Home KRYESORE Diaspora kërkon 10 deputetë/ Janë 1.6 milionë emigrantë, “të krijohet rajoni i...

Diaspora kërkon 10 deputetë/ Janë 1.6 milionë emigrantë, “të krijohet rajoni i 13”

Partitë e mëdha sa herë ka zgjedhje premtojnë se do të realizojnë votën e emigrantëve, por këtë herë shqiptarët jashtë kufijve kërkojnë vepra dhe jo fjalë.

Në parlamentin e ri, i cili do të dalë nga zgjedhjet e vitit 2021, diaspora kërkon të ketë 10 deputetë.

“Idealja do ishte që diaspora me 1.6 milionë banorë që janë jashtë vendit të ketë diku te 10 vende të alokuara në parlament, gjë që do donte një ndryshim kushtetues për një qark të 13 në Parlamentin e Shqipërisë. Që të gjithë e bëjnë shumë të vështirë, por asnjë gjë nuk është e parealizueshme”, shprehet Florian Haçkaj, bashkëthemelues i Lëvizjes Diaspora për Shqipërinë e Lirë.

Me afrimin e zgjedhjeve, politika shqiptare do duhet të bëjë llogaritë për premtimet e pambajtura jo vetëm me votuesit brendaterritorialë, por edhe emigrantët.

“Ne kemi sinjale të qarta që nuk duan ta bëjnë, sepse është një votë e pakompromentueshme dhe do sillte risi për komplet elektoratin shqiptar për parlamentin shqiptar. Këto zgjedhje do të tregojnë qartësisht se sa e duan faktorët politikë, qoftë Partia Socialiste, qoftë Partia Demokratike, qoftë LSI-ja, se sa e duan vërtet votën e diasporës. Me ne nuk tallet më njeri!”- shton Haçkaj.

Politika ia ngarkoi KQZ-së si detyrë realizimin e votës së emigrantëve. Me afatet të cilat ngushtohen dhe besimin  e pakët, diaspora vetofrohet për ndihmë për realizimin e procesit. Për kërkesat e saj i është drejtuar zyrtarisht  Presidentit, Kryeministrit dhe kryetarëve të partive më të mëdha politike. Në dijeni janë vënë edhe ndërkombëtarët.

Top Channel

Share: