Home KRYESORE Ja sa vdekjeprurës është koronavirusi:

Ja sa vdekjeprurës është koronavirusi:

Studiuesit aktualisht mendojnë se pesë deri në 40 raste të koronavirusit në 1.000 veta do të rezultojnë me vdekje. 

Por kjo varet nga një sërë faktorësh: mosha juaj, seksi dhe shëndeti i përgjithshëm.

Shumica e rasteve të shumicës së viruseve do të shkojnë pa u vlerësuar sepse njerëzit kanë tendencë të mos vizitojnë mjekun kur kanë simptoma të buta.

Shkalla e ndryshme e vdekjeve që po shohim të raportuara në të gjithë botën nuk ka të ngjarë të jetë për shkak të versioneve të ndryshme të virusit.

Sipas hulumtimeve nga Imperial College, kjo është për shkak se vende të ndryshme janë më të mirë ose më të këqij në gjetjen e butë, apo më të vështirë, për të numëruar rastet.

Kështu që për rastet e raportuara është disi më i lehtë llogaritja e nivelit të vdekjeve. Por gjithashtu mund të gabohet në drejtimin tjetër.

Duhet kohë përpara se një infeksion të rezultojë në shërim ose vdekje.

Shkencëtarët kombinojnë pjesë të provave individuale për secilën nga këto pyetje për të krijuar një pamje të shkallës së vdekjes.

Për shembull, ata vlerësojnë proporcionin e rasteve me simptoma të buta nga grupe të vogla, të përcaktuara të njerëzve që monitorohen shumë fort, si njerëzit në fluturime të riatdhesuara.

Por përgjigjet pak më të ndryshme nga ato prova do të shtojnë ndryshime të mëdha në tablonë e përgjithshme.

Nëse thjesht përdorni të dhëna nga Hubei, ku shkalla e vdekjes ka qenë shumë më e lartë se diku tjetër në Kinë, atëherë niveli i përgjithshëm i vdekjeve do të duket shumë më keq.

Kështu që shkencëtarët japin një gamë, si dhe një vlerësim më të mirë aktual.

Por edhe kjo nuk e tregon historinë e plotë sepse nuk ka asnjë normë të vetme të vdekjes.

Disa njerëz kanë më shumë të ngjarë të vdesin nëse kontaktojnë me koronavirusin: të moshuarit, të pashëndetshmit mbas edhe burrat.

Në analizën e parë të madhe për më shumë se 44,000 raste nga Kina, shkalla e vdekjes ishte dhjetë herë më e lartë në shumë të moshuar në krahasim me moshën e mesme.

Por Shkalla e vdekjes ishte më e ulta për nën 30 vjeç – pati tetë vdekje në 4500 raste.

Dhe vdekjet ishin të paktën pesë herë më të zakonshme tek njerëzit me diabet, presion të lartë të gjakut ose zemër ose probleme me frymëmarrjen.

Kishte madje një numër pak më të lartë të vdekjeve midis burrave në krahasim me gratë.

Të gjithë këta faktorë bashkëveprojnë me njëri-tjetrin dhe ne ende nuk kemi një pasqyrë të plotë të rrezikut për çdo lloj personi në çdo vend.

Këshilla themelore nga OBSH është që të mund të mbroheni nga të gjitha viruset e frymëmarrjes duke larë duart, duke shmangur njerëzit që kolliten dhe teshtijnë dhe përpiqen të mos prekin sytë, hundën dhe gojën, shkruan BBC.

Top Channel

Share: