Home KRYESORE Eurozona po nxjerr cullak Trumpin, Brexitersat and co

Eurozona po nxjerr cullak Trumpin, Brexitersat and co

Nga Klodian Tomorri

Eurozona shfaros radikalet

Prej veres se kaluar, Eurozona po perjeton nje moment te shkelqyer ne te gjitha drejtimet.

Rritja ekonomike e saj vazhdon te forcohet nga njeri tremujor ne tjetrin. Papunesia ka rene me ritme te shpejta. Te gjitha vleresimet tregojne se kemi te bejme me nje rimekembje te qendrueshme, e vendosur mbi themele te shendosha dhe me baze te gjere.

Ky eshte nje zhvillim shume i rendesishem edhe ne rrafshin politik. Eurozona e vetme po i tregon botes qe radikalet nuk jane zgjidhja. Qe zhvillimi ekonomik nuk vjen nga izolimi, dhe politikat populiste, por ai eshte rezultat i hapjes, integrimit dhe tregtise se lire mes kombeve.

Sipas FT, ne dy vitet e fundit, ekonomia e Eurozones eshte rritur 0.5 p.p me shume se sa ajo e SHBA-ve dhe diferenca po vjen duke u thelluar. Nderkohe me Britanine krahasimi eshte edhe me derrmues, pasi aktualisht rritja ekonomike e eurozones eshte gati 10 here me e larte se sa ajo e Britanise.

E thene shkurt, Eurozona po nxjerr cullak Trumpin, Brexitersat and co. Dhe permes kesaj, ajo po asgjeson me shpejtesi radikalet kudo ne bote.

Nuk eshte e rastesishme qe Macron masakroi Le Penin ne France. Qe Merkel eshte rikthyer ne nje avantazh te frikshem elektoral ne Gjermani.

Ekonomia mund te jete shtrati ku lulezojne populistet. Por eshte e sigurte qe ajo eshte edhe gijotina e tyre.

Share: