Home Gjeo-Ekonomia Britania lehtëson politikat për azilkërkuesit shqiptarë

Britania lehtëson politikat për azilkërkuesit shqiptarë

Zyra për Punët e Brendshme në Britani ka pranuar se nuk ka të drejtë të përshpejtojë dëbimin e azilkërkuesve shqiptarë pas mbërritjes së tyre në Britaninë e Madhe, një ndryshim ky i papritur në politikën britanike për emigrantët.

Ish-sekretarja e Brendshme, Priti Patel në gusht nënshkroi një marrëveshje me qeverinë shqiptare për të kthyer emigrantët që mbërrijnë ilegalisht në Britani. Sipas kësaj marrëveshjeje, Patel pretendoi se Mbretëria e Bashkuar mund t’i kthente më shpejt azilkërkuesit që hynë në Britani.

“The Guardian” shkruan se departamenti ligjor i qeverisë ka konfirmuar se skema nuk do të zbatohet për shqiptarët që aplikojnë për azil në Mbretërinë e Bashkuar.

Avokatët e organizatave për refugjatët “Care4Calais” përmes një letre ligjore të dërguar Home Ofice konfirmuan se shumica dërrmuese e shqiptarëve që kërkojnë leje për të qëndruar në Mbretërinë e Bashkuar nuk do të preken nga marrëveshja.

Clare Moseley, themeluesja e Care4Calais, tha se qeveria britanike donte t’u mohonte shqiptarëve të drejtën për gjykim të drejtë për kërkesat për azil të bëra në Mbretërinë e Bashkuar.

“Sugjerimi ishte se kërkesat për azil të bëra nga shqiptarët janë të rreme. Në fakt, shifrat e fundit tregojnë se 53% e kërkesave shqiptare për azil pranohen nga Ministria e Brendshme, duke treguar se për shumë shqiptarë vendi i tyre nuk është një vend i sigurt për të jetuar.  Duke vepruar kështu, ata po pranojnë që njerëzit nga Shqipëria kanë të drejtë të bëjnë një kërkesë për azil. Kjo është një fitore për mirësjelljen njerëzore”, tha Moseley.

Home Office kishte pohuar se njerëzit nga Shqipëria që udhëtonin në Britaninë e Madhe me varka të vogla kishin udhëtuar nëpër vende të shumta për të bërë kërkesa të rreme për azil kur të mbërrinin. Ky pretendim u bë pasi shifrat zbuluan se 2,165 shqiptarë mbërritën në Angli me varka të vogla midis janarit dhe qershorit 2022, krahasuar me vetëm 23 të zbuluara në të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Ndërsa Patel pas nënshkrimit të një marrëveshjeje kthimi me qeverinë tonë tha: Këta shtetas shqiptarë janë sjellë këtu ilegalisht nga rrjetet e organizuara kriminale që veprojnë nëpër vende të shumta të BE-së. Ata janë duke bërë përpjekje për të kërkuar azil në Mbretërinë e Bashkuar me shpresën se mund të qëndrojnë këtu.

Duncan Lewis Solicitors, që përfaqëson Care4Calais, e cila kundërshtoi pretendimin, i dërgoi një letër qeverisë duke kërkuar zbulimin e skemës së propozuar.

Në përgjigjen e saj, departamenti ligjor i qeverisë shkruante se marrëveshjet me qeverinë shqiptare “nuk zbatohen për azilkërkuesit”.
Letra konfirmoi gjithashtu se ata njerëz që mbërrijnë në MB me anije nuk mund të trajtohen si emigrantë të paligjshëm. “Ata nuk ‘hyjnë’, por ‘mbërrijnë’ dhe duhet të trajtohen si pasagjerë që vijnë”, thuhej në letër.

“Që nga nënshkrimi i marrëveshjes sonë të kthimit me Shqipërinë në vitin 2021, ne kemi larguar më shumë se 1000 shqiptarë, duke përfshirë disa që kaluan Kanalin ilegalisht për të ardhur në Mbretërinë e Bashkuar. Ata që kërkojnë të abuzojnë me sistemin tonë nuk duhet të kenë asnjë dyshim për vendosmërinë tonë për t’i larguar ata”, tha një zëdhënës i Home Office./Opinion.al

Share: