Home KRYESORE ENVERISTAT NUK MUND TË BËHEN HERONJ SHOKU VELIAJ!

ENVERISTAT NUK MUND TË BËHEN HERONJ SHOKU VELIAJ!

Nga Besim Ndregjoni *

Mosveprimi dhe indiferentizmi ndaj  ideologjisë kriminale tëkomunizmit   në këtë  periudhë kohore  postkomuniste kanxjerrë në rend të ditës fenomenin e rrezikshëm dhe shumë tëdëmshëm për shoqërinë, frymën e enverizmit dhe pushtimin e politikës shqiptare  nga enveristat. Enveri ka vdekur , por frymae enverizmit po njeh rritje në një shoqëri të  traumatizuar ngadiktatura 45 vjecare ku nuk u denua nga drejtësia

Dje u mbushën 39 vite nga vdekja tragjike e luftëtares , patriotes, krijueses së Partisë Social Demokrate shqiptare, shkrimtarja e shquar Musine Kokalari në Rreshen –Mirditë. Bijëe një familje fisnike, antifashiste, dhe antikomuniste. Të gjithshqiptarët e përndjekur politikë dhe antikomunistë, porshqiptarët e ideollogjizuar nderonin këtë shqiptare të madhenxënse e Sami Frshërit, mbaruar fakultetin e letërsisë Modernenë Universitetin  “La Sapinza” në Romë.Dje nderuam aktivitetine saj kombëtar e patriotik, studimet e shkrimet e saja me përmasa botrore, vrasjen tragjike të dy vëllezërve të sajë Muntaze Vesim Kokalari nga diktatori Enver Hoxha një masakrën e nëndorit të 44 kujtuam gjygjin e saj në 1946 ku ajo shfaqi gjithguximin e saj, duke deklaruar në sallën e gjygjit : “Nuk kamnevojë që të jem komuniste për ta dashur vendin tim! Unë e duavendin tim dhe pse nuk jam komuniste., Ju po më denoni përidetë e mia. Unë nuk kërkoi falje , sepse nuk kam bërë asnjë faj.“Ju më denoni mua se jam nxënse e Sami Frashërit. “Dheagjensia telegrafike shqiptare  ka ilustruar  në një mënyrë shumfisnike foton e saj gjat procesit gjygjësor. Mbasi përballoi me stojtizëm torturat çnjerzore të xhelatëve komunistë,  dhe mbasikreu 16 vite burg politikë, ajo u internua në Rreshen – Mirditëku punonte në ndërtim si puntorë llaçi deri kur vdiq në mënyrënmë tragjike. Në viti 1980 e dërmuar nga vuajtjet dhe e raskapiturnga punët e rënda u sëmurë nga kanceri, u la pa mjekuar dhevdiq e vetmuar në Rreshen , ku e varrosën varrhimsit. Mbasardhjes pluralizmit, ajo është nderuar dhe i jan botua studimet e saja “ Siç më thotë nëna plakë,” 1941, “Rreth vatrës”1944, “sa u tund jeta” 1944

Departamenti i  Shtetit  Amerikan për të nderuar veprimtarinë e Musine Kokalarit ka emërtuan një medalje me emrin e sajë, dhenderon personalitet e ndryshme shqiptare që sakrifikojnë përshoqërinë dhe demokracinë. Kështu para disa vitesh ështënderuar me medaljen “ musine Kokalari ish Z/vëndsë ministria e punës sociale Bardhyla Konspiri kur ishte Ministër Erion Velia.

MUSINE KOKALARI NË SAllËN E GJYGJIT KOMUNISTË 

Shqiptarët ndodhen përpara fenomenit më të  rrezikshëm përecurinë dhe zhvillimet e demokracisë, Ato përballen  me  mosdenimin  e ideollogjisë  kriminale të diktaturës. Sot mazhorancaaktuale po rikthen dhe po trysnon me   pushtetin politikqeverisës simbolet e diktatures komuniste.

Mbas 31 vitesh ne përballemi  me një mazhorancë me moshë tëre por me mentalitet komunist dhe këmbgulës për të rehabilituardiktatorin dhe simbolet e atij regjimi shfarosëse që vrau dhetorturoi shqiptarë të pafajshëm  

Dje në ditën e përvjetorit të vdekjes tragjike të disidencës Musine Kokalari komanduesi i Bashkisë së Tiranës nderoi Enveristin famkeq , ish bashkëpuntorin e diktatorit Enver Hoxha Sevo Tarifen me me Medaljen e Mirnjohjes, një akt sa i turpshëm dhe aspak ligjor për një sistem demokratike.

Shoku Veliaj! Të shërbejsh në një sistemi demokratik që e kadenuar me ligj regjimin diktatorial të Enver Hoxhës si sistemimë i egër e më vrastarë, një sistem Stalinist që ka vrarë dhe kazhdukur kufomat  mbi 6000 shqiptarve që nga fëmija e deri tekpleqt 85 vjeçar, që sot nuk kam një varr, dhe në emër të pushtetitvendor të fyesh Musine Kokalarin në përvjetorin e vdekjestragjike të saj,  e qindar mijëra familje shqiptare që përballuanatë genocide shterorë diktatorial , që sot nuk kan nuk kan njëvarr në token e tyre, duke nderuar enveristin Tarifa, kjo ështëveprim sa i papërgjegjshëm aq dhe anti kombëtar. Në çdo vend që ka kaluar regjimi diktatoriale bashkëpuntorët e diktatorit imbyllin vitet e pleqërisë në bugje, dhe jo të nderohen.

I kujtojmë monstrave të  enverizmit të  tipit Sevo Tarifa dheEnveristit të Bashkisë Tiranë me një madalje që jep ty, falëmbështetjes së  politikbërjes për bashkëpuntorët e  diktatorit nukmund të ja parqitni si një qytetar të devotshëm ata që kan marrëpjesë në krimet e diktaturës. Ne të  perndjekurit politikeshqiptare nuk i harrojme krimet dhe humbjen e e jeteve të familjeve tona, dhe shprehim indinjatën tonë njerzore ndaj monstrave enveriste  që  prishin ekulibrat e shoqerisepostkomuniste që  po ndërotojme me sakrifica demokracine e brishte shqiptare. I bejmë me dije  ketij  Tarifava dhe Veliajve se sa të rrojnë krimet makabre të Enver Hoxhes nuk mund tifshinë me një dekoratë. Është turp kombëtar që Partitë politike siopozita dhe pozita janë në një linjë për mos denimin e enverizmit kësaj ideologjie çfarose vrastare për kombin shqiptar.Heshtja e opoziës për dekorimin e enveristit Sevo Tarifa ështëakt i turpshëm.Helmatisja e brezit të ri me ideollogjinë primitive dhe reaksionare që himnizon kriminelin dhe krimin përbën aktinmë të turpshëm dhe të papranueshëm  për një shoqëridemokratike. Rikthimi i syve nga ato krime që kanë ndodhur nëShqipëri për 50 vite, është thirrja për të kuptuar se përveçpërpjekjes për dije, na duhet edhe të kthejmë sytë nga njeriu, ngavetja, nga vlerat, që të mos rrëzohemi sërish. Leximi i sëdjeshmes është njëkohësisht thirrja që të mos dorëzojmë para asnjë oferte lirinë tonë për të besuar, për të folur, për të guxuar. Por në fillim, ama, le të dimë se cilët jemi… Kjo nevojë ka qenëpër të gjitha vendet në ish-diktaturë, që në një mënyrë a në njëtjetër kanë gjetur rrugëzgjidhje për të pranuar  të vërteta, duke nalënë të kuptojmë se harresa për atë kohë është thjesht një iluzion. Do të kujtoj gjithnjë dhe kudo ata që persekutuan dhe ishinfytyra e regjimit komunist. Nuk do t’i harroj kurrë, dhe kështuduhet të bëjë shoqëria, në mënyrë që të kemi një ndërgjegjemorale  e të ndërtojme një shoqëri pa konflikte por të dashur e paqesore..

“Këmbanat bien për të gjithë.. diktatura po troket ngaindiferenca jonë. Heshtja vret lirinë.

Presidenti 

Besim Ndregjoni

Share: