Home Gjeo-Ekonomia Diplomati Amerikan: Një Marrëveshje E Keqe Për Kosovën

Diplomati Amerikan: Një Marrëveshje E Keqe Për Kosovën

Nga Albuklajme

Shaun Byrnes, një diplomat amerikan në pension që shërbeu si shef i Misionit Vëzhgues Diplomatik të ShBA-së në Kosovë në vitet 1998-99, shkruan:

Presidenti i Kosovës Thaçi dhe presidenti serb Vuçiq, kanë përgatitur një projekt marrëveshje gjithëpërfshirëse për t’i dhënë fund konfliktit që ka përcaktuar marrëdhëniet e Serbisë me qytetarët e saj shqiptarë për një shekull. Tani është gati për nënshkrim por lëvizja mbi të po bllokohet nga refuzimi i kryeministrit të Kosovës Kurti për të hequr tarifat për importet serbe dhe një mosmarrëveshje kushtetuese se kush është përgjegjës për dialogun me Serbinë. Drafti raportohet se përfshin shkëmbimin e territoreve.

Uashingtoni po kërcënon të tërheqë trupat amerikane në shenjë hakmarrjeje dhe Thaçi po përdor presionin e përshkallëzuar të SHBA-ja mbi Kurtin për të inxhinieruar rrëzimin e qeverisë së tij. Thaçi pretendon se refuzimi i Kurtit kërcënon me rrezikshmëri marrëdhëniet me SHBA.

Kurti ka marrë qasjen më të përgjegjshme, duke hequr në mënyrë të njëanshme disa tarifa në 15 mars dhe duke ofruar heqjen e pjesës tjetër në 1 Prill nëse Serbia përgjigjet në mënyrë konstruktive. Dhe ai i shkroi Sekretarit të Shtetit Pompeo se ai do të heqë tarifat dhe vetë do të rifillojë dialogun nëse Serbia përgjigjet në mënyrë konstruktive për heqjen e tij të tarifave.

Në mbyllje të një seance të jashtëzakonshme të Asamblesë së Kosovës afër mesnatës së 11 Marsit, Kryetari i Kuvendit propozoi përfundimin e tarifave në të njëjtën kohë që Thaçi heq dorë nga udhëheqja e dialogut. Nuk është e qartë se çfarë do të ndodhë tani.

Udhëheqësit e Kosovës duhet të kujtohen se miqësia e SHBA-së është dhe do të mbetet e vendosur pavarësisht nga mosmarrëveshjet në lidhje me tarifat.

Në vitin 2016, Thaçi dhe Vuçiq vendosën të hedhin poshtë qasjen hap pas hapi të BE-së të filluar në 2013 në favor të një marrëveshje të madhe, gjithëpërfshirëse. BE kishte ndërmjetësuar një seri marrëveshjesh teknike – diploma universiteti, targa, automjete sigurimi dhe të ngjashme – që do të arrinin në një marrëveshje gjithëpërfshirëse, më në fund “normalizimin” e marrëdhënieve të tyre me njohjen e pavarësisë së Kosovës nga Serbia. Por, pak nga marrëveshjet teknike u implementuan dhe dialogu ngeci.

Të dy presidentët u takuan në fshehtësi, sipas shumë llogarive, shpesh nën kujdesin e ish-Përfaqësuesit të Lartë të BE-së për Politikën e Jashtme dhe të Sigurisë Mogherini. Deri në Nëntor 2019 këto takime prodhuan një projekt që raportohet të jetë gati për nënshkrim, por për disa detaje.

Drafti përfshinte, sipas rrjedhjeve, një shkëmbim territori (disa pjesë të Kosovës në veri të lumit Ibar dhe disa pjesë të luginës së Preshevës në jug të Serbisë), një shoqatë e komunave serbe me autoritetet që raportohet të mbetet për tu pajtuar, ekstraterritorialiteti për manastiret serbe, dhe asnjë njohje de jure nga Serbia, përkundrazi një angazhim serb për të mos bllokuar pranimin e Kosovës në KB.

Ajo që Rusia do të bëjë në KS të KB mbetet problematike, përkundër sigurimeve të Putinit për Vuçiq dhe Thaçi në vitin 2018 që Rusia do të mbështesë gjithçka që Serbia dhe Kosova bien dakord.

Një shkëmbim territori (ndarje) dhe shoqata ngritën flamuj të kuq me shumë diplomat dhe vëzhgues. Ndarja rrezikon shkëmbimin e detyruar të popullsisë dhe madje edhe dhunën. Më keq, ajo mund të ringjallë ëndrrat e nacionalistëve radikalë diku tjetër në Ballkan. Një shoqatë virtualisht autonome serbe e komunave zbeh Republikën e Sërbisë së Bosnjës. Kosova ka mosfunksionim të mjaftueshëm, pa shtuar një përbërës tjetër.

Në zyrë mezi një muaj, Kurti është nën presion intensiv dhe përshkallëzues nga SHBA dhe presion në rritje nga partneri i tij i koalicionit, për të hequr menjëherë tarifat në mënyrë që dialogu të mund të rifillojë dhe marrëveshja gjithëpërfshirëse të përfundojë.

Vuçiq nuk do të angazhohet pa që Kosova së pari të heqë plotësisht tarifat. Kurti ka ofruar kompromis: të hapë tarifat duke i përfunduar së pari ato në lëndët e para në 15 mars. Me sa duket 80% e importeve janë lëndë të para, kështu që lëvizja e Kurtit shkon shumë drejt asaj që Serbia, SH.B.A dhe BE kërkuan. Për më tepër, Kurti ofroi të heqë tarifat e mbetura që nga data 1 Prill me kusht që Serbia të përgjigjet në mënyrë konstruktive duke hequr të gjitha barrierat jo tarifore për tregtinë me Kosovën dhe duke ndaluar fushatën e saj për të bindur shtetet që njohin Kosovën për të tërhequr njohjen.

Uashingtoni ka kundërshtuar kompromisin dhe insiston në heqjen e të gjitha tarifave tani dhe ka kërcënuar të ndalojë miliona dollarë ndihmë financiare dhe më pas të tërheqë trupat amerikane nga Kosova.

Sidoqoftë, Vuçiq nuk do të rifillojë dialogun deri pas zgjedhjeve parlamentare serbe në 26 Prill. Qëllimi i tij publik është që Partia e tij Progresiste të ketë më të mirë fitoren e saj të mëparshme vendimtare parlamentare dhe ai nuk dëshiron t’i japë kundërshtarëve radikalë nacionalistë ndonjë justifikim për ta akuzuar atë për shitje të Kosovës.

Vuçiq refuzoi të ecë përpara javën e kaluar kur u shty nga Këshilltari i Sigurisë Kombëtare O’Brien, i Dërguari Special Grenell dhe dhëndri i Kushnerit të Trump, duke përsëritur se ai nuk do të rihapë dialogun derisa Prishtina të heq tarifat. Edhe premtimet e Kushner për sasi të mëdha të ndihmës së huaj dhe investimet nuk lëvizën,

Share: