyruar shumë shtete që të marrin masa urgjente për të përballuar situatën, përpara se t’u shpëtojë nga duart. Nisur nga shifrat alarmante të rasteve të reja, kujtojmë që këtë të hënë janë raportuar 525 të infektuar dhe 12 viktima nga koronavirusi, komiteti i ekspertëve anticovid në Shqipëri ka vendosur të marrë disa masa për të frenuar përhapjen e pandemisë. Ekspertët e shëndetësisë vendosën që lëvizja e qytetarëve do të bllokohet nga ora 22:00 deri në orën 06:00, përveç rasteve të emergjencës. Veç lëvizjes së qytetarëve, edhe restorantet dhe lokalet do të funksionojnë me këtë orar, pra do të jenë hapur deri në orën 22:00 në darkë dhe në mëngjes do të hapen pas orës 06:00. Përjashtim nga ky rregull bëjnë shërbimet delivery.

Lapsi.al ka bërë një vëzhgim të vendeve europiane që gjenden përballë të njëjtës situatë me vendin tonë dhe iu është dashur të shpallin bllokim të plotë kombëtar ose të vendosin kufizime të pjesshme.


Disa nga shtetet europiane kanë qënë disi më radikale në masat e marra për të frenuar armikun e padukshëm. Kështu, Franca ka shpallur një bllokim të dytë kombëtar që hyri në fuqi në 30 tetor. Njerëzit lejohen të largohen nga shtëpitë e tyre vetëm për të shkuar në punë (nëse nuk mund të punojnë nga shtëpia), për të blerë mallra thelbësore, për të kërkuar ndihmë mjekësore ose për të ushtruar për një orë në ditë. Kushdo që del jashtë duhet të mbajë një deklaratë me shkrim që justifikon lëvizjen e tij, siç ndodhi në bllokimin e parë në mars. Të gjitha dyqanet, restorantet dhe baret jo-thelbësore janë të mbyllura, por shkollat dhe çerdhet mbeten të hapura. Rregullat do të jenë në fuqi të paktën deri në 1 Dhjetor.

Gjermania nga ana tjetër ka njoftuar një bllokimi i pjesshëm që hyri në fuqi në datën 2 nëntor dhe parashikon kufizime në të gjithë vendin që përfshijnë mbylljen e kinemave, teatrove, palestrave, pishinave dhe saunave, si dhe restoranteve dhe bareve, me përjashtim të shërbimit takeaway (merr me vete).  Eventet e mëdha janë anulluar dhe asnjë grumbullim nuk lejohet, as në ndeshjet sportive. Shkollat dhe çerdhet janë të hapura. Dyqanet dhe parukierët janë të hapura, por nën rregulla të rrepta higjienike dhe kufizime në numrin e klientëve. Shërbimet dhe protestat e kishës janë gjithashtu të lejuara. Këto masat do të qëndrojnë në vend deri më 30 nëntor.

Edhe shteti fqinj Italia ka marrë një tërësi masash të reja duke parë numrin përherë në rritje të të infektuarve me Covid-19.  Shtetrrethimi në këtë vend zgjat nga ora 22:00 e deri në orën 05:00 të mëngjesit dhe gjatë kësaj ore qytetarët mund të lëvizin vetëm për punë, arsye mjekësore ose emergjenca.  Palestrat, pishinat, teatrot, kinematë, restorantet dhe baret mund të qëndrojnë të hapura vetëm deri në orën 18:00. Takimet për evente si dasma, pagëzime dhe funerale janë të ndaluara.  Shkollat dhe çerdhet ​​janë të hapura. Transporti publik është kufizuar në 50% të kapacitetit të tij.  Përveç këtyre masave, vendi është i ndarë në zona të kuqe, portokalli dhe jeshile.Zonat e kuqe – zonat me nivelin më të lartë të infeksioneve – duhej të mbyllnin të gjitha baret, restorantet dhe shumicën e dyqaneve si dhe parukeritë. Farmacitë dhe supermarketet janë të hapura.  Në zonat portokalli, restorantet dhe baret janë mbyllur, por parukierët dhe sallonet e bukurisë mbeten të hapura. Në zonat e gjelbërta, nuk ka masa përveç përdorimit të maskave kudo brenda dhe jashtë, përveçse në shtëpi.

Shteti i Spanjës ka vendosur gjendjen e jashtëzakonshme dhe në 25 tetor vendi u fut në një shtetrrethim të dytë. Njerëzit në të gjitha rajonet, me përjashtim të Ishujve Kanarie, duhet të qëndrojnë në shtëpi nga ora 23:00 deri 06:00. Udhëtimet e vetme të lejuara janë shkuarja në punë, blerja e ilaçeve ose kujdesi për të moshuarit ose fëmijët.  Maskat duhet të mbahen nga kushdo mbi moshën gjashtë vjeç në të gjitha hapësirat publike si dhe gjatë përdorimit të transportit publik. Gjendja e jashtëzakonshme fillimisht u vu në fuqi për 15 ditë, por më vonë u zgjat nga parlamenti deri në fillim të majit 2021.

Në Belgjikë janë vendosur masa strikte që reultojnë në mbylljen e gjithë dyqaneve dhe bizneset jo-thelbësore për gjendjen e pandemisë. Supermarketet duhet të mbyllen para orës 22:00 dhe shitjet e alkoolit janë të ndaluara pas orës 20:00. Të gjitha baret, kafenetë dhe restorantet janë gjithashtu të mbyllura dhe mund të ofrojnë shërbime takeaway deri në orën 22:00.  Puna nga shtëpia është e detyrueshme për të gjithë ata që kanë mundësi ta bëjnë këtë. Në disa qytete, si Ëallonia dhe Bruksel, është vendosur një shtetrrethim natën nga 22:00 deri në 06:00. Nga ky rregull përjashtohen personeli i kujdesit mjekësor dhe ata që duhet të lëvizin për të punuar. Palestrat, pishinat dhe aktivitetet kulturore dhe të kohës së lirë janë të mbyllura.

Në Portugali është vendosur një bllokimi i pjesshëm dhe shumë kufizime kombëtare Kufizimet e reja të bllokimit hynë në fuqi më 4 nëntor në 121 komuna dhe sipas tyre qytetarët lejohen të largohen nga shtëpitë e tyre vetëm për punë, shkollë apo urgjenca mjekësore.  Masat do të rivlerësohen çdo dy javë. Maskat janë të detyrueshme në hapësirat publike për të gjithë personat e moshës mbi nëntë vjeç.Takimet janë të kufizuara në një maksimum prej pesë personash.

Hollanda ka vendosur një bllokim të pjesshëm për katër javë. Baret, restorantet dhe dyqanet e kafeneve mund të qëndrojnë hapur vetëm për shërbimin takeaway.  Shitja e alkoolit në dyqane dhe restorante është e ndaluar pas orës 20:00 dhe të gjitha dyqanet, përveç supermarketeve, duhet të mbyllen para orës 20:00 në të gjithë vendin. Njerëzit këshillohen të qëndrojnë në shtëpi dhe të punojnë nga shtëpia sa më shumë që të jetë e mundur. Koncertet në natyrë dhe argëtimet janë të ndaluara. Masat u prezantuan në 13 tetor dhe do të qëndrojnë në vend për të paktën katër javë.

Republika Çeke ishte vendi i parë në Evropë që shpalli një bllokim të ri kombëtar të ngjashëm me atë të vendosur në pranverë. Shërbimet, shkollat ​​dhe dyqanet, me përjashtim të atyre që shesin furnizime thelbësore për jetesën, janë mbyllur deri më 20 nëntor. Njerëzit nuk mund të dalin nga shtëpitë e tyre përveçse kur shkojnë në punë, kur dalin për të bërë ushtrime, për të blerë ushqim ose ilaçe ose për të kërkuar ndihmë mjekësore.

Danimarka ka vendosur masa të reja në shumë provinca që sigurojnë distancim shoqëror dhe ulje të rasteve të reja.  Shtatë provinca të Jutlandit të Veriut në Danimarkë janë në bllokim nga 6 nëntori për shkak të shqetësimeve në lidhje me një mutacion të koronavirusit të gjetur te kafshët që mund të përhapet te njerëzit. Qeveria ka paralajmëruar që efektiviteti i çdo vaksine në të ardhmen mund të ndikohet nga mutacioni. Danimarka ishte një nga vendet e para në Evropë që rihapi shkollat ​​në prill. Baret, restorantet dhe klubet e natës në Kopenhagë dhe zonat përreth duhen të mbyllen para orës 22:00.

Irlanda ka kthyer vendosur një bllokim të pjesshëm kombëtar. Njerëzve u është kërkuar të qëndrojnë në shtëpi. Ata që mund të punojnë nga shtëpia duhet ta bëjnë këtë. Baret dhe restorantet në Irlandë mund të ofrojnë vetëm shërbime takeaway. Shumë dyqane dhe parukeri duhej të mbylleshin dhe dasmat dhe funeralet janë të kufizuara me një numër që varion nga 10 në 25 persona.  Sidoqoftë, shkollat ​​dhe çerdhet vijojnë të mbeten të hapura.

Greqia ka vendosur për një bllokim kombëtar trijavor që do të nisë në 7 nëntor. Njerëzit do të duhet të marrin leje për të dalë nga shtëpitë e tyre duke dërguar mesazh përditë në një numër të posaçëm të vendosur nga qeveria. Masat e reja përfshijnë ndalimin e udhëtimit midis rajoneve si dhe mbylljen e dyqaneve dhe shkollave të mesme. Çerdhet dhe shkollat ​​fillore do të qëndrojnë të hapura. Masat e mëparshme, të prezantuara në tetor, përfshijnë shtetrrethimin për zonat më të prekura, që përfshijnë kryeqytetin Athinë si dhe mbylljen e kafeneve, klubeve, kinemave, muzeve dhe palestrave të restoranteve.

Ndër shtetet e vetme që nuk ka vendosur një bllokim është Suedia. Në përputhje me kërkesat e qeverisë, shumica e njerëzve respektuan distancimin shoqëror dhe filluan të punonin nga shtëpia ku ishte e mundur. Numri i infeksioneve të reja po njeh rritje, por jo aq ashpër sa në disa pjesë të tjera të Evropës. Udhëzime lokale më të rrepta janë vendosur në tetë nga 21 rajone suedeze, duke përfshirë kryeqytetin Stokholm dhe dy qytetet e tjera më të mëdha, Gothenburg dhe Malmo. Megjithëse nuk janë kufizime ligjore, këto udhëzime këshillojnë shmangjen e transportit publik, qendrave tregtare, palestrave dhe vendeve të tjera të trajnimit sportiv, muzetë dhe koncertet. Masat janë vullnetare dhe ato do të zbatohen deri në 19 Nëntor. Maskat ende nuk rekomandohen, por ekziston një kufi në numrin e njerëzve që mund të ulen në një kafe, duke lejuar deri në 8 persona në tavolinë.

/Lapsi.al

Share: