Home Gjeo-Ekonomia KE paralajmëron një plan ‘gjigand’ për rimëkëmbjen e Ballkanit Perëndimor

KE paralajmëron një plan ‘gjigand’ për rimëkëmbjen e Ballkanit Perëndimor

Ballkani Perëndimor do të kërkojë mbështetje të vazhdueshme për të adresuar ndikimin ekonomik të pandemisë pasi të përfundojë kriza shëndetësore. Komisioni Evropian më vonë gjatë vitit do të dalë me një Plan Ekonomik Investimesh për rajonin, për të nxitur rimëkëmbjen afatgjatë, rritjen ekonomike dhe mbështetjen e reformave të kërkuara për të ecur përpara në rrugën e BE-së.

Plani do të përfshijë gjithashtu një paketë të konsiderueshme investimesh për rajonin. Për periudhën 2021-2027, Komisioni ka propozuar një fond të përgjithshëm për Instrumentin e Para-Aderimit III prej 14.5 miliardë €, nga të cilat pjesa mëe madhe është destinuar për Ballkanin Perëndimor. Komisioni parashikon një dyfishim në dhënien e granteve përmes Kornizës së Investimeve të Ballkanit Perëndimor dhe rrit ndjeshëm garancitë financiare për të mbështetur investimet publike dhe private në rajon përmes një Instrumenti të Garantuar të veçantë në Kuadrin e Investimeve në Ballkanin Perëndimor.

Tranzicioni i Gjelbër dhe Transformimi Dixhital do të luajnë një rol kryesor në rifillimin dhe modernizimin e ekonomive të Ballkanit Perëndimor. Investimi në teknologji dhe kapacitete të pastra dhe dixhitale, së bashku me një ekonomi qarkulluese, do të ndihmojë në krijimin e vendeve të punës dhe rritjen ekonomike. Do të ofrohet gjithashtu mbështetje për të përmirësuar konkurrencën e ekonomive të Ballkanit Perëndimor, për t’i lidhur ato më mirë brenda rajonit dhe BE-së, dhe për të ndihmuar që Ballkani Perëndimor të jetë i përshtatshëm për epokën dixhitale. Një fokus i fortë do të vendoset në lidhjet e transportit dhe energjisë, të cilat janë thelbësore për zhvillimin ekonomik të rajonit dhe BE-së.

Shërimi nga kriza aktuale do të funksionojë vetëm nëse partnerët që vazhdojnë të zbatojnë angazhimet e tyre për reforma dhe të prodhojnë rezultate të prekshme në zbatimin e tyre thotë Komisioni Europian. Kjo është gjithashtu thelbësore për të realizuar perspektivën e tyre evropiane. Përveç reformave të vazhdueshme ekonomike, kërkohet një përqendrim më i fortë në sundimin e ligjit, funksionimin e institucioneve demokratike dhe administratën publike.

Ne kemi një përgjegjësi të veçantë për të ndihmuar në partnerët tanë në Ballkanin Perëndimor, pasi e ardhmja e tyre qëndron qartë në Bashkimin Evropian. BE po mobilizon një paketë të konsiderueshme financiare, duke konfirmuar solidaritetin e fortë. Së bashku do ta kapërcejmë këtë krizë dhe do të shërohemi. Dhe përtej kësaj, ne do të vazhdojmë të mbështesim rajonin, përfshirë reformat e nevojshme në rrugën e tyre në BE, pasi rimëkëmbja do të funksionojë në mënyrë efektive vetëm nëse vendet vazhdojnë të kryejnë angazhimet e tyre. “, tha Presidentja e KE, Ursula von der Leyen.

Komisioneri për fqinjësi dhe zgjerim, Olivér Várhelyi, komentoi: “Bashkimi Evropian veproi shpejt dhe në mënyrë gjithëpërfshirëse për të mbështetur Ballkanin Perëndimor në adresimin e pandemisë COVID-19, me ndihmë të pashembullt financiare, si dhe qasje në shumë nga nismat e BE-së. Puna jonë do të vazhdojë ndërsa përgatisim një Plan Ekonomik dhe Investimesh për rajonin, për të trajtuar ndikimin e vështirë socio-ekonomik të krizës, modernizimin e ekonomive në rajon, mbështetjen e reformave dhe fillimin e mbylljes së hendekut të zhvillimit, duke sjellë kështu përfitime konkrete sa më shpejtë për njerëzit

Paketa aktuale e ndihmës financiare e BE-së prej më shumë se 3,3 miliardë euro përfshinte rialokime nga Instrumenti i Ndihmës së Para-Anëtarësimit prej 38 milion eurosh ndihmë të menjëhershme për sektorin e shëndetit, veçanërisht përmes ofrimit të furnizimeve thelbësore për të shpëtuar jetë, siç janë pajisjet personale mbrojtëse, maska dhe ventilatorët; 389 milion € për të adresuar nevojat e rimëkëmbjes sociale dhe ekonomike dhe një paketë të riaktivizimit ekonomik prej 455 milion €, në bashkëpunim të ngushtë me Institucionet Financiare Ndërkombëtare. Ajo gjithashtu përfshin një propozim për 750 milion € të Ndihmës Makro-Financiare dhe një paketë prej 1.7 miliardë eurosh ndihme nga Banka Evropiane e Investimeve. /Opinion.al

Share: