Home KRYESORE Mjekët janë shtresa më e rrezikuar që shprehin sakrifica jetësore në këtë kohë pandemie.

Mjekët janë shtresa më e rrezikuar që shprehin sakrifica jetësore në këtë kohë pandemie.

Nga Zenel Çeliku

Covit 19-varianti Delta kanë rikthyer sërish ditët plot rrezik dheankth me vdekshmeri dhe infektime të frikshme ditore. Kjo ka bërë që njerëzit të vrapojnë për të bërë vaksinat si I vetmishpëtim për jetët e tyre. Nisur nga kjo situatë shumë e rrezikshme, vërejmë se ambulancat e në veçanti Dispanceria nëTiranë, janë mbushur plot e përplot më pacientë të prekur mëCovit 19. Duke qënë se Tirana sot është diku aty-këtu reth njëmilion banorë, Dispancerisë I del për detyrë që mjekët e saj tëpunojnë orar e pa orar, duke sakrifikuar edhe jetët e tyre vetëm e vetëm për t’i shërbyer njerëzve në hall nga infektimi me Delta. Eshtë vërtetë një situatë kaotike sepse njerëzit vrapojnë përvizita e për të kërkuar shpëtim tek mjekët e Dispancerisë-Tiranë, por kjo nuk do të thotë se mjekët janë rrobot e duhet të punojnëshpejt e shpejt sepse nga mendja dhe duart e tyre varet jeta e qindra e mijëra njerëzve të prekur nga Covit 19.

Dy ditë më parë një TV dha një shfaqe ku një zonjë protestoi se kishte 90 min që pristë të vizitohej nga mjekët e Dispancerisë.Zonja në fjalë ka shumë të drejtë që të mërizitet për vonesën e vizitës sa saj, por ajo zonjë dhe të gjithë ata që shkojnë nëDispanceri për t’u vizituar tek mjekët pneomolog, duhet të kenëmirë të qartë se ngarkesa e mjekëve në Dispancerinë-Tiranë, është shumë, shumë e ngarkuar me vizitat që bëhen dhe përvizitat që presin të bëhen. Që të vizitohet një pacient, përmjekun duhet kohë, qetësi dhe shumë kujdes sepse kemi tëbëjme me jetën e njerëzve.

Sinqerisht dua të ndalem shkurt tek situate e ushtrimit të punëstë mjekëve në Dispancerinë e Tiranës. Shtresa më e rezikuar e shoqërisë në këtë situatë pandemie, janë mjekët, infermierët, sanitarët dhe shoferët që janë në shërbim të popullit. Vërtetëjanë shtresa që sakrifikon edhe jetët e tyre dhe të familjeve tëtyre duke iu shërbuer qytetarëve të infektuar. Kushdo duhet tëkuptoi dhe të ndjejmë rrezikun që I kanoset kësaj shtrese, atajanë njerëz si ne, edhe ata kanë frikë nga Delta ashtu si ne, ndajduhet më shumë durim dhe respekt për mjekët të cilët janë nëvijën e parë të rrezikut për jetën. Nisur nga kjo zhurmë e para dyditëve, unë si drejtor I TIR-FAX News Agency, dërgova nëDispanceri një gazetare për të investiguar si është realisht situate dhe sa të përkushtuar janë mjekët e kësaj qëndre shëndetsore. Gazetarja ka hyrë në koridorin djathtas hyrjes ku kishte shumëpacientë që prisnin për t’u vzituar nga Dr. Mailinda Hoxha dhetek Dr. Dorontina Laçi. Kishte shumë njerëz të infektuar në këtoambiente, kishte nga ata që mezi qëndronin në këmbë të goditurnga Covit 19, kishte nga ata që kishin mbi një orë që prisnin tëvizitoheshin, por asnjë nga ata nuk folën një fjalë të keqe përkëto dy mjeke. Ja pra, ky është opinion për këto dy mjeke shumëpunëtore (pa lënë pas dore mjekët e tjerë të Dispancerisë), njerëzit që prisnin të vizitoheshin, ishin të ndërgjegjshëm që ka shumë radhë për vizita sepse ndodhemi në një kohë tëpazakontë, por ishin të vetëdijshëm për sakrificat që bënin Dr. Mailinda Hoxha dhe Dr. Dorontina Laçi. Ato (Dr. Hoxha & Dr. Laçi) gëzojnë respekt dhe vlerësim maksimal nga njerëzit qëprisnin të vizitoheshin. Mjekët e lart përmendura vlerësohenshumë si mjeke që kanë emër shumë të mirë, pacientetshpreheshin me superlativa për sjelljen njerëzore të tyre, shumëpërkushtim, profesionalizëmin e tyre, për durimin e tyre deri nësakrifica sublime përpara një virusi vrasës. E pra, kjo ështësituata reale pikërisht nga kjo kategori njerëzisht të cilët luftojnëçdo ditë, çdo ore e çdo minut me virusin vrasës-Delta, i cili ka rritur frikshëm Nr e të infektuarve dhe vdekshmërinë ditore, ndajduhet që ti lejmë bulzat e bardha të punojnë pa presione, por me urimin më të mirë, shumë shëndet për Dr. Hoxha & Dr. Laçi dhemjekët e tjerë që luftojnë e punojnë për të na mbrojtur jetët tona. 

Dr. Hoxha & Dr. Laçi le të jenë një shëmbull krenarie përmbarë bluzat e bardha të mjekësisë.

Zenel Çeliku

TIR-FAX News Agency                                                                           17 Shtator 2021

Share: