Home KRYESORE Eventi I paqes mbajtur në Fixhi për të sjellë ndërgjegjësimin e fushates...

Eventi I paqes mbajtur në Fixhi për të sjellë ndërgjegjësimin e fushates tek të rinjtë

Fëmijët dëshirojne të arrijnë paqen në botë dhe duke vendosur lule simbolike të paqes dhe, lule kombëtare të Fixhit, përballe pamjen e armëve që simbolizojnë luftën dhe konfliktin, ne Fixhi demostruan nevojën për Paqe.

(HWPL) – Kultura Qiellore, Paqja Botërore, Restaurimi i Dritës (HWPL), një OJQ ndërkombëtare në kuadër të UNECOSOC dhe UN DPI, zhvilloi një event paqeje “Lulet ne favor të Ndalimit të Luftës në Fixhi” pikerisht më 24 tetor dhe në shkollën fillore Yat Sen e Suva të Fixhit.

Z. Timoci Biutiviti Bure, Zëvendës Sekretari i shkolles Fillore dhe te Mesme qe mori pjesë në Përkujtimin e 3-të Vjetor të Samitit të WARP ne Seul, deklaroi se shkolla fillore Yat Sen është shkolla e duhur për të pritur këtë ngjarje paqeje, pasi studentët kanë perkatesi ne fe të ndryshme. Fëmijët, avokatët e rinj të paqes, morën pjesë në “Kampanjën e Paqësimit nëpërmjet Legjislacionit” për krijimin e një ligji ndërkombëtar për paqen.

“Unë mendoj se paqja arrihet duke pasur tolerancë, respekt dhe dashuri njëri-tjetrin. Duke dashur njëri-tjetrin dhe duke e respektuar njëri-tjetrin, mund të gjejmë se si mund ta ndalojmë luftën edhe në klasë» – tha Salemba, një nga nxënësit, tha kur u pyet për paqen.

Zonja Chandra, një mësuese e shkollës fillore Yat Sen tha: “Mësimi ishte me të vërtetë i mirë. Kjo me të vërtetë na ndihmon disiplinimin dhe mirëmbajtjen e klasës dhe nxënësit kuptojnë njëri-tjetrin. Ky ishte një hap përpara për të krijuar mjedise paqeje mes nxënësve. Mësuesit, ne, duhet të përdorim mënyra pozitive për të krijuar ose mbajtur mjedisin e paqes në klasë. Mendoj se aktivitetet e paqes të organizuara nga HWPL si sot, janë të dobishme për studentët. Ne duhet t’i japim atyre ate që ata ta kujtojnë çdo herë”.

Duke njohur kërcënimet globale të shfaqura nga konfliktet dhe luftërat, Komiteti i Paqes për të Drejtat Ndërkombëtare të HWPL sugjeroi DCPW (Deklarata e Paqes dhe Ndalimi i Luftës) e cila eshte e përbërë nga 10 artikuj dhe 38 klauzola të tilla si ‘Ulja e tensioneve te Luftës së Mundshme dhe Armatimit e të Ripërdorimit te situatave për të përfituar njerëzimin’,

U fillua me ‘Përhapja një Kulturë Paqe ‘më 14 mars 2016 dhe që atëherë, HWPL ka mbajtur “Fushatën e Paqes Legjislative” në vende të ndryshme duke fituar mbështetjen e DPCW.

Deklarata synon të sigurojë të drejtat themelore të njeriut duke zhvilluar një dokument ligjërisht detyrues, i cili mund të shërbejë si bazë për një botë të sigurt dhe paqësore.

Aktualisht, “Fushata e Paqes Legislative” ka marrë më shumë se 705,000 nënshkrime në mbështetje të DPCW në më shumë se 170 vende.

Share: