Home KRYESORE NËSE MUSINEJA TË JETONTE SOT DHE TË ISHTE NË MOSHËN KUR U...

NËSE MUSINEJA TË JETONTE SOT DHE TË ISHTE NË MOSHËN KUR U DËNUA?

Nga Rita Petro

Më e gjallë se kurrë në njëqindvjetorin e lindjes është Musine Kokalari! Fjalët e saj i postojmë, i komentojmë, i brohorasim, mburremi me to dhe i bëjmë “share” të gjithë.

Po sikur të ishim po kaq tolerantë ndaj mendimeve ndryshe, po kaq kurajozë për të mbrojtur kauzat tona, po kaq trima ndaj të pushtetshmëve, po kaq idealistë për të arritur qëllime të larta e jo përfitime personale, po kaq të bukur prej emancipimit, a nuk do ishte dhe Shqipëria, (si Evropa ku synojmë) një vend i bukur për femijët tanë!

Ç’do të ndodhte nëse Musineja të jetonte sot dhe të ishte në moshën kur u dënua? Asnjë parti nuk do ta pranonte në gjirin e saj! Për librat e saj aq të emancipuara, që thyenin tabu dhe që synonin përtej kohës, do të sulmohej e anatemohej nga kolegët shkrimtarë, nga pushteti i meshkujve të fortë apo nga njerezit vulgare të paemancipuar.

Do të ndihej si shumë intelektualë, e vetmuar dhe e zhgënjyer ngaqë vendi i saj vazhdonte te ishte në bisht të vendeve të përparuara…

Mbase do të kishte ikur për të jetuar jashte shtetit dhe për të fituar famë jashte vendit te saj….sa keq që ende ëndrra e kësaj rilindaseje moderne është larg për t’u bërë realitet!

Share: