Home KRYESORE BOMBA NGA SHBA/ Si Soros pagoi “Ushtrinë Mercenare” të aktivistëve të së...

BOMBA NGA SHBA/ Si Soros pagoi “Ushtrinë Mercenare” të aktivistëve të së majtës për të kapur Drejtësinë. Roli i Donald Lu

Judicial Watch publikoi  pak kohë më parë ​​49 faqe të dokumenteve të reja të marra nga Departamenti Amerikan i Shtetit për financimin e Agjencisë së Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID) për organizatat jofitimprurëse të krahut të majtë të George Soros në Shqipëri. Dokumentet merren kryesisht me aktivitetet e operimit të lartë Soros në Shqipëri, Andri Dobrushi, drejtor i Fondacionit të Shoqërisë së Hapur-Shqipëri, i cili ishte angazhuar në mënyrë aktive në kanalizimin e financimit të asaj që kryeministri hungarez Viktor Orban e quan ushtrinë mercenare të Sorosit. Dokumentet tregojnë paratë e granteve të SHBA që rrjedhin përmes organizatave joqeveritare (OJQ) që pretendojnë të promovojnë “shoqërinë civile”, ndërsa në fakt sulmojnë grupet, qeveritë dhe politikat tradicionale proamerikane.

Judicial Watch ngriti një padi të 26 majit 2017 mbi Lirinë e Informacionit (FOIA) kundër Departamentit të Shtetit të SHBA-ve dhe USAID-it, pasi nuk arritën të përgjigjen më 31 mars 2017, kërkesat e FOIA-s (Judicial Watch kundër Departamentit Amerikan të Shtetit dhe SHBA Agjencia për Zhvillim Ndërkombëtar (Nr. 1: 17-cv-01012)).

Të dhënat tregojnë se operatori i Soros nw Shqipwri,Dobrushi ishte personi i parë në listën e të ftuarve nga ambasadori i atëhershëm i SHBA në Shqipëri, Donald Lu, për të marrë pjesë në një “ngjarje zgjedhjesh” të mbajtur në Ambasadën e SHBA më 27 prill 2015. Ngjarja kishte për qëllim “të nisë Asistencë amerikane për zgjedhjet lokale të qershorit “, që po mbaheshin në Tiranë, Shqipëri. Siç ka raportuar më parë “Judicial” në një njoftim për shtyp në 4 prill 2018, Ambasadori Lu ka qenë i lidhur ngushtë me Sorosin dhe qeverinë socialiste në Shqipëri, të cilën ai e ndihmoi duke mohuar vizat e SHBA-ve për juristët konservatorë nga partia konservatore në Shqipëri. Lu wshtw emëruar nga administrata Trump për t’u bërë ambasador i SHBA në Kirgistan. Përveç kësaj, një email nga Ilva Cuko, një specialist i programit në Zyrën e Marrëdhënieve me Publikun të Ambasadës së SHBA në Tiranë, fton disa njerëz, duke përfshirë Dobrushin, në një “Takim të Rishikimit të Granteve të Donatorëve” në Ambasadën Amerikane, në të cilën pjesëmarrësit do të shqyrtojnë aplikacionet për grante të paraqitura nga OJQ-të që kërkojnë para nga granti i tatimpaguesve të SHBA nga Departamenti i Shtetit. Cuko thotë se do të donte të të ftonte në një diskutim mbi këto propozime. Të dhënat dhe komentet tuaja të vlefshme do të përdoren nga Komisioni i Demokracisë i Ambasadës së SHBA, i cili ka autoritetin përfundimtar në dhënien e granteve. ”

Cuko më 28 gusht 2015, gjithashtu ftoi Dobrushin të merrte pjesë në një tjetër program të Granteve të Vogla të Komisionit të Demokracisë të Ambasadës së SHBA-ve, “Shqyrtimi Teknik i Propozimit të Grantit” më 3 shtator në Ambasadën e SHBA-ve. Në këtë takim, Cuko tha se ata do të përqëndrohen në aplikimet që kanë të bëjnë me “antikorrupsionin”. Ironikisht, nën udhëheqjen e mikut të ngushtë të Sorosit, kryeministri socialist Edi Rama, i cili mori pushtetin në vitin 2013, korrupsioni në Shqipëri është rritur me trafikun e kanabisit i cili u rrit me 300 për qind midis vitit 2016 dhe 2017. Në 22 shkurt 2016 , Cuko me email përsëri fton disa njerëz, duke përfshirë Dobrushin, në një tjetër “Mbledhje të Rishikimit të Donatorëve” të mbajtur në Ambasadën e SHBA më 26 shkurt ku Dobrushi do të jetë në gjendje të ndikojë zyrtarët e Ambasadës të cilët kanë “autoritetin përfundimtar në dhënien e granteve “. Një dokument tjetër, i titulluar “Udhëzimet për Programin e Granteve të Vogla të Komisionit të Demokracisë”, tregon se kërkesat për grante që operacioni Soros po shqyrtonte ishin pjesë e një programi të Departamentit të Shtetit që shkonte në Evropën Lindore dhe Shtetet Baltike të quajtur “Komisioni për Demokraci Programi “, i cili duhet të” promovojë demokracinë në nivel lokal “. Udhëzimet gjithashtu thonë se programi” mbështet iniciativat e organizatave joqeveritare lokale (OJQ) të angazhuara në ndërtimin e bazave shoqërore dhe intelektuale të demokracisë, zgjidhjen demokratike të problemeve, forcimin e aktivitetet mbikëqyrëse të shoqërisë civile dhe institucionalizimin e proceseve të hapura dhe pluraliste politike “.

Përveç Shqipërisë, Judicial Watch gjithashtu ka parashtruar padi kundër FOIA ndaj Departamentit të Shtetit dhe USAID për të dhënat për financimin dhe aktivitetet politike të “Fondacionit të Shoqërisë së Hapur George Soros” në Maqedoni, Rumani dhe Kolumbi.

“Administrata e Obamës iu drejtua veprimtarive kryesore të Departamentit të Shtetit për George Soros, veçanërisht në Shqipëri”, tha Tom Fitton. ” Shteti vazhdon të përafrohet me Sorosin dhe përdor Departamentin e Shtetit në vende të tilla si Shqipëria për të nxitur agjendën e tij radikale. Dhe, natyrisht, dollarë tatimorë për Soros-in jashtë vendit i çliron burimet për aktivitetet e tij këtu në Shtetet e Bashkuara “.

Në një prodhim të mëhershëm të dokumenteve lidhur me këtë padi, Judicial Watch mori 32 faqe të të dhënave që tregojnë se administrata e Obamës i dërgoi fondet e taksapaguesve të SHBA-ve në një grup të mbështetur nga Soros që përdorte paratë për të financuar aktivitetet politike të majtë në Shqipëri. Kjo përfshinte bashkëpunimin me qeverinë socialiste të vendit për të nxitur reforma shumë të diskutueshme gjyqësore. Të dhënat gjithashtu tregojnë se si operacioni Soros ndihmoi Departamentin e Shtetit të rishikojë aplikimet për grant nga grupe të tjera për financimin e taksapaguesve. Fondet e USAID-it u dërguan në Fondacionet e Shoqërisë së Hapur të krahut të majtë Soros në Shqipëri, veçanërisht në përpjekjet e operacionit Soros për t’i dhënë qeverisë socialiste kontroll më të madh të gjyqësorit. USAID thuhet se ka dhënë 9 milionë dollarë në vitin 2016 në fushatën “Drejtësia për të gjithë”, e cila mbikëqyret nga “East West Management Institute” i Sorosit./Standard.al

Share: