Home KRYESORE Sugjerimet e Shijes: “Piperi” Tazmanian eshte quajtur dhe “piperi malor”

Sugjerimet e Shijes: “Piperi” Tazmanian eshte quajtur dhe “piperi malor”

“Piperi” Tazmanian eshte quajtur dhe “piperi malor” (Mountain Pepper). Këto kokrra te zeza janë një shijshme, kanë një shije të ëmbël në fillim, i ndjekur nga të nxehtit të shkurtër të qëndrueshme intensive. Eshte nje alternativë interesante për piperin e zi. Rritet në vendet e ftohta me lagështi mbi nivelin e detit në rajonet alpine në Tazmani.

Përdorni këto kokrra me shije natyrale dhe me aromë të ushqimeve autoktone të tilla si burgers Emu, salca, pasta, mustarda dhe djathra. Ato gjithashtu mund të përdoren si një garniturë me përbërës pikante në supa dhe çomlekë.

Vlerat Kurative

Piperi i Tazmanise ka veti te larta antioksidante, madje konkuron cheme boronicen e famshme ne kete drejtim. Antioksidantet kane efekt mbrojtes dhe parandalues kunder semundjeve te tilla si kanceri, diabeti apo alzhaimeri. Kokrra e piperit permban vitamine E, luteine (nje kompleks qe luan rol te rendesishe ne shendetin e syrit dhe te mireqenies se pergjithshme), zink, magnez dhe kalcium. Kjo kokerr permban nje perberes me emer poligodial i cili mund te perdoret si antiinflamator per semundje si artriti, astma, dhe crregullimet e zorreve te irrituara.

Efektet e poligodalit mbrojne stomakun nga patogjene te ndryshem dhe semundje qe shkaktojne inflamacion. Kokrrat e piperin ndihmojne ne absorbimin e ngadalte te glukozes nga stomaku dhe lejon stabilizimin e sheqerit ne gjak.

Piperin e Tazmanise e gjeni tek dyqanet e rrjetit Neranxi ne paketim me mulli.

Share: