Home KRYESORE 55 vjet për tre aktivistë për të drejtat e grave; arrestohet Parvin...

55 vjet për tre aktivistë për të drejtat e grave; arrestohet Parvin Advaii

Tre aktivistë për të drejtat e grave të mbajtura në burgun e Qarchak (Shahr-e Ray) janë dënuar me gjithsej 55 vjet e gjashtë muaj burg, të gjitha duhet të zbatohen. Gjykata Revolucionare e Teheranit njoftoi Yasaman Aryani, Monireh Arabshahi dhe Mojgan Keshavar për dënimet e tyre në mungesë të avokatëve të tyre të Mërkurën, 31 Korrik 2019.

Dega 28 e Gjykatës Revolucionare të Teheranit e kryesuar nga gjykatësi famëkeq Mohammad Moghiseh dënoi secilin prej këtyre të burgosurve me 5 vjet burg për “shoqatë dhe përplasje kundër sigurisë kombëtare”, një vit për “shpërndarjen e propagandës kundër shtetit”, dhe 10 vjet për “Inkurajimi dhe përgatitja e bazave të korrupsionit dhe prostitucionit.” Përveç këtyre akuzave, Mojgan Keshavarz është dënuar me 7.5 vjet për “fyerje të shenjta”. Këto shtojnë deri në 55 vjet e gjashtë muaj burg për aktivistët e të drejtave të grave.

Të tre aktivistët u informuan për akuzat e tyre në 26 qershor 2019, kur thanë se gjyqtari u kishte thënë atyre me gjuhë abuzive, “Unë do t’ju bëj të gjithë të vuani”.

Yasaman Aryani u arrestua në shtëpi për herë të dytë në 10 Prill 2019, nga agjentët e inteligjencës në Teheran. Nëna e Yasaman Aryani, Monireh Arabshahi, u arrestua të nesërmen pasi ajo shkoi në qendrën e paraburgimit Vozara në Teheran për të pyetur për vendndodhjen e së bijës. Ajo u transferua më pas në burgun famëkeq të Qarchak.

Yasaman Aryani u mbajt në burg të vetmuar në qendrën e paraburgimit Vozara për 9 ditë nën marrje në pyetje, presion dhe keqtrajtim për të bërë rrëfime të detyruara në lidhje me aktivitetet e saj civile.

Mojgan (aka Maya) Keshavarz i cili ka një vajzë 9-vjeçare të arrestuar në shtëpi në Teheran me 25 Prill 2019. Ajo u rrah para vajzës së saj dhe më pas u dërgua në një vend të panjohur. Pak para se të arrestohej, znj. Keshavarz ishte duke punuar si vullnetare për të ndihmuar banorët e përmbytur të Lorestanit.

Amnesty International lëshoi ​​një deklaratë për tre aktivistë për të drejtat e grave, arrestimet e të cilave kanë të bëjnë me një videoklip ku u tregohet atyre duke u dhuruar lule grave në një kamionçinë metro në Ditën Ndërkombëtare të Gruas. Amnesty International shkroi, “Bërja e kriminelëve të grave dhe vajzave që refuzojnë të veshin hixhabin është një formë ekstreme e diskriminimit”.

Aktivisti kurd Parvin Advaii
Në një zhvillim tjetër, një aktiviste grua kurde, Parvin Advaii, u arrestua nga agjentët e Departamentit të Inteligjencës Marivan ku ajo banon, më 27 korrik 2019. Agjentët e inteligjencës bastisën shtëpinë e saj dhe e përdhunuan atë, duke e çuar atë në një vend të panjohur. Asnjë lajm nuk është në dispozicion për fatin e saj.

Fotografia e Mijera Yje
Fotografia e Mijera Yje

Please follow and like us:

Share: