Home KRYESORE Trump lejon përdorimin e ilaçeve eksperimentale për të sëmurët terminal

Trump lejon përdorimin e ilaçeve eksperimentale për të sëmurët terminal

Presidenti Donald Trump ka nënshkruar një projekt-ligj që i jep pacientëve të sëmurë terminal të drejtën për të provuar trajtimet eksperimentale të pa miratuara nga qeveria.

Pacientët ishin në gjendje të aplikonin në US Food and Drug Administration (FDA) për qasje në drogat e pa miratuara më parë, dhe shumicës iu dha leje. Projektligji i ri nuk urdhëron që bërësit e ilaçit t’u japin pacientëve që u kërkojnë atyre ilaçe të paaprovuara.

Grupet e avokimit përfshirë Shoqatën Amerikane të Kancerit kishin kundërshtuar projektligjin.

“Amerika është një komb luftëtarësh dhe kurrë nuk heqim dorë, apo jo?”, u tha Trump pacientëve dhe familjeve të tyre gjatë një ceremonie të nënshkrimit të projekt-ligjit në Shtëpinë e Bardhë të mërkurën.

Pas nënshkrimit të projektligjit, Trump ia dorëzoi penën nëntëvjeçarit Jordan McLinn, i cili është diagnostikuar me një formë të distrofisë muskulare terminale.

Jordania, për të cilin emërohet ligji, është pranuar në një program klinik në Çikago, ku ai ka marrë infusione javore. Ai dhe nëna e tij, Laura, kishin udhëtuar nga Indianapolis për ngjarjen në Shtëpinë e Bardhë.

E drejta e re lejon që pacientët me sëmundje kërcënuese për jetën të anashkalojnë procesin e aplikimit të FDA për “përdorimin e dhembshur” të barnave eksperimentale. Pacientët që kërkojnë qasje në “barna hetuese” tani kanë nevojë vetëm për miratimin e mjekut të tyre dhe të prodhuesit të ilaçeve.

Ligji i ri mbron mjekët dhe kompanitë nga rreziqet ligjore të lejimit të trajtimeve të paaprovuara nëse ata nuk e dëmtojnë me dashje një pacient. Politika që pacientët duhet të kenë shteruar të gjitha trajtimet e tjera të aprovuara dhe opsionet e provimit klinik mbetet.

l.h/ dita