Home KRYESORE NJË BANORJEJE… (shi lavs ju je je je)

NJË BANORJEJE… (shi lavs ju je je je)

Nga Ledi Shamku

Televizori sonte mbrëma jep lajmet (si çdo mbrëmje). Unë po sistemoj pazarin nëpër dollape e frigo, ndërkohë që veshi është i gjithi për lajmet.

Spikerja thotë: “Një banorjeje i ra të fiket”. BANORJEJE?

Qesh me vete se e kuptoj shtegun e (de)formimit:

  1. Fillimisht dhanorja e pashquar femerore “banoreje” ka dhene formen substandart “banorje” – forme e folur te cilen e hasim (dhe e perdorim) shume shpesh: nje shoqje iu thye lapsi. Nje banorje i vune gjobe. Nje lulje i qene thare petalet.

Kjo forme e folur substandarde i ka shkaktuar pasiguri spikeres qe ne ate cast ndjen se nuk po fliste me gocat por me lajmet 😀

  1. Dhe sikunder ndodh rendom, pasiguria sjell hiperkorrektizem, ndaj ajo ka vendosur ta dyfishoje mbaresen e dhanores BANOR-JE-JE. Dyfishimi eshte mese i pritshem apo sic thote Toto te filmi “Toto, Peppino e malafemmina”:

“Due punti! Ma sì, fai vedere che abbondiamo! Abbondandis in abbondandum!”.

Situata te tilla jane ushtrime logjike simpatike per gjuhetarin. Dhe mendoj se duhet te jene edhe ushtrime per nxenesit e shkollave.
Nuk zgjidh asgje po ta perqeshesh spikeren e as po te “vajtosh” per gabimin.

Dhenia neper shkolla e formes se sakte dhe vetem kaq (tok me neveritjen pedante te formes se gabuar) eshte gabim shume me i demshem se hiperkorrektizmi.

Tekefundit “nje banor-je-je” ben rime me “shi lavs ju je-je-je” 😀

Me dashtë është më mirë se me drashtë! Me kuptu domethënë me dashtë. Gjuhën me e dashtë.

Share: