Home Gjeo-Ekonomia Perse Pfizer e Moderna zgjodhen Izraelin, si Test-Prove?

Perse Pfizer e Moderna zgjodhen Izraelin, si Test-Prove?

Nga Dritan Haxhiraj

Kur filloi vaksinimi ne Izrael ne 20 dhjetor 2020, askush ne bote nuk priste kete hap gjigande ne vaksinimin masiv te popullsise.

Izraeli ka 9.2 milion banore per te vaksinuar.

Ka blere nga Pfizer dhe Moderna ne menyre teresisht sekrete te gjitha dozat qe i duhen per te shpetuar popullin e vete. I ka dozat te siguruara totalisht ne shtepi.

Sot ne 30 Dhjetor 2020, ka vaksinuar 643600 persona.

1 ne 20 persona, mundet te kthehet ne jeten normale.

Ne qe i shohim keto shifra ne ekran e ne shtyp sot, ky model i ketyre permasave na duket fantashencë e filmave te Kubrick.

Por ishte e gjitha kjo rastesi ?

U zgjuan nje dite te bukur dhe u ra llotaria si komb ?

Pergjigja eshte Jo.

Perse Pfizer dhe Moderna u martuan me Izraelin ?

Popullsia e Izraelit eshte e vogel dhe Test-Prova ne nje kampione popullsie prej 9.2 milion, eshte shume here me e kontrollueshme.

Perveç ketij elementi Izraeli ka dhe nje zhvillim teknologjik e kualitet shkencor ne terren qe e bene nje histori suksesi.

Nese ky operacion do te dale me sukses, kthimi mbrapa ne Marketingun e Pfizer e Moderna do te jete i paimagjinueshem.

Per negocimin e vaksinave pjese e negociatave u be Ministria e Shendetit Izraelit, me dy nderrmarjet ne fjale, duke vendosur mbi te gjitha çmimin me suksese te plote.

Ne menyre totalishte sekrete duke hapur nje korridor-ajrore, beri te mundur te kete ne shtepi dozat e vaksinave qe sot jane floriri i bardhe i shekullit te XXI.

Dhe ne fund, jo pa qellim lash ata qe bene te mundur pjesen me te madhe te operacionite per mbijetese.

Mossad e Shin Bet, dy agjensite qe i ka zili bota dhe sot po fitojne perseri pa fjale, pa u ndier duke treguar vetem rezultatet.

Ate qe bejne nga 1948…

Share: