Home Gjeo-Ekonomia A e lufton fiskalizimi informalitetin?

A e lufton fiskalizimi informalitetin?

Nga Nikollaq Neranxi*

Kjo ishte pyetja që kërkonte përgjigje në emisionin Argument në Scan.
Përgjigja ime si Kryetar i Shoqatës për Mbrojtjen e Sipërmarrjes se Tregut të Shqipërisë dhe si sipërmarrës është Jo! Dhe jo vetëm kaq, por fiskalizimi rrezikon falimentimin e biznesit të ndershëm!

  1. Sepse sistemet e mira ose të këqija i bëjnë njerëzit dhe jo softwaret dhe ne kemi korruspsion në dogana, tatime, në qeveri.
  2. Fiskalizimi po bëhet për njerëzit që punojnë në mënyrë të ndershme të cilët gjithmonë kanë paguar taksa edhe kur ishin kasat, ndërkohë aktiviteti i miqve të pushtetit do vijojë të mos deklarohet askund, pra as të fiskalizohet.
  3. Ulja e informalitetit bëhet me kontrolle fizike në dyqanet e pakicës, por këtë nuk duan ta bëjnë sepse malli i ardhur kontrabandë është i miqve të pushtetit dhe hajduti dhe i korruptuari nuk mund të kontrollojë veten.
  4. Fiskalizimi rrezikon të çojë në falimentim biznesin e ndershëm, sepse Tatim Taksat kanë tashmë në duart e tyre në kohë reale të gjithë aktivitetin e një sipërmarrje, të dhëna të cilat i shërbejnë sipërmarrjeve të lidhura me pushtetin për të nxjerrë nga tregu të tjerët.
  5. Të dhënat sensitive të biznesit në servera shtetërorë, janë të pasigurta sepse mund të bëhen publike siç dolën pagat e qytetarëve, numrat e telefonit etj. Kjo administratë është e pabesueshme edhe në këtë aspekt.
Share: