Home Gjeo-Ekonomia Gjykata Europiane e Drejtësisë gjobit Hungarinë me 200 milionë euro për shkeljen...

Gjykata Europiane e Drejtësisë gjobit Hungarinë me 200 milionë euro për shkeljen e rregullave të BE-së

Hungaria është akuzuar nga Gjykata Europiane e Drejtësisë të paguajë një shumë prej 200 milionë eurosh pasi ka injoruar në mënyrë sistematike rregullat e BE-së për azilin.

Sipas gjykatës, Hungaria duhet të paguajë gjobën për kufizimet e vendit për ligjin e azilit. Për më tepër, Hungaria do të duhet të paguajë 1 milion euro për çdo ditë vonese.

Siç raportohet, paratë do të zbriten automatikisht nga pjesa e ndarë e Hungarisë në buxhetin e BE-së.

“Dështimi për të përmbushur detyrimet përbën një shkelje të paprecedentë dhe jashtëzakonisht të rëndë të ligjit të BE-së”, tha GJED në një deklaratë.

Mosmarrëveshja daton në dhjetor 2020, kur gjykata vendosi fillimisht se Hungaria, nën kryeministrin Viktor Orban, kishte akses të kufizuar në procedurat e azilit për ata që kërkonin mbrojtje ndërkombëtare në vend.

Autoritetet hungareze u akuzuan për ndalimin e paligjshëm të aplikantëve në zonat e tranzitit, duke shkelur të drejtën e tyre për të qëndruar në territorin kombëtar ndërsa ata apeluan kërkesat e tyre të refuzuara dhe i dëbuan ata

Ndërsa Hungaria shpërfilli vendimin e dhjetorit 2020, Komisioni Europian nisi një veprim të ri ligjor, i cili rezultoi në vendimin e së enjtes.

360grade.al

Share: