Home Gjeo-Ekonomia Ca ide modeste se si mund ta ndryshojmë Shqipërinë tonë!

Ca ide modeste se si mund ta ndryshojmë Shqipërinë tonë!

Nga Alternativa Civile

Shpesh herë bëjmë pyetjen, se çfarë duhet bërë ndryshe në këtë vend?

Padyshim, Shqipëria nuk mund bëhet as Gjermani, as Francë e as Angli. Por ajo mund të ishte bërë, pa asnjë dyshim, një vend normal për të jetuar. Me një ekonomi të qëndrueshme, shëndetësi dhe arsim të pranueshëm…

Ne mendojmë se:

1- Duhet të ndalet korrupsioni galopant që ha paratë e taksave tona dhe borxheve që Shqipëria merr nga bankat dhe institucionet e huaja.

2- Duhet të përcaktohen proritetet ekonomike, në mënyrë të qartë. Çfarë do të bëjmë, bujqësi, turizëm, apo do të rihapim sërish Metalurgjinë dhe Industrinë e Lehtë?

3- Duhen vendosur drejtime të qarta të shvillimit të arsimit(jo vetëm të ndërtimit të shkollave të reja). Të bashkë-krijojmë standardet e mësimdhënies dhe edukimit, si dhe të rifillojmë kërkimin shkencor, në atë nivel që mund të arrijmë.

4- Të zhbëjmë strukturën e ndërtimit dhe filozofinë autoritare të funksionimit të partive politike, që trashëgojnë mentalitetin e PPSH-së, duke i shndërruar ato në mekanizma demokratike, të hapur dhe transparentë.

5- Duhet të punohet fort për bashkimin kombëtar, jo duke bërë show, me mbledhje të përbashkëta qeverish apo inskenime për të prishur doganën e Morinit, por duke realizuar mbi baza të shëndosha e serioze, bashkimin arsimor, kulturor dhe ekonomik. Më pas trau bie vetë.

6- Të mbrojmë dhe promovojmë fort trashëgiminë kulturore dhe historike, duke e shndërruar në aset turistik dhe dëshmi e asaj që kemi qenë në këtë tokë.

Nëse keni të tjera ide, na sygjeroni…

Nëse jo, na ndihmoni duke e shpërndarë këtë postim tek të tjerë njerëz që duan të kontribojnë.

Share: