Home Gjeo-Ekonomia Rreziku per trazira apo destabilizim nga “Busulla” gjeografike qe shndrrohet ne nocion...

Rreziku per trazira apo destabilizim nga “Busulla” gjeografike qe shndrrohet ne nocion etnik!

Ribotim i perpunuar nga Koço Danaj

(Maqedonia Veriore si rrezik I luftes se trete ballkanike)

……..Per te gjithe eshte e qarte.Sot kemi nje shtet qe I ngjan nje orientimi te Busulles. Ky shtet quhet Maqedoni Veriore. U perdor nje nocion gjeogafik per ti vene emrin nje shteti etnik, per me teper nje shteti etnik me dy kombesi dhe disa pakica kombetetare, pas dekadash mosmarreveshje me Greqine.
Ne pamje te pare duket se nuk ka asgje te keqe

Por…… vetem ne pamje te pare.
Ndersa po te perdorim analizen del ndryshe.
Pse? Le te bejme pak analize.

Maqedoni Veriore eshte tregues busulle
Lindin disa pyetje: Po Maqedonia jugore kush eshte? Ne jug ndodhet Greqia. A pranon Greqia te jete Maqedonia Jugore?

Ne Lindje te Maqedonise Veriore ndodhet Bullgaria. A do pranoje Bullgaria te quhet Maqedoni Lindore?

Ne perendim ndodhet Shqiperia. A do pranoje Shqiperia te quhet neser Maqedoni Lindore?

Po pse keto pyetje mund te thote dikush
Po keto pyetje lindin persa kohe qe ti si bashkesi nderkombetare perdore Busullen per te emertuar nje shtet.

Po shqiptaret ne kete shtet si do quhen neser: shqiptare te Shqiperise Lindore apo qytetare te Maqedonise veriore?

Kemi te bejme me Zgjidhje afatgjate apo me “hajde te hedhim lumin kete here”?

Ne Greqi kemi nje emertim Maqedoni e Thrakes. Ne Bullgari kemi nje emertim tjeter qe quhet Maqedoni e Pirinit. Ne Shqiperi kemi nje emertim tjeter, Shqiperia Lindore.
Kemi te bejme me nje zgjidhje per paqe apo Busulla kete here u perdor per trazira per neser apo me keq, per lufte?? Pragkonflikti Bullgari- MV eshte shenja e pare e trazirave.

Nuk I dinte bashkesia nderkombetare keto pyetje? Nuk I dinte Brukseli dhe Uashingtoni keto.

Me gjeni nje vend kur nocioni gjeografik Busull qe tregon Lindje, perendim, jug apo veri te shndrrohet ne nocion etnik?

Po me thate se ja kemi Korene e Veriut apo te Jugut, me duhet tju them se nuk ishte Busulla por Lufta qe I percaktoi keto dy emra……..

Tjeter, Busulla me emrin Maqedoni Veriore eshte shtet tipik antishqiptar. Doni shembuj: Po ju sjell nje shembull: Merrni kalendarin e Festave kombetare. Maqedonet qe nuk jane me shume se 50 perqind kane 6 Festa kombetare. Shqiptaret qe nuk jane me pak se 35 perqind kane vetem nje feste Diten e Alfabetit.

Akoma me shume shqiptaret barazohen me hebrenjte, serbet turqit, boshnjaket, Romet, vllehet te cilet te gjithe bashke nuk jane me shume se 13 perqind.

E kuptoni racizmin dhe urejtjen antishqiptare te ” neperkes” Zaev?

Ndersa perballe ketij shovinizmi ne rritje qendrojne disa neootomane shqiptare.
Dhe pastaj na thone qe Mos kundershtoni Marreveshjen e Prespes!!

Share: