Home KRYESORE Katër fraza të dëmshme mendore që u themi fëmijëve gjatë gjithë kohës

Katër fraza të dëmshme mendore që u themi fëmijëve gjatë gjithë kohës

Gjërat e dëmshme psikologjikisht që prindërit u thonë fëmijëve të tyre mund të shkaktojnë dëme të gjata që shtrihen deri në moshën e rritur.

6 gjëra të dëmshme psikologjikisht që prindërit u thonë fëmijëve të tyre

“Je shumë i ndjeshëm”

Sipas psikologëve, shumë fëmijë lindin thjesht me një sistem nervor më të ndjeshëm. Si rezultat, ata reagojnë shpejt dhe intensivisht për pothuajse çdo gjë. Prindërit e fëmijëve të tillë shpesh gabojnë duke u përpjekur ta largojnë atë ndjeshmëri.

“Kjo është jeta”

Kur fëmija juaj vjen në shtëpi i mërzitur sepse dashuria e tij refuzoi kërkesën e tyre për kërcim, mund të jetë joshëse të thuash: “Epo, kjo është jeta”. Por mbani mend, megjithëse mund të mos mendoni kështu, është një nga gjërat e dëmshme psikologjikisht që prindërit thonë padashur. Ajo që sugjeron kjo frazë është, “Hej – përvoja jote nuk është asgjë unike, kështu që harroje atë.”

“Sepse kështu them unë”

Jimmy i vogël refuzon të flejë në orën 20:00, sepse nuk e zë gjumi. Ndërkaq nëna e tij, e zemëruar thotë: “Dëshiron të dish pse duhet të flesh? Sepse kështu them unë.” Kjo është një tjetër nga gjërat e dëmshme psikologjikisht që prindërit thonë se dëmtojnë zhvillimin emocional të fëmijëve të tyre.

“Mbylle gojën”

Fëmijët mësojnë që në moshë shumë të vogël se fraza ‘mbyll gojën’ është menduar si një fyerje. Dhe le ta pranojmë – personi i fundit që duhet të ofendojë një fëmijë është prindi i tyre.

“Ti kurrë” ose “Ti gjithmonë”

Megjithëse fëmijët kanë modele të sjelljes, duke u thënë atyre se “gjithmonë e bëjnë këtë” ose “nuk mund ta bëjnë kurrë atë” jo vetëm që zvogëlon potencialin e tyre, por gjithashtu nuk e bën prindin të studiojë reagimet specifike të fëmijës në një situatë të caktuar.

“Duhej ta bëje më mirë”

Kjo është një nga gjërat e këqija që prindërit u thonë fëmijëve që duken krejtësisht të padëmshme në sipërfaqe. Por kur ia thua këtë fëmijës tënd, dërgon mesazhin e gabuar se ai nuk është mjaft i zgjuar, se me të vërtetë duhet të dijë diçka dhe është faji i tyre që nuk e dinë se çfarë është.

360grade.al

Share: