Home Gjeo-Ekonomia Institucionalizimi i paqes: Hartimi i veprimit kolektiv për të sjellë paqen si...

Institucionalizimi i paqes: Hartimi i veprimit kolektiv për të sjellë paqen si kulturë dhe normë!

Për të trajtuar kërcënimet aktuale të jetës dhe stabilitetit nga luftërat dhe konfliktet, Përkujtimi i 9-të Vjetor i Deklaratës së Paqes Botërore të HWPL u mbajt në internet më 25 maj 2022.

Me 3,000 pjesëmarrës si përfaqësues nga politika, feja, akademia, media dhe shoqëria civile. eventi me temë “Institucionalizimi i paqes: Realizimi i vullnetit kolektiv për paqe” prezantoi ecurinë e bashkëpunimit ndërkombëtar për realizimin e paqes së qëndrueshme të siguruar nga instrumentet ligjore.

Organizata pritëse, Kultura Qiellore, Paqja Botërore, Rivendosja e Dritës (HWPL), shpalli Deklaratën e Paqes Botërore në vitin 2013.

Deklarata adreson miratimin e liderëve kombëtarë, angazhimin e grave dhe të rinjve, bashkëpunimin ndërmjet shoqërive civile dhe zgjerimin e mbulim mediatik për paqen. Më pas, ajo u zhvillua në Deklaratën e Paqes dhe Ndërprerjes së Luftës (DPCW) si një proces për të krijuar instrumente ligjore ndërkombëtare për paqen globale.

Young Min Chung, Drejtori i Përgjithshëm i Grupit Ndërkombëtar të Rinisë së Paqes (IPYG), një grup shoqërues i HWPL, tha në raportin e tij të progresit, “730,000 qytetarë nga 176 vende kanë nënshkruar në mbështetje të DPCW për nëntë vitet e fundit, gjë që i lejon ata të shprehin mendimet e tyre në mënyrën më të drejtpërdrejtë. Kohët e fundit, IPYG po drejton Punëtorinë e Paqes për Fuqizimin e Rinisë (YEPW), ku ata diskutojnë axhendat si arsimi, të drejtat e njeriut dhe konfliktet dhe kryejnë veprime të përbashkëta si dhe propozime politikash.

10 nenet dhe 38 klauzolat e DPCW përfshijnë parandalimin dhe zgjidhjen e konflikteve, reduktimin gradual të potencialit të luftës dhe kthimin e armëve në mjete të përditshme, respektimin dhe zgjidhjen e konflikteve bazuar në fenë dhe identitetin etnik dhe përhapjen e një kulture paqeje. Deklarata synon angazhimin e kombeve, organizatave ndërkombëtare, OJQ-ve dhe qytetarëve individualë në ndërmarrjen e veprimeve për një botë paqësore.

Sa i përket bashkëpunimit për ndërtimin e paqes, Kryetari Man Hee Lee i HWPL u bëri thirrje pjesëmarrësve që të jenë të bashkuar si “lajmëtarë të paqes” “për të sjellë liri dhe paqe për brezat e ardhshëm”.

“Këtë herë (Rusia) pushtoi Ukrainën dhe filloi luftën. Kjo është arsyeja pse HWPL dhe familjet e paqes kanë kërkuar prej kohësh vendosjen e ligjit ndërkombëtar për të parandaluar potencialet e luftës. Pra, ne mblodhëm ekspertë të së drejtës ndërkombëtare globalisht… dhe bëmë deklaratën me 10 nene dhe 38 klauzola.”

Si rast i aktiviteteve paqësore për zgjidhjen e konflikteve në Indi, që atëherë u nënshkruan memorandume të mirëkuptimit midis liderëve fetarë për bashkëpunim të mëtejshëm me të kuptuarit e feve bazuar në studimet krahasuese mbi shkrimet fetare. Në veçanti, partneriteti midis HWPL dhe Organizatës Ndërkombëtare për Fenë dhe Dijen në Lampur çoi në ngritjen e një monumenti paqeje për të përcjellë vlerat e paqes tek qytetarët vendas.

Pjesëmarrja e edukatorëve në aktivitetet e lidhura me paqen u prezantua gjithashtu në këtë aktivitet. Metodologjia e mësimdhënies me përdorimin e Metaverse u demonstrua si një platformë e botës virtuale ku studentët mund të përjetojnë paqen duke lexuar materiale dhe duke vëzhguar aktivitete të ndryshme paqeje që kryhen në shumë pjesë të botës.

Një nga studentët pjesëmarrës tha: “Mësova nevojën e një ligji ndërkombëtar për të arritur paqen. Ne kemi nevojë për një ligj që mund të arrijë paqen. Është e rëndësishme që njerëzit t’i përmbahen ligjit dhe nëse të gjithë njerëzit bëhen qytetarë të paqes, ne nuk do të na duhej as ligji.”

Z. Supalak Ganjanakhundee, Vizitues i Kolegjit Ndërkombëtar Pridi Banomyong të Universitetit Thammasat dhe ish-kryeredaktor i The Nation në Tajlandë, tha në raportin e gazetarit në rast se themeli i paqes është i lidhur ngushtë me demokracinë që shërben si një dhomë e hapur për “lejimin e pjesëmarrjes të shoqërisë civile” për procesin e paqes. Duke elaboruar ngërçin aktual të procesit të paqes në Tajlandën Jugore, ai tha: “(Një) çdo proces paqeje që do të çonte në paqe të qëndrueshme duhet ta trajtojë problemin në shkakun e tij rrënjësor dhe duhet të kryhet përgjatë demokratizimit me pjesëmarrje intensive jo vetëm të palëve të interesuara por edhe shoqërinë civile”.

HWPL ka zhvilluar bashkëpunim global për paqen si në nivel ndërkombëtar ashtu edhe në nivel kombëtar duke mbledhur mbështetjen e organizatave ndërkombëtare për DPCW dhe duke punuar krah për krah për të përforcuar normat ndërkombëtare për të realizuar paqen. Me organizatat civile, HWPL ka kryer aktivitete për të mirën publike për të siguruar që paqja të zërë rrënjë.

Share: