Home KRYESORE Shpallen laureatet e cmimit te paqes, Shqiperia pret Samitin e Paqes

Shpallen laureatet e cmimit te paqes, Shqiperia pret Samitin e Paqes

Nga Mirilda Tili

Janë shpallur laurantët për çmimin e paqes Sunhak. Në 5 tetor Komiteti i çmimeve për Paqen Sunhak ka zgjedhur MackySall president i Senegaluit, 56 vjeç dhe Munib A. Younan, 70 vjeç, ish-President i Federatës Botërore Lutherane).

Çmiemt e Paqes Sunhak të vitit 2020 do të shpallen për 100 vjetorin e lindjes së themeluesit të saj Rev. Dr. Sun Myung Moon.

Në këtë ditë do të jepet edhe çmimi special i themeluesve të Federatës së paqes Universale, ish sekretarit të Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, 76 vjeçarit, Ban Ki-Moon.

Shpallja e lauratëve u bë në datën 5 tetor në Nagoya, Japoni, nga vetë bshkëthemeluesja e Federatës së Paqes Universale, Hak Ja Han Moon,(Hak Xha Han Mun) në konferencën e saj të vetme për shtyp, ku ndau mesazhin e saj për ndërtimin e paqes dhe hamoninë, si dhe deklaroi viziten e saj në Shqipëri, për samitin e Paqes së Europës Juglindore që do të mbahet në Tiranë në datat 25 – 28 tetor.

Lauratët e përzgjedhur për çmimin e paqes sunhak, janë kontribuues në dnërtimin e paqes dhe modeleve të udhëheqjes.

Presidenti MackySall është njohur për përhapjen e demokracisë së kosoliduar në vendet fqinje në kontinentin Afrikan, ku diktatura dhe varfëria janë ende të shfrenuara, duke shkurtuar me sukses mandatin presidencial dhe duke udhëhequr një ringjallje ekonomike përmes politikës transparente në vendin e tij.


Peshkopi Munib A. Younan, një refugjat palestinez, njihet për përkushtimin e tij për të sjellë harmoni midis Judaizmit, Krishterimit dhe Islamit në rajonin e Lindjes së Mesme për mbi 40 vjet që nga emërimi i tij si një pastor luterian në 1976, dhe për rolin e tij drejtues duke kërkuar një zgjidhje paqësore të konfliktit izraelito-palestinez.

Ish Sekretari i Përgjithshëm i KB, Ban Ki-mun, fituesi i çmimit special të Themeluesve, u zgjodh për shkak të përkushtimit të tij në udhëheqjen e Kombeve të Bashkuara drejt një bote të qëndrueshme përballë sfidave dhe krizave të mëdha globale, siç është kriza globale ekonomike, ndryshimi i klimës, terrorizmi dhe çështjet e refugjatëve, gjatë mandatit të tij.

Sumiti i paqes wshtw mbajtur nw shumw vende tw botws, dhe pritet qw nga data 25 – 28 teteor do tw mbahet nw Europw, ku wshtw përzgjedhur Shqipwria si vend organizator dhe mikpritës.

Share: