Home Gjeo-Ekonomia Ministria e Jashtme ruse shqetësim për Shqipërinë e Madhe: Heshtja e perëndimit…

Ministria e Jashtme ruse shqetësim për Shqipërinë e Madhe: Heshtja e perëndimit…

Moska “ndan” plotësisht “shqetësimin” për fanatizmin e disave në Prishtinë dhe Tiranë dhe synimin e tyre për të krijuar të ashtuquajturën “Shqipëri e Madhe” përmes bashkimit të “dy shteteve shqiptare” në Ballkan, sipas Ministrisë së Jashtme Ruse.

Këto “plane” mund të përshkruhen vetëm si subversive. “Çdo rishikim i fshehtë i kufijve në rajon është në thelb katastrofik për stabilitetin tashmë të brishtë në këtë pjesë të Evropës, ku mbetet shumë për të bërë për të kapërcyer efektet e konflikteve dhe luftërave të viteve 1990”, tha  Ministria e Jashtme ruse në emër të ministrit Sergei Lavrov, cituar nga CNN grek.

“Zgjidhja e qëndrueshme e problemit të Kosovës është e mundur vetëm në bazë të së drejtës ndërkombëtare, në veçanti Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, e cila garanton, ndër të tjera, integritetin territorial të Serbisë me Krahinën Autonome të Kosovës dhe Komonuelthin e Shteteve të Pavarura. Sidomos në drejtim të këtij dokumenti, bisedimet Beograd-Prishtinë mund dhe duhet të zhvillohen”, vazhdoi ministri i Jashtëm rus, duke shtuar se “rezultati i tyre duhet të jetë një zgjidhje afatgjatë, e cila do të kënaqë palën serbe dhe do të marrë miratimin e Këshillit të Sigurimit në OKB”.

Diplomacia ruse pretendon se “udhëheqja e Prishtinës është koha të kuptojë se përpjekjet e saj provokuese për të bindur pjesën tjetër të botës për qëndrueshmërinë e “shtetit famëkeq të Kosovës” janë të dënuara të dështojnë që në fillim”, ndërsa “ushqejnë nacionalizmin dhe shovinizmin shqiptar. Shtypja sistematike e popullatës serbe dhe të tjera joshqiptare, persekutimi i Kishës Ortodokse Serbe dëshmojnë për falimentimin e këtij plani”.

Për diplomacinë ruse, “heshtja e Perëndimit nuk është befasuese për një kohë të gjatë”, por është “simptomë e kënaqësisë së verbër të tekave të ekstremistëve shqiptaro-kosovarë nga mbrojtësit e tyre të huaj”, në vlerësimin rus “BE, së cilës i është besuar roli ndërmjetësues i Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së në dialogun Beograd-Prishtinë, është e qartë se nuk është në përputhje me të, pasi nuk është në gjendje, edhe pse kane kaluar nëntë vjet që nga arritja e marrëveshjes, të shkojë përtej cenimit të marrëveshjes dhe zbatimit nga kosovarët të obligimeve të tyre lidhur me themelimin në krahinë të Federatës serbe të qeverisjes lokale”.

“Ne do të vazhdojmë të kërkojmë që sulmet në Prishtinë të vlerësohen siç duhet, përfshirë organizatat ndërkombëtare, duke përfshirë kryesisht Këshillin e Sigurimit të OKB-së, në interes të ruajtjes së paqes dhe sigurisë në Ballkan”, thuhet në një deklaratë të Ministrisë së Jashtme ruse./Opinion.al

Share: