Home Approccio Italo Albanese “I Pranzi dell’Ambasciatore” di Paolo Foresti.

“I Pranzi dell’Ambasciatore” di Paolo Foresti.

Nga Artur Nura

🇦🇱NĂ« Universitetin Mesdhetar pata kĂ«naqĂ«sinĂ« tĂ« moderoja prezantimin e librit “Tryezat e Ambasadorit” tĂ« Paolo Foresti, diplomatit italian qĂ« ju gjĂ«nd shqiptarĂ«ve nĂ« momentet mĂ« tĂ« vĂ«shtira deri pas “vitit tĂ« zi” 1997 e qĂ« tashmĂ« i ka hedhur nĂ« letĂ«r atĂ« eksperienca personale pĂ«r ti shĂ«rbyer historisĂ« dhe diplomacisĂ« tĂ« tĂ« dy vĂ«ndeve.

Me ambasadorin Foresti në krah dhe, në tryezë me rektorin Ardian Civici, ish ministrin e jashtëm Paskal Milo që kujtoi takimet me ambasadorin Foresti dhe ambasadoren amerikane Mariza Lino në ato vite të vështira, profesorin Ksenofon Krisafi, i cili bëri një reçensë shumë cilësore mbi librin e Forestit dhe të gjithë autorëve cilësorë italianë që kanë shkruar për Shqipërinë dhe, shumë pedagogëve të këtij universiteti privat që duket jo rastësisht vijnë nga eksperienca diolomatike bashkëbisedimi historik dhe diplomatik ishte padyshim një leksion i vlefshëm për studentët e pranishëm.

Ambasadori Paolo Foresti pati disa ditë të ngjeshura në Shqipëri midis miqsh, promovimi të librit dhe shume intervistash në Tv-të shqiptare ku përsëriti atë që thotë edhe në librin e tij që ndihet dhe është edhe shqiptar tashmë.

Libri është shqipëruar me shumë profesionalizëm nga përkthyesja Ajsela Koka dhe botuar në shqip nga Botimet Dritan nën drejtimin e Manushaqe Bako e tashmë gjindet në të gjitha libraritë e Tiranës.🇦🇱

🇮🇹 All’UniversitĂ  “Mesdhetari” ho avuto il piacere di moderare la presentazione del libro “I Pranzi dell’Ambasciatore” di Paolo Foresti, il diplomatico italiano che ha eseguito da ambasciatore gli albanesi nei momenti piĂą difficili fin dopo il 1997 e che ha giĂ  scritto la sua esperienza professionale utile agli storici e alla diplomazia di entrambi i Paesi.

Al fianco dell’Ambasciatore Foresti e, al tavolo con il Rettore Ardian Civici, l’ex Ministro degli Esteri Paskal Milo che ha ricordato gli incontri con l’Ambasciatore Foresti e l’Ambasciatrice americana Mariza Lino in quegli anni difficili, il professor Ksenofon Krisafi, che ha fatto una presentazione molto qualitativo della libro di Foresti e di tutti gli autori italiani di qualitĂ  che hanno scritto sull’Albania e, con molti docenti di questa universitĂ  privata che sembrano provenire dalla esperienza diplomatica, il colloquio storico e diplomatico è stato senza dubbio una lezione preziosa per gli studenti presenti.

Dobbiamo dire che l’Ambasciatore Paolo Foresti ha trascorso alcuni giorni intensi in Albania tra amici, promozione del libro e molte interviste alle TV albanesi dove ha ripetuto quello che dice nel suo libro che si sente ed è giĂ  albanese.

Il libro è stato tradotto con grande professionalità dalla traduttrice Ajsela Koka e pubblicato in albanese da Botimet Dritan sotto la direzione di Manushaqe Bako ed è ora disponibile in tutte le librerie di Tirana. 🇮🇹

Share: