Home Gjeo-Ekonomia Michel: Nëse konflikti bëhet NATO- Rusi do të shkojmë në Luftën e...

Michel: Nëse konflikti bëhet NATO- Rusi do të shkojmë në Luftën e Tretë Botërore

Nëse konflikti bëhet NATO kundër Rusisë, ne do të çojmë në Luftën e Tretë Botërore. Kësht tha presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel, ndërsa pohoi se: “Ne po bëjmë maksimumin dhe realisht pa kryer një akt që do të përkeqësonte konfliktin”.

“Putini e sheh demokracinë si një pandemi. Një pandemi nga e cila ai ka frikë nga infeksioni. Ne duhet të mbrojmë vlerat dhe interesat tona,” tha Presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel në një intervistë për gazetën belge Le Soir.

I pyetur se çfarë do të ndodhte nëse Ukraina do të mposhtej dhe Putini do të krijonte një “qeveri kukull” atje, Michel vuri në dukje se “ka një Ukrainë të lirë dhe demokratike sot, sfida është të luftojmë politikisht – dhe ushtarakisht për ukrainasit – në mënyrë që të ketë gjithashtu nesër”.

“Ne po përpiqemi t’i mbështesim sa më shumë që të jetë e mundur, duke përfshirë thyerjen e tabuve tona: në dy javë kemi vënë një miliard euro në tryezë për dërgimin e armëve, përveç asaj që shtetet anëtare po bëjnë individualisht. Ne e thyem këtë tabu sepse e kërkonte situata, ne duam të tregojmë forcë. Së dyti, ne kemi aktivizuar sanksione të rënda financiare.

“Ne po bëjmë çdo gjë të mundshme dhe realiste pa kryer një akt që do të përkeqësonte konfliktin”, tha ai, duke shtuar se “Rusia është një fuqi bërthamore dhe ne e dimë shumë mirë se nëse ky konflikt mes NATO-s dhe Rusisë ndodh, ne do të shkojmë deri në Luftën e Tretë Botërore”.

I pyetur nëse ka ndonjë shqetësim për termocentralet bërthamore, presidenti i Këshillit Evropian u përgjigj se “sigurisht që jemi ende të shqetësuar”.

“Megjithatë, me propozimet teknike në diskutim, ende jo të kënaqshme, nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike, duke komunikuar fuqishëm për këtë çështje, duke u përkushtuar ndaj Ukrainës dhe Rusisë, ne po përpiqemi të shmangim rrezikun”, tha ai.

“Ka katër termocentrale bërthamore në Ukrainë dhe 15 reaktorë. Dy lokacione kontrollohen nga rusët dhe dy nga ukrainasit, dhe rusët po shtyjnë për një të tretë. Personeli ukrainas menaxhon reaktorët. Ka probleme shumë specifike. Uji dhe ushqimi problemet e furnizimit për stafin e mirëmbajtjes. Kjo është ajo për të cilën po flasim. Dikush mund të thotë, “Është gabim të flasësh me Putinin.” Në rregull. Por nëse duam të jemi funksional në reduktimin e rreziqeve, këto janë çështjet që duhet të adresojmë.” Sepse kur hidhni bomba pranë një qendre bërthamore, nuk mund të përjashtoni kurrë që një bombë të ketë rënë në vendin e gabuar”, tha Charles Michel./Opinion.al