Home KRYESORE TRE PIKAT KULMORE TË POLITIKËS NË SHBA PAS LUFTËS SË DYTË BOTËRORE!

TRE PIKAT KULMORE TË POLITIKËS NË SHBA PAS LUFTËS SË DYTË BOTËRORE!

Nga Sulejman Abazi

Së pari: Lufta kundër Racizmit dhe ndërtimi i vetëdijës qytetare për respektimin e të drejtave njerëzore dhe rritjen e vlerave të Demokracisë.

Së dyti: Zgjedhja e një Presidenti me ngjyrë si në rastin e Barak Obamës, duke dëshmuar largimin përfundimisht nga paragjykimi racial.

Së treti: Ka ardhur koha me sa duket e evntit të fundit: Zgjedhja në krye të SHBA-ve e një Presidenti femer, për herë të parë në historinë e këtij supershteti.

Është fakt që, në rastin e zgjedhjeve Presidenciale në SHBA-të, për një moment njerëzimi mban frymën, i vetëdijshëm se zgjedhja më e mirë që bën populli amerikan lidhet me fatet dhe perspektivën e tij.

Asnjëherë në jetën politike të këtij vendi, nga demokracia amerikane nuk është pranuar përfaqësimi i njerëzve të biznesit në postet e larta shtetërore. Një miliarder, si në rastin e Tramp, do ta ketë të vështirë të bëhet President i SHBA-ve. Të paktën këtë traditë politike amerikanët e kanë të konsoliduar, të provuar dhe i kanë ndjerë përfitimet nga vlerat e saj.

Edhe një herë që ka ndodhur për emergjencë në një kohë të shkurtër, ka qenë një rast i vecantë dhe i papërsëritshëm.

Largimi i mjaftë figurave qëndrore nga Konventa Republikane, mbase mbase është një sinjal dhe një pranim i këtij eventi të veçantë, duke i hapur rrugën për herë të parë një femre si Presidente e SHBA-ve.

Pranimi i Hillary Klinton nga Konventa Demkrate si përfaqësuese e kandidatit për President, e bën këtë garë të hapur dhe mjaft interesante.

Le të bëhet më e mira për popullin amerikan dhe interesat e popujve të tjerë në botë.

Share: