Home KRYESORE Niçe përmes këngëve pop-rock/dance/elektro

Niçe përmes këngëve pop-rock/dance/elektro

Nga Ba/Ma Phil Blerta Haxhiaj

“Stronger (What Doesn’t Kill You)” – “Ajo që nuk të vret të bën më të fortë” është një këngë e kënduar nga Kelly Clarkson në zhanrin pop-rock, dance-pop, elektro-pop, e shkruar nga Jorgen Elofsson, Ali Tamposi dhe David Gamson – “Stronger” është një këngë e cila eksploron shumë tema dhe lidhet me kuotacionin e Friedrich Nietzsche – “ Ajo që nuk na vret neve, na bën më të fortë”.

Çudi gazmore sepse filozofi i përmendur njihet gjithashtu për kuotacionin “Zoti Vdiq” e cila shërben për kritikën kundër institucioneve fetare dhe jo për të lënë në hije apo dëmtuar një serë imanencash hyjnore.

Nga dekadenca, Nietzsche i referohet vitaliteti dhe përqafimit të dobësisë, sipas pikëpamjes së autorit, në qoftë se dikush është për të pranuar një jo-ndijor, botën e pandryshueshme si superior dhe botën tonë ndijore si inferiore, atëherë është miratuar një urrejtje e natyrës dhe në këtë mënyrë një urrejtje e botës shqisore – botën e të gjallëve.

Nietzsche thekson se vetëm ai që është i dobët, i neveritshëm ose i poshtër do të regjistrohet në një besimi të tillë.

Nietzsche vazhdon të bëjë këtë obsesion me sferën jo-fizike ndaj krishterimit dhe konceptin e Qiellit, ku tregon se besimi në Perëndinë e Krishterë është një dekadencë dhe urrejtja e jetës.

Duke pasur parasysh se të krishterët besojnë në Qiell, e cila është koncept i ngjashem me idetë e Platonit (te pandryshueshme, te përjetshme) dhe se të krishterët ndajnë botën në “të vërtetë” (qiell) dhe në të dukshme (të gjallë) bota, edhe ata e urrejnë natyrën.

Krishterimi, ai kritikon, merret me pasionet e tepruara duke u përpjekur për të hequr ato plotësisht. Në një analogji, Nietzsche thotë se ky program nuk është shumë më i ndryshëm se sa një dentist pakualifikuar që trajton çdo dhimbje dhëmbi duke tërhequr një dhëmb në vend të trajtimeve të tjera më agresive dhe po aq efektive.

Krishterimi nuk ka përpjekje për të “gjallëruar, zbukuruar, adhuruar një dëshirë”, por në vend të kësaj do të hequr dëshirën tërësisht, e cila çon Nietzsche në përfundimin se Kisha e krishterë është “armiqësore ndaj jetës.”

Duke marrë një kthesë psikologjike, Nietzsche shkruan se njerëzit duan të shfarosin pasionet disa të drejta të plota e bëjnë këtë, kryesisht për shkak se ata janë “shumë të dobët me vullnet, edhe të degjeneruar të imponojë një moderim” mbi vete

Alexandra Tamposi tregon se teksti i këngës është frymezuar nga F. Nietzsche, të cilën shumtën e rasteve e dëgjojmë si një këshillë përballë situatave dhe rrethanave ku ne dështojmë apo nuk arrijmë objektivat tona duke u shndërruar në subjekte të përulur, Kelly Clarkson tregon se kjo është një nga këngët e saj të preferuara dukë thënë “Të gjithë e duan këshillën : Ajo që nuk te vret të bën më të fortë; kjo është një reprezantim përfekt i jetes sime.”

Teksti i këngës paraqet marrëdhënien mes një çifti ku Clarkson specifikon se nuk i referohet nje personi specifik mirëpo kjo shërben shumë për situata të tilla, mirëpo kjo nuk është thjeshtë për situata të dashurisë refreni i këngës shërben për të dhënë më shumë shpresë situatave të dëshpëruara.

Ajo që nuk te vret të bën me të fuqishëm, që nënkupton se nuk je i/e vetëm edhe pse je Vetëm, ajo të shndërron në një luftëtar sepse nëse përfundon nuk do të thotë që mbaron, vetja e paraqitur tre herë kjo nenkupton si në Antikitetin Grek që kur jemi në Publik jemi armiq të vetës ndërsa kur ndodhemi në vetmi jemi armiq të vetevetes, pra gjithmone ne lëvizje të pandërprere.

Pa lënë prapa këngëtarit Justin Bieber i cili me ndikimin e tij gjithëpërfshirës (përmes tëknologjisë) ka arritur tek Ne, është pak e kënaqshme të shikosh të rinj të cilët mundohen të imitojnë atë në veshje dhe pa marë parasysh a i dëgjojnë me veshë kenget apo a i degjojnë me vemendje kënget e tij, të cilat transmetojnë mesazhe shumë të qarta për fuqinë dhe rëndësinë se si duhet jetuar “Jeta” … apo ajo shperlarja e trurit që në moshë të hershme ku pastaj një ide fiksohet dhe shfaqet më vonë, sepse një ide mund të të determinoje apo të të shkatërroje, në tekstin e këngës “That Power” shumë qartë përcillet mesazhi me i fuqishëm se sa në tekstin e këngës së Clarkson – fuqia e jetës si limfe e cila qarkullon pandërprerë ku çdo minutë dhe sekondë është pushtet dhe e kemi atë pushtet, e zotërojmë atë pushtet, e thërrasim atë Pushtët që na djeg si Zjarr që nuk krahasohet as me flakët e ferrit të Dantes,

What ever doesn’t kill you
Only makes you stronger
So I’ma get stronger (…)
And I’m loving every second,minute,hour,
bigger,better,stronger,power.

Tani të shikojmë anën pozitive dhe burimin e këtij mesazhi kaq të qartë dhe të përthithur menjeherë sepse nuk është kollaj të kesh pushtet dhe të jesh pushtet. “Perëndimi i Idhujve – Si të Filozofosh me një Çekiç” me autor Friedrich Nietzsche e publikuar në vitin 1889 – jep një pamje të Antikitetit ku romakët për herë të parë marrin përparësi ndaj Grekëve në Antikitetin e Lashtë (…)

Një pjesë e rëndësishme e tezës së Niçes është se “lumturia dhe instinkti janë një”, por arsyeja qëndron në kundërshtim të drejtpërdrejtë me instinktin. Në fund të fundit, Nietzsche këmbëngul, se vlera e jetës nuk mund të vlerësohet, dhe çdo gjykim në lidhje, zbulohet vetëm nga tendenca për jetën e afirmuar për jetën e mohuar ose e personit.

Nietzsche nuk është një hedonist, duke argumentuar se çdo pasion më të madh mund të “zvarrite viktimën e tyre poshtë me peshën e marrëzisë së tyre.”

bleta haxhiaj1Nga shkolla e jetës: çfarë nuk më vret, më bën më të fortë”, ka qenë e cekur shumë here nga G. Gordon Liddy, ish-asistent i presidentit Richard Nixon; apo Marilyn Manson, në këngën e tij – perifrazon Nietzsche “ Ato që nuk vrasin ju bëjnë më të fortë.” Një këshillë e vlefshme nëse dihet dhe duhet përdorur në kohën e duhur; që në kohët e sotme përcillet përmes modaliteteve të tilla.