Home KRYESORE Opinion Një vështrim më i afërt; Historia e Vërtetë e Paqes – Koreane,...

Një vështrim më i afërt; Historia e Vërtetë e Paqes – Koreane, Man Hee Lee.

Mindanao i Filipineve ishte një ishull i shënuar nga një konflikt që zgjati për katër dekada dhe rezultoi në 120,000 viktima. Por më 24 janar 2014, udhëheqësit politikë dhe fetarë që përfaqësonin Mindanao u mblodhën se bashku në një vend.

Para të rinjve, grave dhe fëmijëve, ata nënshkruan një marrëveshje paqeje në nivelin civil, duke premtuar t’i jepnin fund konfliktit dhe të bashkëpunonin për paqen.

Kjo marrëveshje ndërtoi një kulturë paqeje dhe luftëtarët vullnetarisht i dorëzuan armët. Personi që ndërmjetësoi një marrëveshje të tillë ishte një aktivist i paqes nga Republika e Koresë. Me këtë rast, Z. Man Hee Lee, Kryetar i HWPL, u bë i njohur për komunitetin ndërkombëtar. Kjo është një vështrim nga afër i lëvizjes së tij të paqes.

Duke parë se shokët e tij vdiqën ushtare në Luftën Koreane, kjo gje nxiti dhe bëri Kryetarin Man Hee Lee dhe misionin e jetës së tij për të arritur një botë paqësore pa luftë.

Në vitin 2013, ai themeloi Kulturën Qiellore, Paqja Botërore, Rivendosja e Dritës dhe filloi një lëvizje te gjere paqeje. HWPL është e lidhur me OKB, Departamenti i Komunikimeve Globale dhe Këshilli Ekonomik dhe Social.

HWPL eshte themeluar me qëllimin e arritjes së paqes dhe ndërprerjes së luftës dhe lënia e një bote paqësore si e trashegimi e qëndrueshme për brezat e ardhshëm.

Puna e paqes e Kryetarit të HWPL Lee është duke u mbuluar nga Media koreane. Një seri artikujsh me titull “Koreane, Man Hee Lee, Historia e Vërtetë e Paqes” adreson Lëvizjen e tij te paqes dhe me materiale dëshmuese.

Artikujt e botuar deri në maj 2021 u përpiluan në një botim të veçantë me 64 faqe. Seriali vazhdon të botohet. Kjo do të shërbejë si një burim i rëndësishëm për paqen në botë.

Ajo që keta artikuj zbulojne per lexuesit eshte çështja e veçantë qe perfaqeson në thellësi filozofine e Man Hee Lee është Deklarata e Paqes dhe Ndërprerja e Luftës, e cila është një dokument që ofron një zgjidhje për paqen globale.

Më 18 shtator 2014, në Samitin Botëror të Paqes HWPL, udhëheqës nga e gjithë bota premtuan të punojnë drejt një instrumenti ligjor ndërkombëtar mbi ndërprerjen e luftës dhe t’i bashkojnë fetë si një instrument i vetem nën Zotin.

Për të përmbushur këtë premtim, u krijua Komiteti për Paqen në Ligjin Ndërkombëtar HWPL, i përbërë nga 21 ekspertë të njohur në të drejtën ndërkombëtare. Anëtarët diskutuan mënyrat për të ndaluar luftën dhe konfliktin e armatosur.

Pastaj më 14 mars 2016, ata i shpallën botës Deklarata e Paqes dhe Ndërprerjes së Luftës, një dokument i përbërë nga 10 artikuj dhe 38 klauzola që propozon një kornizë për ndërprerjen e luftës.

Ekspertët në të drejtën ndërkombëtare dhe udhëheqësit kombëtarë thonë se DPCW do të lejojë komunitetin ndërkombëtar të kapërcejë kufizimet e ligjit ekzistues ndërkombëtar dhe të kontribuojë në krijimin e parimeve të përparuara të paqes.

Dr. Fathi Kemicha / Ish Anëtar, Komiteti i Paqes i OKB ILC / E Drejta Ndërkombëtare Edhe anëtarët e Komitetit të Paqes në të Drejtën Ndërkombëtare ishin të befasuar me shpejtësinë e hartimit të DPCW.

Ne bëmë përpjekje për të vendosur qëllimin e Kryetarit Lee në Deklaratë.

 • 14 Mars 2016 Gjatë një interviste me Gazetën Daily Cheonji në Ceremoninë e Proklamimit të DPCW

H.E. Ali Abu Diak / Ministër i Ministrisë së Drejtësisë së Palestinës tha: E gjithë bota do të ndalojë luftërat dhe do të arrijë paqen përmes DPCW.

 • 14 Mars 2016 Gjatë një fjalimi urimi në Ceremoninë e Proklamimit të DPCW

H.E. Viktor Jushçenko / Ish Presidenti i Ukrainës tha: DPCW është një deklaratë e shkëlqyeshme që e gjithë bota do të përdorë si një themel për paqen.

 • 2018 Në 4 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

H.E. Samuel Hinds / Ish Kryeministri i Guajanës tha: DPCW sugjeroi një zgjidhje për çështjen e kufirit gjatë pavarësisë së Guajanës.

 • 2019 Në 5 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

H.E. Tha Musa / Ish Kryeministri i Bélize tha: Ne do të arrijmë vizionin dhe qëllimin e DPCW për të zhdukur dhunën midis vendeve.

 • 2019 Në 5 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

■ Singh Sahib Giani Harpreet Singh / Jathedar i Golden Temple tha: Shpresoj që DPCW të miratohet si rezolutë e OKB dhe të bëhet e drejta ndërkombëtare detyruese.

 • 2019 Në 5 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL DPCW gjithashtu mori mbështetje nga bashkësia ndërkombëtare.
 • PAP, i cili është organi legjislativ i Bashkimit Afrikan i përbërë nga 55 vende Afrikane, Qendra BBS e të cilave anëtarët janë krerë formues të vendeve të Evropës Lindore dhe CCLP, i përbërë nga ish krerët e vendeve të Karaibeve, premtuan të bashkëpunojnë me HWPL.
 • Gjithashtu, Seychelles, Eswatini, Komoret, Antigua dhe Barbuda dhe Saint Vincent shprehën mbështetjen e tyre për DPCW në niveli kombëtar.
 • Udhëheqësit kombëtar të vendeve të ishullit Paqësor nënshkruan një marrëveshje gjithëpërfshirëse për avokim për DPCW dhe Parlamenti i Amerikës Qendrore miratoi një rezolutë në mbështetje të DPCW
 • Në një konferencë paqeje, Përfaqësuesit e Përhershëm të OKB të 145 vendeve treguan mbështetjen e tyre gjithashtu. Fushatat që avokojnë për zbatimin e DPCW po zhvillohen në mënyrë aktive në
  sektorë të ndryshëm të shoqërisë dhe në të gjithë botën.
 • Qytetarët globalë po dërgojnë Letra Paqe në kombëtare udhëheqësit, duke i nxitur ata të mbështesin DPCW. Me mbështetjen e komunitetit global, DPCW do të shkruajë një faqe të re të paqes në histori.

Kryetari Lee po kryen edhe aktivitete të tjera të ndryshme të paqes.

Edukimi për Paqen HWPL po ofrohet në 214 institucione arsimore në 34 vende, duke trajnuar studentët në lajmëtarët e paqes. Aleanca Botërore e Aleancës së Feve ‘Paqja, një platformë për kërkimin e harmonisë ndërfetare dhe promovimi i ndërveprimeve paqësore midis feve, po operon në 256 vende në 129 vende.

Në Shtator çdo vit, mbahet Samiti Botëror i Paqes HWPL, duke mbledhur njerëz nga rreth e përqark bota për të diskutuar paqen. Kjo ngjarje vlerësohet si një konferencë ndërkombëtare e mirëorganizuar.

Samiti Botëror i Paqes ka treguar potencialin për të bashkuar qytetarët globalë nën flamurin e paqen Kryetari Lee dhe Delegacioni i tij i Paqes kanë shkuar në Tours Botërore të Paqes që nga viti 2012. Vizitë 49 vende në 31 turne, ata mbrojtën nevojën për DPCW dhe përhapën një frymë paqeje.

Vizita e Kryetarit Lee u mirëprit nga udhëheqësit në të gjithë botën, të cilët premtuan të merrnin pjesë në vizitën e tij përpjekjet e paqes duke kapërcyer kombësitë, etnitë dhe fetë.

■ Z. Kodjo Hélou Sedzro / Togo King tha: Ideja e Kryetarit Lee është vërtet e shkëlqyeshme. Paqja botërore do të arrihet së shpejti.

 • 2015 Në 1 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

H.E. Antonio J. Ledesma / Kryepeshkopi Emeritus tha: Ashtu si Kryetari Lee luajti një rol kryesor në bashkimin e zemrave të myslimanëve dhe të krishterëve në Mindanao, ne duhet të përhapim kulturën qiellore në të gjithë botën në mënyrë që të gjithë të jetojnë në harmoni.

 • 2015 Në 1 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

■ Z. Waqas Syed Ahmed / Zëvendës Sekretari i Përgjithshëm i Rrethit Islamik të Amerikës së Veriut (Jug-Perëndim) Achieveshtë arritja e madhe e Kryetarit Lee për të motivuar të rinjtë të punojnë për qëllimin fisnik të paqes në botë.

2015 Në 1 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

H.E. Z. Khil Raj Regmi / Ish Kryeministri i Nepalit
Lëvizja për paqe e HWPL është efektive dhe novatore si një rast global shembullor.

 • 2015 Në 1 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

Rt Nderim Hrant Bagratyan / Ish Kryeministri i Armenisë
Unë jam një dëshmitar që pashë përpjekjet dhe përkushtimin e Kryetarit Lee për t’i dhënë paqe brezave të ardhshëm.

 • 2016 Në 2 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

Bhai Sahib Satpal Singh Khalsa / Ambasador i Fesë Sikke të Hemisferës Perëndimore
Falë përpjekjeve të HWPL, unë besoj se paqja do të arrihet në brezin tonë.

 • 2016 Në 2 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL
  Kontributet e Kryetarit Lee për paqen njihen gjerësisht. Individët dhe organizatat
  nëpër botë i kanë paraqitur dhurata, çmime dhe çertifikata të ndryshme Kryetarit Lee për të tijat
  përpjekje të pashembullta për të krijuar paqen. Këto pllaka vlerësimi janë marrë nga politikanët
  dhe profesionistë juridikë, qytete, institucione arsimore, organizata fetare, dhe më shumë. Kryetari
  Lee gjithashtu mori çmime për paqe dhe njohje. Udhëheqësit i dërguan atij dhurata në shenjë vlerësimi.
  Qytetet dhe rajonet shpallën Ditën e HWPL për të festuar arritjet e HWPL. Gjithashtu, shumë njerëz dërguan letra që mbështesin ribashkimin paqësor të Koresë, duke shpresuar se paqja do të zërë rrënjë në gadishull.
 • Politika (Ministria e Drejtësisë, Kryetari i Asamblesë Kombëtare, Anëtari i Asamblesë Kombëtare)
 • Ministria e Ligjit e Sri Lanka / Pllaka e Mirënjohjes
 • Ministria e Ligjit të Libanit / Pllaka e Mirënjohjes
 • Kryetari i Asamblesë Kombëtare të Madagaskarit / Pllaka e Mirënjohjes
 • Anëtar i Asamblesë Kombëtare të Malajzisë / Pllakë Falënderimi
 • Shtet qytet
 • Veracruz, Meksikë / Letër Mirënjohjeje dhe Medalje për Paqen dhe Harmoninë Botërore
 • Guatemala / Letër Mirënjohje për Ceremoninë e Trëndafilit të Bardhë në Palmën e Paqes dhe Certifikatën e Emërimit Shtetëror të Vizitorëve
 • Santa Tecla, El Salvador / Pllakë Mirënjohje për Aktivitetet e Paqes HWPL
 • Shkolla
 • Institucionet Arsimore Mar Elias, Izrael / Pllaka e Mirënjohjes për Paqen
 • Shkolla e Mesme për Vajzat Holy Cross, Afrika e Jugut / Pllakë Falënderimi për Edukimin për Paqe të HWPL
 • Feja
 • Këshilli Kombëtar i Priftërinjve Hindu, MB / Certifikata e Nderit
 • Fondacioni Srei, Indi / Pllakë Falënderimi
 • Presidenti i Egjiptit / Pllaka e Mirënjohjes
 • Koalicioni Ndërfetar për Paqen, Indi / Letër Mirënjohjeje
 • Shoqata / Lidhja
 • Shoqata Amerikane e Jemenit e Nju Jorkut / Pllaka e Mirënjohjes për Kontributin e Paqes
 • Fronti Moro Islam Çlirimtar (MILF), Filipine / Pllakë Mirënjohjeje
 • President i Lidhjes së Grave Johor, Malajzi / Pllakë Mirënjohjeje

<Çmimi (Çmimi i Paqes, Çmimi i Arritjeve)>

-Mahatma MK Gandhi Fondacioni për Paqe Jo të Dhunshme / Çmimi Mahatma Gandhi për Paqe Jo të Dhunshme

 • Guvernatori i Mindanao / Çmimi i Arritjeve për Paqen
 • Drejtues në Kishën Anglikane, Afrika e Jugut / Çmimi i Arritjeve‧ Pllaka e Mirënjohjes

-Dr. Kamal Hossain / Ish Ministri i Ministrisë së Ligjit të Bangladeshit / Poema e Tagore, “Llamba e Lindjes”

 • H.E. Emil Constantinescu / Ish Presidenti i Rumanisë / Medalje Përkujtimore për 25 vjetorin e rënies së komunizmit në Evropën Lindore
 • Carson City, LA, SHBA / Proklamata që Shpall Ditën e HWPL, Pllakë Mirënjohjeje për Paqen, Certifikatë Qytetari Nderi
 • Manhattan, New York, USA / Proklamata që Shpall Aleancën Botërore të Feve Ditën e Paqes
 • Royal Bafokeng Nation / Proklamata që Shpall Ditën e HWPL, Monumentin Memorial të Paqes, Certifikatën e Nderit
 • Maryland, Sh.B.A / Proklamata që Shpall Ditën e HWPL dhe Letër Mirënjohje nga Artesia, LA, California, USA
 • Dr. Manfred Florian Welker / Ish Anëtar, Këshilli i Qytetit të Frankfurtit / Letra e Mbështetjes për ribashkimin paqësor të gadishullit Korean
 • 60 Kryetari i Shtetit në Evropën Lindore / Letra e Mbështetjes për ribashkimin paqësor të gadishullit Kore

Mediat botërore kanë vënë re lëvizjen e Kryetarit Lee. Por seria e botuar në Republika e Koresë është pak më e veçantë. Hasshtë botuar për një periudhë të gjatë kohore dhe ishte hartuar së fundmi si një botim i veçantë me kërkesë të lexuesve. Arritjet e HWPL janë mjaft shquar për një organizatë joqeveritare të paqes. Raporti special do të inkurajojë më shumë njerëzit të bashkohen me lëvizjen e Kryetarit Lee. Paqja po bëhet e vërtetë me HWPL. Deri në ditën e qëndrueshme paqja është vendosur në botë, puna e paqes e Kryetarit Lee nuk do të ndalet.

HWPL (Kultura Qiellore, Paqja Botërore, Rivendosja e Dritës)

Share: