Home Gjeo-Ekonomia Të gjitha rrugët e çojnë Athinën në Beograd dhe anasjelltas

Të gjitha rrugët e çojnë Athinën në Beograd dhe anasjelltas

Argumentum

Ministri i Jashtëm grek Nikos Dendias nuk e ka zhgënjyer aleatin e tij më të ngushtë Serbinë, duke rikonfirmuar zyrtarët më të lartë të Kosovës dhe popullit të saj se Greqia nuk e njeh Kosovën dhe do t’i qëndrojë besnike Beogradit.

“Siç e dini shumë mirë, Greqia nuk e njeh Kosovën dhe pozicioni i saj mbetet i pandryshuar,” sipas një deklarate të lëshuar nga ministria e jashtme greke ndërsa diplomati i lartë i Athinës pritet të bëjë një vizitë një-ditore në Prishtinë gjatë qershorit.

Sigurisht që ky rikonfirmim i qëndrimit të Greqisë nga ana e diplomatit të saj të lartë e ka qetësuar Presidentin serb Aleksandar Vuçiq, i cili ka dhënë sinjale se lëvizjet e fundit të Greqisë po i afrohen njohjes së pavarësisë së Kosovës.

Në ndërkohë diplomacia greke u përpoq të kënaqte zyrtarët e Kosovës duke thënë se Athina ka ndjekur një qasje konstruktive ndaj Prishtinës, duke përmendur bashkëpunimin në zhvillimin ekonomik dhe mbështetjen e Kosovës në fusha të ndryshme.

“Në të njëjtën kohë, dihet po aq mirë që Greqia ka ndjekur një qasje konstruktive ndaj Prishtinës, duke pritur që nga viti 2019 ” Zyrën e Tregtisë dhe Çështjeve Ekonomike të Kosovës në Athinë “dhe punon me Kosovën për zgjerimin e bashkëpunimit në fusha të ndryshme , “Tha Ministria e Jashtme e Greqisë të Martën  siç citohet nga media vendase.

Ministri i Punëve të Jashtme të Greqisë, Nikos Dendias, bëri një vizitë në Prishtinë Tetorin e kaluar, duke i dhënë një shtysë bashkëpunimit dypalësh, duke vënë theksin në fushën ekonomike, duke përfshirë tregtinë dhe energjinë, kujton zyra e tij.

“Me qëllim të zgjerimit të mëtejshëm të këtij bashkëpunimi, pikat e kontaktit u caktuan d.m.th. Zëvendës Ministri i Jashtëm Z. Fragoyannis dhe homologu i tij, në atë kohë, Zëvendës Ministri i Jashtëm Z. Brajshori dhe patën një telekonferencë. Si vazhdim, Forumi i 4-të i Biznesit Greqi-Kosovë u mbajt në 20 Prill, virtualisht, për shkak të krizës shëndetësore, “sipas Ministrisë së Jashtme të Greqisë.

Përveç kësaj, Ministria e Jashtme tha se Greqia është duke mbështetur Kosovën në rrugën e saj evropiane dhe në këtë kontekst  gjithashtu dhe liberalizimin e vizave. “Greqia po kontribuon gjithashtu me një numër të konsiderueshëm të anëtarëve të Forcave Helene në KFOR.”

“Si një anëtar i vjetër i BE (1981) dhe NATO (1952), Greqia ndjek konsolidimin e paqes, demokracisë dhe stabilitetit, sigurisë dhe zhvillimit ekonomik, si dhe sundimit të ligjit në rajonin e Ballkanit Perëndimor, përmes krijimit të marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë dhe respektimit të parimeve themelore të së drejtës ndërkombëtare. Në këtë sfond, Greqia ka qenë një mbështetëse e fuqishme e perspektivës Evropiane të të gjithë partnerëve të Ballkanit Perëndimor, përfshirë Prishtinën, si dhe të Dialogut Beograd-Prishtinë të lehtësuar nga BE, “tha tempulli diplomatik i Greqisë.

Mes gjithë kësaj zhurme propagandistike lind një pyetje: pse e ka krijuar Athina dhe a është e vërtetë që Vuçiç i Serbisë kishte vërtet frikë nga njohja eventuale e Kosovës nga Greqia në të ardhmen e afërt?

Aksi Beograd-Athinë është aq i fortë sa asgjë nuk mund ta thyejë atë, dhe çdo thashethem mbi akuzat për ndryshimin e zemrës së Greqisë në qëndrimin e saj ndaj Kosovës është demagogjike. Po, Athina përpiqet të bëjë më të mirën për të marrë sa më shumë përfitime kur Ballkani Perëndimor po shkon drejt një situate të trazuar. Pavarësisht nga ajo që Athina deklaron zyrtarisht, të gjitha rrugët e saj çojnë në Beograd.

Dilema është: a besojnë vërtet zyrtarët e Prishtinës në atë që po ‘gatuan’ Greqia në kazanin e vet të madh?

argumentum.al

Share: