Home KRYESORE IOM : Janar-Shtator 3,781 emigrantë të vdekur…në ujrat e Mesdheut !

IOM : Janar-Shtator 3,781 emigrantë të vdekur…në ujrat e Mesdheut !

Pergatiti Shpetim Zinxhiria

Norma mesatare e vdekjes rritet pavarësisht rënies së ardhjes së emigrantëve që kaluan Mesdheun. Norma e vdekjes midis migrantëve që tentojnë të kalojnë Mesdheun për të arritur Evropën pothuajse dyfishohen këtë vit, edhe pse më pak migrantë e bënë udhëtimin, sipas një raporti të fundit të lëshuar nga Organizata Ndërkombëtare për Migrim (IOM).

Numri i migrantëve që kaluan Mesdheun për të arritur Evropën në vitin 2017 ka rënë në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Megjithatë, shkalla e vdekshmërisë pothuajse është dyfishuar pasi rajoni është bërë një nga më të vdekurit për migrantët, sipas një raporti të lëshuar nga IOM.

I quajtur “Udhëtimi Fatal”, studimi përqëndrohet në situatën globale lidhur me viktimat e emigrantëve, duke u përpjekur të shohin mënyra më efektive për të trajtuar mungesën e informacionit mbi vdekjet e emigrantëve dhe ato të raportuara të zhdukur.

Sipas dokumentit, që nga viti 2014, më shumë se 22.500 emigrantë kanë vdekur në mbarë botën, duke përfshirë rreth 14.500 në të gjithë rajonin e Mesdheut. Që nga data 18 shtator, nga IOM në vitin 2017 u raportuan të vdekur ose të zhdukur 3,781 emigrantë.

“Megjithëse kjo shifër është disi më e ulët se ajo e 4,348 për vitin 2016, rreziku i vdekjes është rritur në disa rrugë emigruese”, theksoi organizata, duke shtuar se përkundër vëmendjes së konsiderueshme të politikës dhe medias dhe rritjes së kërkimit dhe shpëtimit nga një sërë organizatash , numri i të vdekurve në Mesdhe ka vazhduar të rritet.

Deri më tani për këtë rajon, në 2017 janë raportuar të vdekur ose të humbur 3,602. Megjithatë, IOM vuri në dukje se nëse numri është krahasuar me numrin e migrantëve që kaluan Mesdheun për të arritur në Evropë në vitin 2017, përqindja e vdekjes u rrit nga 1.2 për qind në gjysmën e parë të vitit 2016, në 2.1 për qind në gjysmën e parë të vitit 2017. Edhe pse pati më pak emigrantë që kaluan Mesdheun në 2017, pati një përqindje më e lartë të atyreve që në këtë udhëtim u “zhdukën”.

Për të monitoruar situatën aktuale të emigrantëve që kanë vdekur ose kanë humbur të gjithë botën, IOM po promovon projektin “Emigrantët e Zhdukur” (http://missingmigrants.iom.int/). Kjo Iniciativë është “baza e vetme ekzistuese për vdekjen e emigrantëve në nivel global”, thekson IOM.

Numri i emigrantëve që kaluan Mesdheun në Evropë në vitin 2017 ka rënë në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Megjithatë, shkalla e vdekshmërisë pothuajse është dyfishuar pasi që rajoni është bërë një nga viktimat më vdekjeprurëse për migrantët, sipas një raporti të lëshuar nga IOM.

Quajtur “Udhëtimet Fatal ,” studimi fokusohet në situatën globale lidhur me viktima të emigrantëve, duke u përpjekur për të parë në mënyrat më efektive për të trajtuar mungesën e informacionit mbi vdekjet e emigrantëve dhe atyre raportuar të humbur.

“Edhe pse kjo shifër është disi më e ulët se ajo e 4,348 për 2016, rreziku për të vdekur në fakt është rritur përgjatë disa rrugëve migratore”, organizata ka theksuar, duke shtuar se pavarësisht politikave të konsiderueshme dhe vëmendjen e mediave dhe rritjen e përpjekjeve të kërkimit dhe shpëtimit nga një sërë organizatash , numri i të vdekurve në Mesdhe ka vazhduar të rritet.

Deri tani, 2,556 emigrantë janë raportuar të vdekur ose të humbur në rajonin në vitin 2017, krahasuar me 3,602 në vitin 2016. Megjithatë, IOM vuri në dukje se në qoftë se numri është në krahasim me numrin e emigrantëve që kaloi Mesdheun për të arritur Evropën në vitin 2017, “Shkalla i vdekjes rritur nga 1.2 për qind në gjysmën e parë të vitit 2016, në 2.1 për qind në gjysmën e parë të vitit 2017. edhe pse më pak emigrantë kaluar Mesdheun në vitin 2017, një përqindje më të lartë të atyre që në këtë udhëtim të humbur. “

Të dhëna për migrime më të sigurta

Për të monitoruar situatën aktuale të emigrantëve që kanë vdekur ose zhdukur në mbarë botën, IOM po promovon migrantët Zhdukur projektit (http://missingmigrants.iom.int/). Iniciativa është “baza e vetme ekzistuese për vdekjen e emigrantëve në nivel global”, tha IOM.

Projekti mbledh informacion të hartuar nga organizata, autoritetet dhe mediat. IOM po punon për të rritur në mënyrë progresive sasinë dhe cilësinë e të dhënave. “Përmirësimi i informacionit është vendimtar për ndërtimin e një përgjigje gjithëpërfshirëse për të reduktuar numrin e vdekjeve të emigrantëve”, theksoi William Lacy Swing, Drejtori i Përgjithshëm i IOM.

“Të dhënat e mira janë thelbësore nëse duam të mbajmë gjurmët e përpjekjeve tona për të bërë migrimin më të sigurt,” shtoi ai. (Fatal Journeys Volume 3 Credit: OIM)

Projekti mbledh informacione të hartuara nga organizata, autoritetet dhe mediat. IOM po punon për të rritur në mënyrë progresive sasinë dhe cilësinë e të dhënave. “Përmirësimi i informacionit është thelbësor për të ndërtuar një përgjigje tërësore për të reduktuar numrin e vdekjeve të emigrantëve”, theksoi William Lacy Swing, drejtori i përgjithshëm i IOM.

“Të dhënat e mira janë thelbësore nëse duam të mbajmë gjurmët e përpjekjeve tona për të bërë migrimin më të sigurt,” shtoi ai.

Share: