Home Gjeo-Ekonomia Sanksionet e SHBA, Pompeo thirrje të gjitha vendeve: Irani ka vrarë 1500...

Sanksionet e SHBA, Pompeo thirrje të gjitha vendeve: Irani ka vrarë 1500 protestues, kundërshtojeni regjimin e tyre

Sekretari amerikan i Shtetit , Mike Pompeo i ka bërë thirrje të gjitha vendeve që të kundërshtojnë regjimin iranian dhe të mbështesin SHBA në sanksionet kundër tij.

Në deklaratë Pompeo thotë se SHBA po sanksionin tetë liderë e iranianë, përfshhirë admiralin Ali Shamkhani, sekretarin e Këshillit Nacional të Sigurisë Gholamreza Soleimani, komandanin e Basij dhe tetë zyrtarë të Urdhrit Ekzekutiv 13876, që kanë vepruar nën urdhrat e liderit suprem.

SHBA i akuzon këta persona si terroristë për veprime të dhunshme dhe vrasjen e 1500 protestuesve për liri. Po ashtu këtë deklaratë e ka shpërndarë edhe ambasada e SHBA në Tiranë në adresën e saj në twitter.

Po ashtu Pompeo bën me dije se Donald Trump do të firmosë sanksione kundër ndërtimit, ekonomisë, mineraleve dhe tekstileve iraniane. Kjo do të ndodhë derisa Irani të ndryshojë sjellje.

DEKLARATA E SEKRETARIT AMERIKAN TË SHTETIT, MIKE POMPEO

Sot, Shtetet e Bashkuara po ndërmarrin një seri veprimesh në përgjigje të sulmeve të Iranit kundër forcave dhe interesave amerikane, dhe për të privuar nga regjimi iranian të ardhurat për të kryer politikën e saj të jashtme të dhunshme. Ne do të vazhdojmë t’i mbajmë përgjegjës individët dhe entitetet për mbështetjen e shumë fronteve të terrorit të regjimit iranian.

Ne jemi duke sanksionuar tetë liderë të lartë iranianë, përfshirë Ali Shamkhani, Sekretarin e Këshillit të Lartë të Sigurisë Kombëtare, Gholamreza Soleimani, Komandantin e Basijve, dhe gjashtë zyrtarë të tjerë të vjetër në përputhje me Urdhrin Ekzekutiv 13876 (OE 13876) për emërimin nga, ose duke vepruar për ose në emër të Lideritt Suprem. Këta individë kanë kryer komplote terrorizmi të Iranit dhe fushatat e sakatimit në të gjithë rajonin dhe janë bashkëpunëtorë në vrasjet e fundit të rreth 1.500 iranianëve që protestojnë për lirinë.

Regjimi iranian shfrytëzon të ardhurat nga industria e tij e metaleve për të financuar aktivitetet e tij destabilizuese. Në përputhje me rrethanat, Departamenti i Shtetit po sanksionon Pamchel Trading (Pekin) Co, Ltd, në zbatim të nenit 1245 të Ligjit për Lirinë dhe Kundër Përhapjes së Iranit për transferimin e 29,000 tonë metrikë çeliku nga një firmë iraniane që është një Terrorizëm Global i Dizajnuar Specialisht. Departamenti i Thesarit po ashtu sanksionon njëzet e dy subjekte dhe tre anije në përputhje me E.O. 13871, për operimin në sektorët e hekurit, çelikut, aluminit, ose bakrit të Iranit, dhe aktivitete të ngjashme.

Presidenti gjithashtu do të nxjerrë një Urdhëresë Ekzekutive që autorizon vendosjen e sanksioneve në lidhje me sektorët shtesë të ekonomisë iraniane, duke përfshirë: ndërtimin, prodhimin, tekstilet dhe minierat. Ky veprim do të zgjerojë ndjeshëm aftësinë e Shteteve të Bashkuara për të synuar rrjedhën e ndryshme të këtij regjimi.

Siç tha Presidenti Trump dje, sanksionet tona do të qëndrojnë derisa Irani të ndryshojë sjelljen e tij. Bota e qytetëruar duhet t’i dërgojë një mesazh të qartë dhe të unifikuar regjimit iranian: Fushata e terrorit, vrasjeve dhe sakatimeve në Iran nuk do të tolerohet më. Shtetet e Bashkuara u bëjnë thirrje të gjitha kombeve të qëndrojnë kundër ideologjisë së terrorit të regjimit iranian dhe ta mbajnë Iranin përgjegjës për dhunën e tij./Ballkanweb.com

Share: