Home KRYESORE Si u krye ekzekutimi në SHBA: E dashur zonjushë, do t’ju bëjmë...

Si u krye ekzekutimi në SHBA: E dashur zonjushë, do t’ju bëjmë një injeksion…

“E dashur zonjushë Montgomery, ju informojmë se është vendosur dita kur do të zbatohet dënimi juaj..është 13 janari 2021 dhe do t’iu bëjmë një injeksion vdekjeprurës…”.

Kjo ishte letra e dërguar gruas të parë të ekzekutuar në SHBA prej 70 vjetësh në nivel federal, Lisa Montgomery. Edhe pse pati thirrje nga e gjithë bota për t’i kursyer asaj jetën, Gjykata nuk u lëkund. Krimi i Lisës ishte i tmerrshëm: në 2004-ën, mbyti një 29-vjeçare shtatzënë, i hapi barkun e i mori foshnjën, një vajzë që u quajt Victoria e që sot jeton me të atin.

Lisa u arrestua menjëherë, dhe tetorin e 2007-ës, u dënua me vdekje. Një vlerësim i mjekëve psikiatër, që nxirrte në pah problemet mendore kishte shtuar një ditë më parë shpresat e kundërshtarëve të dënimit me vdekje. Por ai në fund, nuk pati asnjë efekt. Ekzekutimi u krye ashtu siç ishte planifikuar.

Nga 50 shtete në SHBA, dënimin me vdekje e kanë në fuqi 29 prej tyre. Pastaj ekziston dhe niveli federal që përfshin edhe krime si tradhëtia e lartë ndaj kombit dhe atentatet kundër presidentit.

Top Channel