Home KRYESORE Pas operimit me sukses të Tumorit, rikthehet kënaqësia e jetës

Pas operimit me sukses të Tumorit, rikthehet kënaqësia e jetës

Llojet e Tumorëve

21 Vjeqari vuante mbi një vit nga Tumori në qafë, i cili dita dites rritej dhe organizmit i shkaktonte dhimbje, kompresion, lodhje, molisje te pergjithëshme me ngarkim të teper psiqik por së fundi edhe me humbje të peshës trupore nga simptomet e përgjithshme.
Pas shumë konsultimesh mjekësore brenda dhe jashtë shtetit nga rekomandimi mjekësor për perdorimin e vajit te farës së zezë, operimit dhe rrezikut për jetë, rreziku i sulmit trunor, gjakëderdhjes apo komplikacioneve tjera, 21 vjeqari është operuar me sukses nga Prof. Dr. Dr. Halil Krasniqi në spitalin Amerikan.

Edhe pse operacioni ishte tepër i komplikuar me mbështjelljen e strukturave vaskulare dhe nervore në indin e sëmuar dhe thellësin e mases tumoroze, i tërë tumori është larguar nga qafa. Pacienti lirohet nga Spitali pas 3 ditësh me buzeqeshje të cilën e kishte harruar me muaj. Tani pritet vetem histologjia e cila vlerëson dignitetin e procesit tumoroz.

Rreth Tumorit

Qelizat e trupit tonë në procesin e jetës, ndahen dhe shkaktojn ndyshime fiziologjike. Nëse diçka gjatë këtyre ndyshimeve shkon keq, mund të formohen inde të reja, të mira dhe jo të mira. Një rritje patologjike ose ënjtje e tillë e cila mund të zhvillohet kudo në trup. Krasniqi shton se ne kirurgët i referohemi rritjes së indeve si tumor dhe ndryshim patologjik.

Cfarë lloje të Tumorëve ekzistojnë?

Krasniqi, kirurg i përgjithshëm, vaskular, visceral është specialist ndër të tjera në trajtimin e kirurgjis onkologjike dhe proceseve patologjike e sidomos atyre vaskulare.

Tumorët mund të jenë beninje ose malinje

Fjala Tumor nuk përmban një vlerësim patologjik, sepse Tumoret mund të jenë beninje, por mund të jenë edhe malinje.

Tumoret jo kanceroze (beninje) janë të kufizuara në hapësirë në atë që ndahen nga indi rrethues me kapsula dhe mos depërtimin në indin e ngjitur dhe nuk formojnë metastaza në pjesë të tjera të trupit. Këta Tumor mund të shkaktojnë probleme nëse shtypin indin përreth duke komprimuar strukturat e trupit dhe me crast shkaktojn dhimbje dhe patologji tjera.
Në disa raste, ato mund të reduktohen me ndihmën e ilaçeve por kryesisht duhet të hiqen gjatë një operacioni.

Mjekët u referohen Tumorëve beninje sipas indit origjinal nga i cili janë zhvilluar. Emrave latinë të pëlhurës ju shtojmë prapashtesën -om.

Shembuj të Tumorëve:

Fibroid: Tumor beninj që është formuar në mukozën e mitrës
Adenoma: Tumor beninj i indit të gjëndrave
Lipoma: Tumor beninj me origjinë nga indet yndyrore

Tumoret malinje: karcinomat dhe sarkomat

Tumoret mund të zhvillohen në çdo ind të trupit. Në thelb ekzistojnë dy forma:

  1. Tumoret solide janë të lokalizuara në një organ. Këtu bëhet dallimi midis tre grupeve:

Blastomat quhen edhe Tumore embrionale. Ato shfaqen tek fëmijët dhe adoleshentët dhe formohen gjatë zhvillimit të organeve dhe indeve në mitër.
Karcinomat janë Tumore të zakonshme malinje që lindin në organe, shpesh në gjëndra. Emrat latinë janë, për kancerin e gjirit (karcinoma e qumështit), kancerin e prostatës (karcinoma e prostatës), kancerin e mushkërive (karcinoma e mushkërive), kancerin e brokeve (karcinoma bronkiale), kancerin e zorrës së trashë (karcinoma e zorrës së trashë ose karcinoma e rektumit), kancerin e pancreasit (karcinoma e pancreasit), vijnë gjithashtu nga organi i prekur. Në kancerin e lëkurës, bëhet një dallim midis kancerit të lëkurës së bardhë (karcinoma e qelizave bazale ose karcinoma e qelizave skuamoze) dhe kancerit malinj të lëkurës së zezë (melanoma malinje).

Sarkomat janë Tumore të rralla malinje që prekin indin lidhor, muskujt ose indin dhjamor. Medicina bënë dallimin midis Tumorëve të kockave dhe sarkomave të indeve të buta.

  1. Në kanceret sistemike preken sistemi i gjakut ose sistemi limfatik. Këto përfshijnë kancerin e gjakut (leukemia) dhe kancerin e gjëndrave limfatike (limfoma).
    Pa marrë parasysh llojin e Tumorit dhe dignitetin e tij, posa të vrehet një struktur jo normale në organizëm, ate duhet kontrolluar, përcjellur dhe pa kaluar shumë kohë duhet trajtuar. Cdo trajtim i hershëm dhe me kohë i strukturave të lartëpermendura, ka rezultate të mira.