Home KRYESORE Komisioni Europian: Publikimi i raportit tonë mbi teatrin mund të shkaktojë incidente...

Komisioni Europian: Publikimi i raportit tonë mbi teatrin mund të shkaktojë incidente diplomatike

Nga Vincent W.J. van Gerven Oei

Në një përgjigje për Exit.al, Komisioni Europian nuk pranoi të bëjë publike raportet e tij mbi ligjin special të Teatrit Kombëtar, i cili u ndryshua me kërkesë të KE-së sepse shkelte Marrëveshjen e Stabilizim Asoocimit (MSA) të Shqipërisë me BE-në.

Pasi qeveria Rama i bëri disa ndryshime kozmetike ligjit, Komisioni Europian i dha gjithë mbështetjen e tij ‘ligjit special’ për Teatrin Kombëtar, edhe pse ligji u apelua në Gjykatën Kushtetuese.

Aleanca për Mbrojtjen e Teatrit e quajti deklaratën e Ambasadorit Soreca në mbështetje të procedurës tenderuese “të dëmshme”.

Në përgjigjen për Exit.al, Komisioni Europian deklaroi se publikimi i raporteve për Teatrin Kombëtar do të “ndikojë përpjekjet e mëdha që janë bërë për vendosjen e marrëdhënieve cilësore ndërkombëtare me Shqipërinë” dhe “mund të çojë në incidente diplomatike”.

“Publikimi i këtyre raporteve rigorozisht konfidenciale dhe për pasojë e pozicionit të Delegacionit të BE-së që përfshihet në të, do të minonte mbrojtjen e interesit publik në lidhje me marrëdhëniet ndërkombëtare dhe do të vinte në rrezik përpjekjet e mëdha të kryera për të vendosur marrëdhënie cilësore ndërkombëtare me Shqipërinë.

Për më tepër, publikimi do të minonte objektivin e politikave të BE-së në këtë vend, në veçanti në fushën e reformës së prokurimeve publike. Është në interesin e Komisionit të ruajë cilësinë e këtyre marrëdhënieve ndërkombëtare për të siguruar progresin e vazhdueshëm të reformave në Shqipëri dhe për të çuar përpara objektivat thelbësore politike në rajon.

 Së dyti, duhet të theksohet se publikimi i këtyre raporteve mund të çojë në një incident diplomatik duke qënë se raportet në fjalë përmbajën qendrimin diplomatik dhe vlerësimin e BE-së në lidhje me gjendjen politike në Shqipëri, të cilat nuk janë bërë për t’ju komunikuar publikut.

Këto qendrime diplomatike janë trajtuar në mirëbesim të plotë nga stafi i Delegacionit të BE-së në Shqipëri dhe kanë qenë të drejtuara vetëm për institucionet e BE-së në zyrtat e tij qendrore.”

Për më tepër, Komisioni Europian shprehu frikën mbi ndikimin që raportet mund të kenë mbi projektin e Teatrit Kombëtar, në kushtet e një “debati skajshmërisht të nxehtë dhe të polarizuar në Shqipëri”, dhe se kjo do ta “vendoste Komisionin në një pozicion shumë delikat dhe para rrezikut që ai mund të përdorej instrumentalisht në debatin e tensionuar politik”.

“Bërja publike e këtyre dokumenteve do të zbulonte opinionet e brendshme mbi çështje për të cilat ende vazhdojnë debate politike të tensionuara dhe tejet të polarizuara në Shqipëri.

[Bërja publike] mund të shkaktonte konfuzion tek publiku, duke zbuluar në publik qendrime paraprake të stafit të Komisionit, të cilat jo domosdoshmërisht u reflektuan në qendrimin përfundimtar që mori Bashkimi Evropian [për këtë çështje].

Përveç kësaj, një publikim i tillë do të vendoste Komisionin në një pozicion delikat dhe në rrezik që të mund të përdorej instrumentalisht në debatin e tensionuar politik.”

Në mëyrë ironike, deklaratat e Komisionit Europian janë “përdorur instrumentalisht”, në mënyrën më të dukshme nga Kryeministri Edi Rama, i cili deklaroi se KE nuk ka gjetur “asnjë shkelje të Marrëveshjestë Stabilizim Asociimit” në ligjin special të Teatrit Kombëtar.

Rezultatet e procedurave të tenderimit të mbajtura për shkatërrimin e Teatrit Kombëtar ende nuk dihen, ndërsa të gjithë afatet ligjore kohore janë shkelur./Exit.al

Share: