Home KRYESORE Poezia që i kushtoi internim dhe vdekje

Poezia që i kushtoi internim dhe vdekje

Poezi ruse , sjellë nga Irena Beqiraj

Osip Mandelshtemt shkroi poezinë më kritike por njëkohësisht edhe më realiste mbi udhëheqësin e Rusisë së kohes se tij-Stalinin. Me plot ironi dhe sarkazëm, Mandelshtem e titullon poezinë, “Malësori i Kremlinit”. Për shkak të kësaj poezie e cila i’u gjet autorit, ai u internua dhe vdiq në internim.

“Malësori I Kremlinit”

Ne jetojmë pa ndier nën vet atëdhenë,
Fjalët tona më larg se tri metra nuk venë.

Ku s’i shkohet në fund ligjerimit,
se në mend te vjen malësori i Kremlinit.

Me gishterinjtë e majme si krimba qilari
Të rende e ka fjalën si topa kandari.

Dhe mustaqja i qesh sic i qesh buburrecit,
Qafe e cizmes si cipë e sedefit.

Qafëhollët drejtues rreth e rrotull i rrinë
Ai zbavitet me ta si një mace me minë.

Qajnë e mjaullijnë e kuisin të gjithë,
Vec ai u vërtitet me gisht në turinjtë.

Dhe vendimet gatuan me shkrim e me fjalë:
Njërit plumbin mes syve dhe tjetrit në ballë…

Nëntor 1933, Përktheu Petraq Kolevica

Share: