Home KRYESORE Webinar për të Diskutuar Zbatimin e Ligjit Ndërkombëtar për Paqen “Marshimi drejt...

Webinar për të Diskutuar Zbatimin e Ligjit Ndërkombëtar për Paqen “Marshimi drejt paqes së qëndrueshme në një epokë pandemike”

Më 14 Mars, Përkujtimi i V-të Vjetor i HWPL i DPCW u mbajt si një Webinar i drejtpërdrejtë, ku u lidhen on line mbi 1,200 njerëz nga 132 vende nga të gjithë sektorët e shoqërisë duke përfshirë qeverinë, organizatat ndërkombëtare, kryetaret e grave dhe grupeve të të rinjve, udhëheqësit fetarë, shtypi, dhe anëtarët e shoqërisë civile.

Kultura Qiellore, Paqja Botërore, Rivendosja e Dritës (HWPL), organizoi këtë ngjarje përkujtimore të këtij viti, “Marshimi drejt Paqes së Qëndrueshme në një epokë pandemike”, si një platformë për të ndarë drejtimin për të ardhmen dhe studimet e rasteve të sektorëve të ndryshëm që bashkëpunojnë në të gjithë botën si lajmëtarë të paqes, duke iu përgjigjur pandemisë dhe duke sjellë paqe në këtë botë të re të distancuar shoqërore.

Organizata pritëse, HWPL, është një OJQ paqësore në Statusin Special Konsultativ me ECOSOC të OKB dhe e lidhur me DGC të KB. Me qëllim të ndërprerjes së të gjitha luftërave dhe krijimin e një bote paqësore si një trashëgimi për brezat e ardhshëm, HWPL ka kryer 3 nisma kryesore për paqen – ligjin ndërkombëtar për paqen, takimi i dialogut ndërfetar dhe edukimi për paqe.

Deklarata e Paqes dhe Ndërprerjes së Luftës (DPCW) përfshin parime të ndërtimit të paqes siç janë ndalimi i përdorimit të forcës, zhvillimi i marrëdhënieve miqësore dhe zgjidhja paqësore e mosmarrëveshjeve. Ai thekson bashkëpunimin ndërkombëtar të bazuar në dialogun ndërfetar dhe pjesëmarrjen qytetare për të krijuar një kulturë paqeje. Që nga shpallja e tij në 14 Mars, 2016, modeli i bazuar në ndërtimin e paqes me bazë DPCW vazhdoi të merrte njohjen e qeverisë dhe mbështetjen për dialogun ndërfetar, edukimin për paqe, rininë dhe aktivitetet e paqes së grave.

Si anëtar i Komitetit të Paqes në të Drejtën Ndërkombëtare (ILPC) i cili hartoi DPCW, Profesor Ciaran Burke shpjegoi sfondin se si u themelua DPCW në “bindjen se masa gjyqësore dhe masa të tjera të zgjidhjes së mosmarrëveshjeve mund të zëvendësojnë rolin e luftës me sundimin e ligji. ”

Ai gjithashtu theksoi thelbin e DPCW duke huazuar fjalë nga Kryetari Man Hee Lee, se “efekti i parashikuar i DPCW është kumulativ për të rritur përgjegjësinë morale dhe politike të udhëheqësve botërorë duke kristalizuar detyrimet ligjore të qeverisë së tyre në këtë mënyrë duke kapërcyer hendekun midis ligjit dhe politikës. ”

Përpjekjet për të institucionalizuar paqen bazuar në DPCW janë duke u zhvilluar. Vendet në Azinë Juglindore dhe Amerikën Qendrore kanë filluar të rindërtojnë infrastrukturën e tyre ligjore ligjore bazuar në DPCW dhe qeveritë lokale po deklarojnë zyrtarisht mbështetjen e tyre për DPCW në mënyrë që të zbatojnë parimet e paqes. Në Azinë Jugore, DPCW u fut në kurrikulën universitare si një kurs hulumtimi akademik mbi rolin e ligjit për një shoqëri paqësore.

Sipas UNESCO, mbi 190 vende mbyllën objektet arsimore dhe mbi 1.6 miliard studentë humbën mundësinë e tyre për arsim të qëndrueshëm. Si pjesë e fushatës në internet, “Mësimdhënia vazhdon”, edukimi për paqe i HWPL tani mësohet në 214 lokacione në 34 vende, duke siguruar edukim për paqe në internet për më shumë se 5,000 studentë 224 herë në 15 vende.

Duke theksuar rëndësinë e forcimit të partneritetit për arsimin e qëndrueshëm, Ambasadori dhe Delegati i Përhershëm i Mali në UNESCO, S.E Monsieur Oumar KEITA, tha, “Ne duhet të bashkohemi në një frymë bashkëpunimi për të siguruar paqen në nivelet kombëtare dhe ndërkombëtare. Ne duhet të marrim parasysh nevojën për një qasje gjithëpërfshirëse ligjore që do të drejtojë qytetarët në jetën e tyre të përditshme, pavarësisht nga kombësia, etnia ose feja. Preambula e DPCW me 10 artikuj dhe 38 klauzola flet për këtë shumë mirë. ”

Lidhur me rëndësinë e fesë në përhapjen e shpresës dhe paqes gjatë krizës pandemike, Allama Syed Abdullah Tariq, President i Organizatës Botërore të Fesë & Njohurisë, tha, “Sa herë që njerëzimi përballet me një epokë të vështirë kohore, ka pasur një fe që u jep atyre shpresë dhe guximin për të kapërcyer krizat. Feja ka fuqinë e saj për të ngushtuar dallimet midis nesh dhe për të na bashkuar që të jemi mjaft të fortë për të kapërcyer pengesat. Përpjekje të tilla do të fekondojnë kulturën e paqes kur brezi aktual ka nevojë të dëshpëruar për shpresë. ”

Që kur filloi në 2014, takimi i dialogut ndërfetar i HWPL i njohur gjithashtu si takimi i Zyrës WARP tani është zgjeruar në 129 vende, duke parë një rritje të takimeve në internet për shkak të pandemisë. Komunitetet fetare në takimin e Zyrës së WARP gjithashtu kanë mbajtur disa takime lutje pan-fetare, meditim dhe kampe paqeje për t’u ardhur në ndihmë njerëzve të botës që po përballen me vështirësi për shkak të pandemisë.

Grupi Ndërkombëtar i Rinisë së Paqes (IPYG), një bashkëpunëtor i HWPL, po ndërton një rrjet paqësor të të rinjve në të gjithë botën me Workshopin e Paqes për Fuqizimin e të Rinjve (YEPW), i cili u frymëzua nga procesi i paqes së DPCW, për të arritur fuqizimin e të rinjve të propozuar në SDGs dhe Rinia e KB 2030

Z. Reuben Sapetulu, Zëvendës Sekretar i Agjentit për Shoqatën Rinore të Kombeve të Bashkuara të Zambisë (YUNA Zambia), tha, “Unë mora pjesë në shpërndarjen e 3,000 letrave të paqes tek ministri i drejtësisë në Zambia për propozimin e DPCW. Angazhimet e mia janë thjesht sepse unë pajtohem që DPCW është një mënyrë efektive për të sjellë një ndërprerje të luftës dhe paqes në botë. YEPW u frymëzua gjithashtu nga procesi i realizimit të paqes së DPCW. Përhapja e kulturës së paqes bazuar në DPCW është sigurisht mënyra për të arritur paqen. Udhëheqësit botërorë, ju lutem kushtojini vëmendje dhe përkrahni atë që DPCW po deklaron në lidhje me procesin e realizimit të paqes. ”

Kryetari Man Hee Lee i HWPL kërkoi bashkëpunim dhe unitet për arritjen e paqes duke thënë “Asnjë pronë ose asgjë nuk mund të bëhet trashëgimi në të ardhmen. Ne duhet të krijojmë një botë të lirisë, paqes dhe dashurisë pa luftë, dhe ta bëjmë atë një trashëgimi të përjetshme për pasardhësit tanë. Kjo është ajo që ne duhet të bëjmë në këtë epokë. Megjithëse procesi i paraqitjes së DPCW në OKB u ndal për një kohë për shkak të pandemisë korona, aq sa edhe kjo dëshirë për të arritur paqen, nuk ka asnjë ndryshim. “

Share: