Home KRYESORE Sugjerimet e Shijes: BAJAME E HIDHUR ILAC PER SEMUNDJET ME TE VESHTIRA

Sugjerimet e Shijes: BAJAME E HIDHUR ILAC PER SEMUNDJET ME TE VESHTIRA

{Prunus amygdalus var. amara }

Bajamja e hidhur ka aromë të mprehtë dhe përdoret në mjeksinë
alternative si ilaç. Prodhuesit më të mëdhenj janë ShBA, Greqia,Irani, Italia dhe Maroku. Fruti i bajames se hidhur është i pasur me vitamina A, E, B1, B2, B6. B17 dhe minerale.

Emri i i vjetër i vitamina B17 është amygdalini.Amygdalini është pjesa e hidhur e bajames dhe si një toksinë e mundshme mund të lëshojë cyanide në trup.

Amygdalini konsiderohet të ketë veti antikanceroze. Në vitin 2001
në një konferencë mjekësore në Karlsruhe të Gjermanisë, ukonfirmua thënia: “ajo që është e hidhur në gojë, është e mirë në stomak.”

U theksua se lëndët e hidhura ndihmojnë në procesin e përgjithshëm të tretjes. Përshpejton tretjen në stomak dhe qarkullimin në zorrë. Ajo stimulon sekretimin e tëmthit dhe të pankreasit, përmirëson tretjen e albuminave, yndyrave dhe proteinave.,Lehteson kollën dhe astmen.

Permireson sistemin tretes. Ka efekt anti-inamator dhe analgjezik.Zvogëlon ndjenjen e fryrjes dhe pengon procesin e fermentimit që ndodh në zorrë.

Duke përmirësuar thithjen e vitaminës B12, lëndët e hidhura mbështesin prodhimin e gjakut, nxisin përthithjen e elementeve yndyrë ndarëse dhe të hekurit. Lëndët e hidhura mbështesin krijimin e bazave (pH alkaline të lartë) në trup dhe veprojnë ne këtë mënyrë kundër helmimit të gjakut.

Në rastin e marrjes sistematike të substancave të hidhura: forcon mëlçinë, Përmirëson metabolizmin dhe në këtë mënyrë redukton dhe kolesterinën. B17 gjëndet në bërthamat e kajsisë e në bajamet, e hidhura.

Perdorimi: Rekomandohet te konsumohen 5-6 kokrra në ditë, për një dietë të ekuilibruar dhe të shëndetshme.

E gjeni tek dyqanet e rrjetit Neranxi.

Share: